bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když padne hlava vítěze Adamsovy trofeje. Co stojí za Hartleyho koncem?

4. května 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Pokud budete chtít pochopit, proč přišel Bob Hartley, minulou sezónu zvolený nejlepším koučem NHL, zčistajasna o práci, můžete se rozhodnout mezi dvěma verzemi, kterým lze věřit. Ta první, oficiální, mluví o tom, že Hartley již dosáhl svého vrcholu s Flames a nemá, kam Calgary posunout. Kromě toho GM Brad Treliving uvedl, že nebyl spokojený s hrou speciálních týmů (přesilovky a oslabení), navíc se mu nezamlouval vysoký počet obdržených gólů a herní styl. Na to, aby Hartleyho vyhodil, tedy měl důvodů dost. Jenže není za "padákem" pro respektovaného lodivoda ještě něco dalšího, či spíše někdo další?

Právě o tom mluví druhá verze, proti níž se nicméně Treliving ohradil. Věří mu ovšem jen málokdo, poněvadž Hartleyho konec přišel až příliš rychle poté, co se na trhu objevilo jméno, jež muselo generálního manažera Plamenů přitahovat jako magnet. Bruce Boudreau byl po dalším krachu v play-off vyhozen anaheimskými Kačery a rovnou řekl: "Chci novou práci a vím, že ji rychle dostanu." Ano, vyřazovací boje mu sice nevycházejí, jeho bilance v sedmých zápasech působí děsivě (1 ku 7), na druhou stranu v základní části patří k nejlepším koučům v NHL.

Navrch má vizitku skvělého trenéra pro rozvoj talentu mladých hráčů a umí své svěřence naučit, jak sehrávat oslabení i přesilovky. Vždyť Ducks byli v obou disciplínách po základní části nejlepší, a to Anaheim prožil opravdu hororový podzim. Boudreau tak naprosto dokonale vyhovuje Trelivingově představě o novém lodivodovi: na rozdíl od Hartleyho vyniká při práci se speciálními týmy, stejně jako on, ba dokonce více, se hodí k perspektivnímu kádru a ještě k tomu by mohl vyžehlit společný průšvih dnes již bývalého calgarského trenéra a samotného GM.

O co jde? Jak bylo zmíněno, Calgary dostávalo spoustu gólů, nejvíce v celé NHL. "Naši brankáři letos nebyli dobří. To padá na mou hlavu, musím se postarat o nápravu. Ale to, jak jsme před našimi gólmany hráli, se musí také změnit," tvrdí Treliving. Proč by se pro danou výzvu Boudreau hodil? Inu, Frederik Andersen s Johnem Gibsonem se i díky zodpovědnému stylu, kterým Kačeři zlomili špatné období, radují z William M. Jennings Trophy, poněvadž jejich tým inkasoval nejméně gólů ze všech mužstev zámořské soutěže. Boudreau ví, jak bránit.

Během onoho mizerného podzimu svým chlapcům naordinoval, aby si připustili, že musí vyhrávat na 1:0. A oni tak skutečně, pod dohledem  tou dobou opravdu fenomenálního Johna Gibsona, činili. Anaheim tak ukázal dvě tváře - ofenzivní mašiny i nedobytné tvrze. Obojí muselo Trelivingovi imponovat, přesně takového lodivoda by rád měl na střídačce. A tak řeči o tom, že se Hartleyho zbavil hlavně díky tomu, že je Boudreau najednou k dispozici, dostávají pravdivé kontury. Dotáhne Treliving tento příběh dokonce a zaměstná Boudreaua? Lepšího kouče asi nenajde.

Na trhu jsou ještě např. Mike Yeo, Paul McLean či Randy Carlyle. Zkušení trenéři se slušnými výsledky. Nikdo se ale k nadějné a mladé soupisce nehodí tolik jako Boudreau. Snad tedy Treliving skvělou šanci, jak posunout Calgary Flames na další úroveň, nepromarní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.