bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

KOMENTÁŘ: Je rozdíl mezi tvrdostí a zákeřností. Gudas spadá do druhé kategorie

17. února 2016, 17:00

David Baláš

Pokud se někdo domníval, že po předchozím kontroverzním hitu na Daniela Catenaccia alespoň částečně zklidní svoji hru, byl rychle vyveden z omylu. Radko Gudas se ve včerejším utkání opět připomněl, a ještě více tak posílil svoji pověst špinavého hráče. Měl by následovat trest?

Řekněme si to narovinu, měl. Ani fakt, že se jedná o českého hráče, nemůže ovlivnit úsudek o tom, jak nečistý jeho zákrok byl. Bobby Farnham jel v útočném pásmu New Jersey vedle Nicka Schultze a lehce se s ním pošťuchoval. Nic zvláštního. Pak se ovšem k této dvojici přiřítil Gudas a nevybíravým způsobem trefil hlavu soupeře, kterého tak poslal k zemi. Třetí borec v souboji = prasárna. Farnham, jenž je v letošní sezóně stále nováčkem, o něm navíc vůbec neměl ponětí.

Podívejte se na Gudasův zákrok v čase 0:22:

Gudasův hit neunikl pozornosti sudích a ti jej po zásluze odměnili trestem ve hře. Zarostlý pořízek se poroučel do kabiny a nyní se jeho střetem bude znovu zabývat disciplinární komise. A zde je kámen úrazu. Znovu. Kdyby šlo o jednorázový incident, snad by se daly přimhouřit obě oči. Není to ovšem tak dávno, kdy se Gudas prezentoval dočista stejným způsobem.

Ani ne před týdnem sestřelil za rozhodnutého stavu 5:1 pár minut před koncem zápasu s Buffalem rovněž zelenáče Catenaccia. „Ten chlap je prostě idiot. Je to špinavý hráč, když jde takhle po nováčkovi a ještě k tomu do hlavy. Je to idiot, to je všechno, co můžu říct,“ rozohnil se po utkání Markus Foligno.

Tehdy měl Gudas štěstí a disciplinárnímu potrestání unikl. „Jsem rád, že to takhle liga posoudila. Nebyl můj úmysl někoho zranit, takhle prostě hraju. Je to můj způsob, jak pomáhám týmu,“ bránil se pro deník Sport poté, co se dozvěděl rozsudek komise.

Že takhle Gudas hraje, o tom není sporu, ale opravdu tím pomáhá týmu? Výsledkem bylo dokonce posezeníčko s trenérem Davem Hakstolem a generálním manažerem Ronem Hextallem, kteří mu radili, aby zkrotil vášně. Jak se zdá, ani to však nezabralo.

Takto bychom mohli pokračovat dále a vyjmenovat ještě několik podobně kontroverzních zákroků. A to nikoliv za celou kariéru, nýbrž za jedinou, tu letošní, sezónu. V prosinci byl Gudas suspendován na tři zápasy za úder – kam jinam než – do hlavy Miky Zibanejada. Dříve pak pro změnu poslal k ledu jeho spoluhráče Kyla Turrise, přestože ten už byl dávno bez držení puku.

Exemplární trest je na místě

Jen velice těžko už se bude rodák z Kladna zbavovat nálepky zákeřného muže, kterou si stihl v lize vybudovat. I ti, kteří ho neznají osobně, si totiž rychle udělali úsudek o jeho hře. „Nevím, co je to za chlapa, ale vypadá to, že když jste s ním na ledě, vždycky má potřebu provést něco takového,“ uvedl P. K. Subban po vzájemném zápase. Soupeři zkrátka budou mít na Gudase „pifku“ a pakliže nepřehodnotí svůj přístup, také jemu hrozí, že by se mohl stát brzy obětí některého z podlých hitů.

Nepříjemné ovšem je, že nejde pouze o protivníky, kteří styl pětadvacetiletého beka odsuzují. „Z Gudase se stal ničema. Další hloupé vyloučení,“ glosoval situaci jeden z redaktorů místního tisku ve Philadelphii. To rozhodně body nepřidá ani u fanoušků.

Gudas by se tentokrát v žádném případě neměl vyhnout suspendaci od disciplinárky, která by svéráznému bekovi jasně ukázala, kde je hranice mezi tvrdostí a zákeřností. Kolik zápasů by měl strávit jen na tribuně? To nechť rozhodnou povolanější osoby, nicméně snad jen exemplární trest by Čechovi mohl otevřít oči. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.