bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když tělo řekne dost, Hossu zastavila nemoc kůže: Bál jsem se obejmout své děti

28. února 2019, 10:00

Jan Šimek

S Chicagem třikrát vyhrál Stanley Cup, vždy patřil ke klíčovým ofenzivním esům svých týmů. Střílel góly, nahrával na ně. Rozdával radost. A mohlo to tak pokračovat klidně dodnes, nebýt zvláštní kožní nemoci, která mu ukončila kariéru. Byť Marián Hossa má v NHL stále platný kontrakt, další zápasy v zámořské soutěži už nepřidá. „Tělo mi řeklo stop. Nechtěl jsem riskovat, že budu další rok na lécích,” vysvětluje jeden z nejslavnějších slovenských hokejistů.

„Hokej už hrát nebudu. Mám sice s Chicagem platný kontrakt na další tři roky, ale zdraví mám jen jedno, a to mi návrat neumožňuje,“ řekl Hossa loni na jaře slovenským médiím. Více se o své chorobě rozpovídal pro oblíbený server TheAthletic.com

Slovenská hvězda sehrála poslední zápas 20. května 2017 v play off s Nashvillem, od té doby ani ťuk. Proč? Za Hossův konec může kožní nemoc, která mu způsobuje alergickou reakci na hokejovou výstroj. Kůže mu pod vlhkým úborem rudla, na těle mu vyskočil ekzém, objevily se i nepříjemné vyrážky, které navíc mokvaly. Nezabraly různé masti ani na první pohled ani změna vybavení. 

Zase se škrábeš, hlásila manželka

„Vyzkoušeli jsme fakt všechno. Zkoušel jsem různé materiály od různých společností.  Někdo dokonce říkal, že by to mohlo být barvou, takže jsem přešel na bílou. Všechno jsme přepírali speciálním přípravkem. Pomohlo to, ale jen trochu,“ kroutí hlavou slovenská legenda.

V Chicagu se mu snažili pomoci, Hossa dokonce mohl vynechávat tréninky. „Věděli, co umím. Trenér mi říkal, že mě potřebuje v zápasech. Všichni viděli, jak vypadám. Chodil jsem k řadě specialistů, zkoušeli jsme různé krémy i masti,“ vypočítává Hossa.

Problémy ovšem přetrvávaly, navíc se přidalo nepříjemné svědění kůže. „Během dne jsem se to naučil zvládat, ale nejhorší to bylo v noci, když jsem spal. Manželka mi občas držela ruku a říkala: Zase se škrábeš! Když jsem se probudil, bylo povlečení krvavé,“ popisuje.

Silné léky? Ptal jsem se, jaký to má smysl

„Stále jsem byl ve skvělé kondici, ale když jsem přišel domů, bál jsem se obejmout děti. Moje kůže nebyla v pohodě. Téměř se rozpadala, teklo mi z ran. Na konec kariéry jsem nejprve vůbec nemyslel, ale tělo a ekzém mi řekly, že jiná možnost není,“ vysvětluje Marián Hossa.

Prakticky celou sezonu totiž bral léky, které měly za úkol alergii potlačit. „Říkal jsem si, že takhle bych na tom být neměl – každý den jíst prášky, abych mohl hrát hokej. Byly to silné léky, co dva týdny jsem musel jezdit do nemocnice na kontrolu krve,“ pokračuje.

„Sám sebe jsem se ptal, jaký má smysl, abych v hokeji pokračoval. Mám svůj život, rodinu. Nechtěl jsem riskovat, že budu další rok na lécích. Musel jsem učinit velké rozhodnutí. Bral jsem to tak, že mi tělo řeklo stop,“ tvrdí Hossa. „Musel jsem skončit. Někteří lidé se na to dívali jinak, ale nemůžete je vinit. Neviděli mě denně a nevěděli, čím jsem si prošel,“ dodává.

Návrat do Chicaga? Bylo by to skvělé

Nyní je tak někdejší vynikající bruslař v hokejové penzi, i když mu platný kontrakt vyprší až po sezoně 2020/21. Hossa je oficiálně hráčem Arizony, loni v létě se totiž stal součástí velké výměny mezi Chicagem a Coyotes.

Nyní si na Slovensku užívá starosti každodenního života, je nablízku rodině, ale co jeho budoucnost? Možný je jeho návrat do zámoří v role funkcionáře Blackhawks. „Jo, to by bylo skvělé. Pokud by měli zájem, vidím možnost pokračovat v našem vztahu. Miluji Chicago, fanoušky i tamní organizaci. Rád bych se na něčem podílel,“ přiznává Marián Hossa.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.