bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když byli malí kluci, příliš se jim nevěřilo. Dnes Nikitové Gusev a Kučerov ničí své soupeře

20. května 2019, 8:45

Jiří Sameš

Útočníci Nikita Gusev, Nikita Kučerov spolu zářili jako malí kluci, nyní si podmaňují letošní mistrovství světa v ledním hokeji. Cesta na výsluní ale nebyla úplně jednoduchá. Jaký je příběh dvou šikovných ruských hokejistů?

Když byli Nikita Gusev a Nikita Kučerov malí kluci, začínali s hokejem na sportovní škole Belje Medvědi, sídlící na severním předměstí Moskvy. Jedná se o část, kde začíná silnice z hlavního města Ruska do Petrohradu. Je zde velmi rušno, neboť spousta lidí čtvrtí projíždí na letiště, případně z něj.

Zároveň však jde o kraj, kde trenér Gennadiy Kurdin spatřil potenciál dvou špičkových útočníků současného ruského hokeje. Zejména díky jeho práci jsou Nikitové Gusev a Kučerov momentálně tam, kde jsou.

„Za všechno, co vím o hokeji, dlužím Gennadiymu Kurdinovi," řekl Gusev.

„I nyní jsme stále v kontaktu. Úplně mu zrovna netelefonuji o rady, ale vždy je dobré si s ním o hře popovídat," doplnil.

Gusev s Kučerovem před několika lety výrazně pomohli týmu Belje Medvědi k zisku dvěma umístěním mezi nejlepšími třemi, co se jejich tehdejší věkové skupiny týče. Navzdory tomu se jim ale nedostávalo patřičného uznání.

„Moji kolegové jim příliš nevěřili. Často se mě ptali, co s nimi mám v plánu. Nevěřili tomu, že jednoho dne mohou prorazit," zmínil šedesátiletý Kurdin.

„Před nějakými 10-15 lety byl hokej trochu odlišný. Kluby si cenily především velkých, statných kluků. Jen tak by prý naši hokejisté mohli proniknout do NHL," pokračoval současný kouč juniorky Viťazu Podolsk.

„Já osobně rád vychovával hráče, kteří zapadají do tradic sovětského hokeje - mazanost a rychlé myšlení. Jsem si téměř jistý, že kdyby Gusev tehdy odešel do jednoho z velkých moskevských týmů, nedostal by šanci," dodal ještě.

Marná snaha prosadit se v KHL

Před startem ročníku 2009-2010 se uskutečnil odchod Guseva a Kučerova do CSKA Moskva. U velkoklubu svou první sezonu strávili v Minor Hockey League (ruská mládežnická hokejová soutěž) u celku CSKA-Krasnaja Armija. Oba si zde přitom počínali na výbornou.

Následující rok se snažili prosadit v Kontinentální hokejové lize, avšak příliš prostoru nedostávali. Převážnou část tak znovu odehráli za mládežnické mužstvo CSKA, kde zářili a navíc ligu týmově opanovali.

Obdobně tomu tak bylo i v dalším ročníku. V nejvyšší ruské hokejové soutěži se jim opět nepodařilo prorazit, v MHL doslova dominovali.

V červnu 2012 už mimochodem práva na jejich služby vlastnili Tampa Bay Lightning. Kučerov byl vybrán na vstupním draftu NHL 2011 ve druhém kole, jako celkově 58. v pořadí. Na Guseva přišla řada o rok později v sedmém kole, celkově 202. místo.

Cesty se rozdělily

Před sezonou 2012-2013 se cesty dvou velkých kamarádů rozdělily. Zatímco Kučerov se vydal zkusit štěstí do zámoří, Gusev pokračoval doma.

Kučerov působil konkrétně v QMJHL (kanadská juniorská hokejová liga) u Québec Remparts, následně také u Rouyn-Noranda Huskies. Gusev bojoval o pozici v KHL ve slabších mužstvech Amur Chabarovsk, Jugra Chanty-Mansijsk.

Oběma se dařilo. Kučerov se po jednom roce dostal do AHL k farmářskému týmu Lightning, Syracuse Crunch. Zanedlouho už byl povolán do National Hockey League. Gusev časem získal angažmá u SKA Petrohrad.

Zbytek už musí být všem hokejovým příznivcům zcela jasný.

Kučerov se stal postupně hvězdou Tampy Bay, následně i nejnebezpečnějším hokejistou celé NHL. Gusev zase hlavní osobností slavného SKA a KHL.

Jejich souhra je stále smrtící

Ačkoliv už spolu Gusev s Kučerovem nehrají tak často, jako kdysi v dětství, jejich souhra je stále smrtící. Důkazem budiž mistrovství světa 2017 nebo letošní šampionát.

„Pokud s někým hrajete už v šesti letech, dokážete si porozumět i o nějaký čas později," vysvětloval Gusev.

„Z dřívější spolupráce jsme dodnes nic neztratili. V podstatě hrajeme hru stejným způsobem, rozumíme si," přidal se Kučerov.

Na právě probíhajícím vysoce prestižním turnaji, konajícím se na Slovensku, patří Gusev a Kučerov samozřejmě k nejlepším. Diváky baví a svými parádními kousky je zvedají ze sedadel.

„Když jsme byli malí kluci, nikdy jsme nesnili o tom, že spolu jednou budeme reprezentovat Rusko. Snažili jsme se jen zlepšovat," uvedl Kučerov.

Právě on je v tuto chvíli nejproduktivnějším hráčem šampionátu, když v šesti zápasech zapsal celkem 14 kanadských bodů. Gusev je v produktivitě šestý s celkem 11 kanadskými body.

„Hrát s ním je vždy zábava. Je velmi dobrým tvůrcem hry, skvěle vás dokáže najít. Ve správný čas je na správném místě," poznamenal Kučerov na adresu svého parťáka.

„Myslím, že jsme v dětství měli velké štěstí na trenéra. Gennadiy nás naučil hrát rychle a chytře. Nyní se jenom takhle snažíme na ledě prezentovat," sdělil závěrem Gusev. 

Ruští hokejisté jsou zatím na MS 2019 suverénní, ještě neprohráli. Na svém kontě mají šest výher, skóre 29:3 a celkem 18 bodů. V tabulce skupiny B se tedy pochopitelně nachází na prvním místě.

Poslední zápas před play-off sborná sehraje v úterý od 20:15, kdy se postaví proti výběru Švédska.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Neděle, 19. května 2019)

Německo - USA 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Tiffels (Draisaitl) – 14. van Riemsdyk (Keller, Martinez), 51. Larkin (van Riemsdyk, Martinez), 57. Eichel (Kane, Suter).

Rakousko - ČESKO 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 7. Faksa (Kolář, Gudas), 15. Kubalík (Gudas), 21. Simon (Voráček, Hronek), 31. Řepík (Faksa, Kubalík), 31. Frolík (Gulaš, Hronek), 43. Řepík (Kubalík, Kolář), 45. Kolář (Voráček, Frolík), 46. Vrána (Jaškin, Faksa).

Francie - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Kiviranta (Lindbohm, Tyrväinen), 22. Mikkola (Pesonen, Kaski), 53. Sallinen (Savinainen, Kuusela).

Švýcarsko - Rusko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Anisimov (Orlov, Gusev), 27. Kučerov (Gusev), 56. Kučerov (Anisimov, Zajcev).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.