bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když Hejduk vládl střelcům v NHL. Kanonýrův odkaz rezonuje při pohledu na Pastrňáka

21. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když jezdíval jako kluk s tátou Milanem na chalupu, z prkna tam mydlil do puků. Jindy s ním piloval střelbu po trénincích hokejistů Ústí nad Labem, za které tou dobou Milan Hejduk starší hrál. A nebo pálil na betonovém hřišti, když tam pobíhal s partou kamarádů. To jsou kořeny, z nichž vyrostla dosud jediná česká Richard Trophy. Milan Hejduk ji vyhrál před 16 lety.

Druhý rok po sobě se do čela tabulky kanonýrů v NHL prodral borec z Česka. Je to opět bostonský David Pastrňák, rodák z Havířova, vítěz tří Zlatých hokejek a milionář z chudých poměrů. Vždyť jeho máma Marcela dělala i tři práce najednou, aby utáhla jeho hokejové začátky.

Loni Pastrňáka zastavil pokles formy, zranění i stále vynikající Alex Ovečkin. Jak to dopadne letos? Těžko předjímat, nicméně fanouška tuzemského hokeje musí pohled na pořadí nejlepších střelců zámořské ligy hřát.

"Víte, i kdyby nevyhrál, tak stále bude platit, že je excelentním hokejistou," pověděl pro NHL.com Hejduk o Pastrňákovi. Konkurence je silná, od Ovečkina přes Austona Matthewse po Leona Draisaitla. "Schopných kanonýrů je dost," přitakal bývalý kapitán Colorada.

Právě v dresu Lavin se Hejduk zkraje milénia radoval, v lajně s Peterem Forsbergem a Alexem Tanguayem dělal to, co mu šlo vždycky nejlépe - překonával brankáře. Vždyť kdysi v Ústí dal coby dítě školou povinné 170 gólů, ve starším dorostu za Teplice pak stihl v 36 zápasech 60 zásahů. A střílelo mu to poté i v extraligových Pardubicích.

Paralel s Pastrňákem by se dalo najít mnoho, ale protentokrát si hlavně připomeňme Hejdukův grandiózní úspěch.

Ta vzpomínka stojí za to. A nejen kvůli výsledku - bronzové sošce montrealské legendy Maurice Richarda v české náruči. Byl to jeden z nejnapínavějších dostihů v dějinách NHL.

Klíčoví protagonisté? Vedle Hejduka Markus Näslund, lídr vancouverských Canucks. Toho zásobili přihrávkami Todd Bertuzzi s Brendanem Morrisonem, shodou okolností dalším plejerem, který ví, jaké to je obléct pardubický dres.

Hejduk se ve svém předposledním zápase v základní části prodral před Näslunda, dvakrát překonal Jeana Sebastiana Giguera, který se o pár týdnů později stal nesmrtelnou gólmanskou ikonou. Po dvou trefách do sítě Anaheimu měl šampión z Nagana na kontě 49 přesných zásahů.

Nåslund byl pozadu o jeden gól. Vyrovnanou přetahovanou měl definitivně rozseknout až závěrečný večer základní části.

Hejduk potvrdil fazónu a skóroval proti St. Louis Blues. Byla to velká věc, dosáhl na ceněnou richardovskou metu 50 branek. "Byl jsem hodně nahecovaný, tuhle hranici nemáte šanci pokořit každý rok," vykládal novinářům pravák s nekompromisní ranou zápěstím.

Pak se uvelebil v křesle a spolu s Forsbergem v televizi napjatě sledoval, jak si vede jejich rival. Näslund se s Hejdukem přetahoval o jednu trofej a se svým švédským krajanem o druhou (Art Ross Trophy pro vítěze produktivity).

A mezi prsty mu unikly obě! Näslund a ani nikdo z jeho spoluhráčů se proti Los Angeles Kings neprosadil, vyšel tak bodově naprázdno a lesk prestižních individuálních cen pro něj zůstal nedostižnou chimérou.

Obě patřily machrům z Colorada a Hejduk senior dojatě hlásil: "Milanovi se splnil sen." MF DNES glosovala Hejdukův historicky ojedinělý počin lakonicky: Skončila NHL, Hejduk má Richard Trophy. Napíše podobný titulek i na jaře? Bude to boj, ale Pastrňák je pořádně žhavé želízko v ohni.

Má formu jako hrom i skvělé kumpány, umí zakončit mnoha způsoby, chodí na přesilovky, herně roste a chce se dál zlepšovat. Navíc nastupuje za silný mančaft, jednoho z kandidátů na zisk Stanley Cupu. To jsou ty nejlepší předpoklady pro kurážnou zteč za jednou z nejsladších odměn, co NHL nabízí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.