bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když sen o NHL končí úprkem do Evropy. Proč se neprosadil kvartet Čechů

14. června 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Pro českého fanouška bývá ten pohled vždy mrzutý. Nerad vidí zprávy o tom, že se našinec neprosadil v NHL a vzdává - ať už dočasně, či s definitivní platností - snahu o dobytí nejslavnější hokejové ligy světa. V poslední době si takové noticky musel přečíst hned čtyři, postupně se do Evropy vydali Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák, Libor Šulák a Andrej Šustr. Proč?

Ani jeden z nich si nepředstavoval, že sezona 2018/2019 pro něj bude tak bídná.

Šustr, dlouhé roky stabilní člen defenzívy Tampy a finalista Stanley Cupu z roku 2015, jistě nečekal, že se po výměně do Anaheimu kvapem stane pouhým farmářem a že se navíc bude v AHL spíše hledat.

Sedlák chtěl znovu získat důvěru kouče Johna Tortorelly, který na něj zprvu v Columbusu sázel. Jenže se tak nestalo a hbitý štírek vysedával stále častěji na tribuně. Ne, rozhodně nesnil o tom, že odtamtud bude sledovat i senzační tažení Blue Jackets v play off.

Šulák zase nepochybně mířil - poté co se loni stal nejproduktivnějším bekem finského Lahti - výše než jen k šesti startům za Detroit. Navíc zpackaným, poněvadž směrem dozadu vyhořel a připravil se o další příležitosti.

A Hyka? Ten měl stoprocentně jinou představu než, že za Vegas dá jediný gól a jinak bude přesným střelcem pouze na farmě. Vždyť ho nasadili Golden Knights hned 17krát, jenže Hyka z 22 střel uspěl s jedinou.

Pohár hořkosti si vypil do dna, místo ceny útěchy v podobě Calder Cupu přišla ve finále AHL porážka. Marnou sezonu zakončil gratulaci čerstvému šampionu Martinu Nečasovi.

Teď všichni čtyři míří do Kontinentální hokejové ligy, Šustr si zahraje ve stále exotické destinaci, v Číně. Proč se neudrželi za velkou louží?

U Sedláka se odpověď nabízí. Poté co loni ztratil poctivý pracant sebevědomí, činil na ledě více špatných než dobrých rozhodnutí a marně prahl po opětovné přízni náročného trenéra Tortorelly.

V konkurenci dalších dělníků ledu byly jeho výkony natolik matné, že postupně vyklidil pole. Časy, kdy s nadšením vykládal o tom, jak se mu daří, se staly minulostí. Jeho domovem se stala tribuna, kde strávil posledních 19 zápasů sezony (včetně vyřazovacích bojů).

Sedlák není supertalent, aby mu mdlá hra byla tolerována. Bez energického, jiskřivého projevu už neměl co nabídnout. Co na tom, že se dříve ve třetí, čtvrté řadě osvědčil a uměl pomoci i při oslabení. Po 162 mačích  v NHL teď má táhnout Čeljabinsk.

Sejde se tam s Hykou, jehož kombinace rychlosti a zručnosti slibovala solidní porci bodů. Však mu Vegas dalo zkraje základní části slušný prostor, hrával i kolem patnácti minut.

Jenže bez efektu.

V silné konkurenci pak nemohl přežít. Zlatí rytíři loni v létě posílili a další hvězdu do útoku pak přidali při přestupové uzávěrce (Marka Stonea). I když Hyka válel v záložním týmu, cesta "nahoru" už byla definitivně zatarasená.

Porč Hyka skóroval v NHL jen jednou? Klidně to sveďte na pověstné štěstíčko, nicméně spíše se sluší zmínit klasickou deku, která padává na ryzí střelce, když se jim nedaří.

Hyka je "streaky scorer", tedy borec, který střídá období, kdy je v laufu s pasážemi gólové neúrody. Při nich se trápí, přestává si věřit a vše končí zmarem. Někdo možná mávne rukou a řekne, že Hyka prostě na NHL neměl. Jenže 17 zápasů opravdu není průkazným lakmusovým papírkem.

Vynikající bruslař má talent a na starém kontinentu rozkvete.

 U Šustra, nové tváře Kunlunu, se potvrdil sestupný trend jeho výkonnosti a efektivity. Jako by dvoumetrový kolohnát přestával stačit stále zrychlujícímu tempu NHL.

Sympaťák, který vystudoval sociologii a věnuje se umění, nejprve pozbyl důležitost pro Tampu, kde mu zásadně okrájeli čas na ledě, aby později zažil to samé v Anaheimu.

Průměrně v této sezoně hrál jen tucet minut, zásadní propad. Navrch musel přetrpět odsun na farmu. V osmadvaceti letech chtěl jinou roli.

Posledním odpadlíkem z NHL je Šulák (Čerepovec), jehož provází kiksy v obranné činnosti napříč všemi soutěžemi, kde působil. A žel není druhým Erikem Karlssonem, aby mu procházely.

Co se nečekalo, byly slabé výkony i na farmě. Možná mu nesedělo užší kluziště, kde je na vše méně času. Detroit každopádně měl vícero adeptů na post pátého, šestého obránce a rozhodl se pro jiné, možná perspektivnější a všestrannější hráče.

Šulákovi i Hykovi nicméně náleží respekt za to, že to šli do zámoří zkusit. Neměli nic jistého a museli se rvát. Obětovali roky, kdy mohli vydělávat tučné gáže v Evropě.

Jiný příběh mají za sebou Šustr se Sedlákem. Ze stabilních součástek týmů NHL se stali nadbytečnými muži. Z různých důvodů přišli o své role. Škoda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.