bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konec v Montrealu? Byl to šok, tvrdí Streit. V Pittsburghu si vyzvedl prsten

29. října 2017, 14:00

David Jahoda

Letos na jaře se obránce Mark Streit jako teprve třetí Švýcar v historii radoval ze zisku Stanleyova poháru. I když nebyl pro Pittsburgh Penguins tou nejdůležitější postavou, jeho jméno bude na nejslavnější hokejové trofeji navždy vyryto. Mohla to být parádní tečka za jeho zámořskou kariérou, on se však rozhodl celý kruh v NHL uzavřít tam, kde začínal – v Montrealu. Jenže snové plány se tak úplně nevyplnily, vše nakonec vyústilo v jeho brzký konec u Canadiens. Později přiznal, že to pro něj bylo překvapivé a šokující.

V létě dali Canadiens Streitovi přednost před Andrejem Markovem, který do té doby hrál v NHL pouze za kanadský celek z provincie Québec.  „Montreal měl vždycky speciální místo v mém srdci, protože jsem tu v NHL začal. Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že si tu zase zahraju, nevěřil bych. Je to jako sen,“ liboval si Streit po podpisu jednoleté smlouvy v hodnotě 700 tisíc dolarů.

Jenže ani pára nad hrncem se s trochou nadsázky nerozplyne tak rychle, jako Streitův pohádkový sen o návratu „domů“. Montrealu se start do sezony nevydařil a stále příliš nedaří. A Mark Streit? Zahrál si v prvních dvou duelech, pak slyšel nečekaný verdikt. „Nepočítáme s tebou, půjdeš na farmu.“ Streit si ale ve svých téměř čtyřiceti letech řekl, že plácat se na farmě už pro něj nedává zhola žádný smysl. Proto se s vedením Habs v čele s generálním manažerem Marcem Bergevinem dohodl na rozvázání smlouvy.

Návrat do Montrealu? Čekal jsem o toho něco jiného, ale takový je hokej

„To, co se stalo v Montrealu, pro mě bylo dost překvapivé a šokující,“ nechal se slyšet odchovanec švýcarského Bernu v rozhovoru pro Pittsburgh Post-Gazette. „Čekal jsem od toho něco jiného, ale je to tak, jak to je. Takový je hokej, je to byznys. Nějak jsem se z toho otřepal a uvidím, co bude dál,“ doplnil Streit, pro kterého by pochopitelně dával smysl comeback do Evropy. Zřejmě do rodného Švýcarska. Už jen kvůli tomu, aby se pokusil dostat na své páté olympijské hry. 

Ptáte se, proč Streit odpovídal pro pittsburghské noviny? Po konci v Montrealu se přesunul do Philadelphie, tedy do města, v němž hrál předchozí čtyři roky a kde se svou rodinou stále bydlí. Řekl si proto, že navštíví jeden ze zápasů v nedalekém Pittsburghu, zavzpomíná na jedny z nejhezčích okamžiků kariéry a vyzvedne si prsten pro vítěze Stanley Cupu, který mu Penguins ještě „dlužili“.

„Je skvělé být zpátky. Pittsburgh pro mě byl speciálním místem, mám na to krásné vzpomínky,“ nechal sebou projít trochu nostalgie na nedávný úspěch. Sám moc dobře ví, že ne každému hokejistovi, který po Stanley Cupu baží celý život, se na sklonku kariéry naskytne možnost stříbrný grál pozvednout. 

„Když jste starší a starší, v lize odehrajete víc a víc zápasů a nikdy nedostanete šanci dojít v play off tak daleko, je to o to výjimečnější,“ nechal se slyšet Streit. „Penguins jsou bezesporu skvělým klubem, ve své historii prožili už několik úspěchů. Mít možnost zahrát si s hráči jako Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a dalšími... byla to pravdu skvělá zkušenost," rozplýval se Streit.

Samozřejmě i on, stejně jako každý jiný hráč Penguins, měl příležitost užít si v létě jeden den se Stanley Cupem podle svého uvážení. Streit ho vzal do Bernu, kam se s ním přišla poradovat zhruba tisícovka fanoušků. Před Streitem dříve získali ze švýcarských hokejistů Stanleyův pohár jen brankáři David Aebischer a Martin Gerber.

„Být součástí tohoto týmu bylo něco neobyčejného. Vyhrát Pohár, mít ho s sebou doma ve Švýcarsku, dostat prsten. Všechno to bylo neuvěřitelné. Nemohl jsem si přát lepší konec kariéry,“ uvedl Streit jakoby už svůj nepovedený návrat do Montrealu už raději ani nechtěl do své kariéry počítat. Zda to byl opravdu jeho definitivní konec, nebo nazuje brusle ještě v Evropě, zatím není jasné.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.