bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kings zatěžují dlouhodobé kontrakty zkušených hráčů, Blakea čeká řada důležitých rozhodnutí

29. března 2019, 13:25

Jiří Sameš

Sezona 2018/2019 je v podání Los Angeles Kings jedno velké trápení. Generální manažer týmu Rob Blake tedy má rozhodně o čem přemýšlet. V následujících měsících bude muset učinit hned několik důležitých rozhodnutí.

Kings se pár dní před koncem základní části nacházejí v tabulce Pacifické divize, Západní konference (v obou případech) beznadějně na posledním místě.

Jejich letošní mizérii tak trochu i podtrhla úterní těžká porážka 4:8 na ledě Edmontonu Oilers. Je naprosto zřejmé, že se pozornost mužstva z Kalifornie musí v tuto chvíli ubírat pouze a jen směrem k budoucnosti.

Los Angeles, zejména Roba Blakea, však rozhodně nečeká nic jednoduchého. Cesta zpět na výsluní, mezi elitu National Hockey League, dost určitě nějaký ten čas potrvá.

Dlouhodobé kontrakty zkušených hráčů

Hlavním problémem Kings jsou dlouhodobé kontrakty zkušených hráčů. Hned sedm z osmi hokejistů, kterým je 30 let a více, mají totiž smlouvu ještě minimálně na další dva roky. Jedná se přitom i o velké sumy.

Pro upřesnění, mezi sedmičku hokejistů patří následující jména: brankář Jonathan Quick, obránci Alec Martinez, Dion Phaneuf a útočníci Dustin Brown, Jeff Carter, Anže Kopitar, Ilja Kovalčuk.

Začátkem prosince oslaví třicáté narozeniny obránce Drew Doughty, jemuž od příští sezony začne platit osmiletá smlouva na celkem 88 milionů dolarů, podepsaná 1. července 2018.

Nyní se pojďme podívat trochu blíže na výše zmiňovanou sedmičku hokejistů.

Jonathan Quick

Quicka se Králové před uzávěrkou přestupů, koncem února, nevzdali a velmi pravděpodobně se jej nevzdají ani v průběhu letní přestávky.

Třiatřicetiletý gólman letos pochopitelně doplácí na mizerné výkony týmu. Jeho čísla (průměr obdržených branek 3.31, procentuální úspěšnost zákroků 89.0) jsou prakticky vůbec nejhorší v lize.

V několika předchozích ročnících Quick poměrně často marodil, i přesto si ale držel velmi kvalitní výkonnost. 1. července 2012 s mužstvem podepsal desetiletou smlouvu, při které si ročně přijde na 5,8 milionů dolarů.

Opakujeme, v brankovišti se změna s největší pravděpodobností konat nebude.

Alec Martinez, Dion Phaneuf

Defenzivní řady, to už je něco trochu jiného.

Los Angeles na konci ledna opustil obránce Jake Muzzin, jenž byl vyměněn do Toronta Maple Leafs. Protihodnotou byli volba v prvním kole draftu 2019, práva na obránce Seana Durziho a útočník Carl Grundström.

To je už ovšem minulost. Nyní k přítomnosti.

Na soupisce Kings figuruje jedno "velké jméno", jehož se klub bude chtít s jistotou zbavit. Jakkoliv. Jedná se samozřejmě o Phaneufa.

Phaneuf bezpochyby patří k nejzkušenějším hokejistům současné NHL. Je mu 33 let, v nejlepší hokejové lize světa má na svém kontě 14 sezon a 1 045 odehraných zápasů.

Na dnešní zámořský hokej už ale bohužel nestačí. Hra se neustále zrychluje. Zkušeného útočníka, který má svá nejlepší léta za sebou, ještě případně můžete nasadit do čtvrté útočné formace. V obraně takový "komfort" zkrátka nemáte.

V této sezoně Phaneuf při 64 zápasech vstřelil pouze jeden gól a zaznamenal celkem šest kanadských bodů. V tabulce pravdy má 22 záporných bodů.

Po skončení letošního ročníku bude mít kanadský hokejista smlouvu ještě na další dva roky, přičemž si průměrně přijde na 7 milionů dolarů. Zahrnutu v ní má mimochodem modifikovanou doložku o nevyměnitelnosti.

Velkou částku z platového stropu ubírá i jednatřicetiletý Martinez. I on bude mít po skončení sezony ještě kontrakt na další dva roky. Průměrně si přitom vydělá 4 milionů dolarů.

Američan je na tom při své desáté sezoně v kariéře statisticky o něco lépe než Phaneuf. Za 55 zápasů stihl zapsat čtyři góly a celkem 18 kanadských bodů.

Před uzávěrkou přestupů se Martinezovo jméno zmiňovalo v souvislosti s výměnou. Dočkáme se tedy nějakého obchodu v následujících měsících?

Dustin Brown, Jeff Carter, Anže Kopitar, Ilja Kovalčuk

V útoku se o své místo zcela určitě nemusí obávat Kopitar, vítěz Frank J. Selke Trophy (trofej pro nejlépe bránícího útočníka) za minulou sezonu. Jeho případná výměna by byla obrovským překvapením.

Jednatřicetiletý slovinský hokejista bude mít po sezoně smlouvu ještě na pět let a průměrně si přijde na 10 milionů dolarů.

Kopitar si letos v dosavadních 76 zápasech připsal 21 gólů a celkem 56 kanadských bodů. Nepočítáme-li Doughtyho, je nejvytěžovanějším hráčem týmu (22 minut a 25 vteřin na zápas).

Stěhovat by se nemusel ani Brown, který po několika nevydařených sezonách zřejmě chytil druhý dech. Z jeho osmiletého kontraktu na celkem 47 milionů dolarů budou brzy zbývat ještě tři roky.

Jaká budoucnost ale čeká Cartera a Kovalčuka?

Carter byl, podobně jako Martinez, před uzávěrkou přestupů spojován v souvislosti s výměnou. Králové si však i jeho nakonec ponechali.

Forma čtyřiatřicetiletého hokejisty ovšem pomalu klesá. Důkazem je v letošních 71 zápasech pouhých 12 gólů a celkem 31 kanadských bodů. Ve druhé polovině ročníku byl Kanaďan dokonce 20 utkání v řadě bez gólu.

Dají Los Angeles Carterovi v příští sezoně šanci nebo se jej raději zbaví? Kontrakt bude mít ještě na tři roky s průměrem 5,272 milionů dolarů.

Kovalčuk je kapitola sama o sobě. Nedávno jste si mohli přečíst jeho stížnost na prozatímního hlavního trenéra Kings, kterým je Willie Desjardins.

„Poté, co se týmu ujal Willie, nemám žádnou šanci. Odehraji pět, šest minut za zápas," řekl Kovalčuk.

„Jen párkrát mě nechal hrát s Kopim. Dařilo se nám. Prosadili jsme se ve všech pěti zápasech, ale stejně nás rozdělil. Od té doby už dostávám na ledě jen málo prostoru," doplnil.

Pravdou ale je, že Kovalčuk na hřišti neodevzdával maximum. Nehrál tvrdě a občas mu scházela rychlost. Očekávalo se od něj rozhodně více, než jen 14 gólů v dosavadních 60 zápasech.

„Je to pro mě výzva navíc, jsem o to více motivovaný. Jasně, není to fér, ale nebudu kvůli tomu brečet do polštáře," podotkl ještě ruský hokejista.

Králové mají s Kovalčukem podepsanou smlouvu až do konce sezony 2020-2021, průměrně 6,25 milionů dolarů. Je zde navíc doložka o nevyměnitelnosti.

Třicátníkem na soupisce je ještě útočník Trevor Lewis (32 let), kterého jsme v úvodu nezmiňovali. Letos byl několikrát zraněný, ve 39 zápasech zvládl dva góly a celkem 10 kanadských bodů.

Američanovi, narozenému v Salt Lake City, po příští sezoně vyprší smlouva. Vydělá si v ní 2 miliony dolarů, což je vzhledem ke zdravotním obtížím a nízké produktivitě poměrně dost. 

Nový trenér?

Kings po sezoně pravděpodobně propustí prozatímního hlavního trenéra - Desjardinse. Kdo by se pozice mohl nově ujmout na "plný úvazek"?

Panuje přesvědčení, že hlavním kandidátem na kouče Los Angeles je Todd McLellan, jenž byl v listopadu propuštěn Oilers.

Jednapadesátiletý Kanaďan jako hlavní trenér ještě nedokázal pořádně prorazit. Ať už nejprve se San Jose Sharks, tak i následně se zmiňovanými Oilers. Najde případně v L. A. své nové útočiště?

Do konce letošní sezony Kings sehrají ještě pět zápasů. Třikrát se představí před svými fanoušky, dvakrát zamíří na kluziště soupeře.

Příští duel odehrají v noci na neděli, 31. března, od 04:30 SEČ doma s Chicagem Blackhawks.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.