bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdyby Rieder dával góly, byli bychom v play off, vzbudil pozdvižení CEO Edmontonu

23. března 2019, 15:20

Šimon Rogner

Frustrovaní lidé čas od času pronesou výrok, který by nejraději vzali hned zpět. Tak se možná nedávno cítil i výkonný ředitel Edmonton Oilers (CEO) Bob Nicholson, který měl na setkání s permanentkáři zkritizovat útočníka Tobiase Riedera. „Kdyby dal 10 nebo 12 gólů, byli bychom teď nejspíše v play off,“ prohlásil a vzbudil pozdvižení nejen mezi fanoušky Oilers. K situaci se už vyjádřil i hráčův agent, jenž označil Nicholsonův výrok za neakceptovatelný.

Nejdříve kontext. Když Tobias Rieder podepisoval loni v červenci roční smlouvu na dva milióny dolarů, psalo se o jeho podpisu jako o levném výhodném kroku a šanci pro německého útočníka, jak zužitkovat dobrou chemii s krajanem Leonem Draisaitlem.

Jenže Rieder, jehož si Olejáři vybrali ve čtvrtém kole draftu 2011, ale vyměnili ho do Arizony, má za sebou 60 zápasů v novém dresu a přesně 0 góly. Slovy nula. Do statistik se zapsal jenom 11 asistencemi.

Na branky soupeřů vyslal šestadvacetiletý útočník 80 střel, ani jedna z nich se ale neuchytila. Takže když na něj na schůzce s držiteli permanentek došla řeč, nebál se Nicholson použít kritických slov. Takto se měl vyjádřit podle novináře deníku Edmonton Journal Brucea McCurdyho:

„Toby Rieder nedostane od Edmontonu na konci sezóny novou smlouvu. Toby Rieder byl hráčem, kterého ostatní týmy chtěly. Přišel sem na rok, protože si chtěl zahrát s Leonem Draisaitlem, s nímž hraje v německém národním týmu. Myslel si, že když nebude hrát s Leonem, bude hrát s Connorem (McDavidem), dá 15-16 gólů a místo dvou miliónů podepíše smlouvu na čtyři roky na tři a půl miliónů ročně.

Toby Rieder ještě nedal gól. Toby Rieder neproměnil spoustu úniků. Kdyby dal Toby Rieder 10 nebo 12 gólů, byli bychom teď pravděpodobně v play off.“

Připomeňme, že rodák z Landshutu je stále omezeným volným hráčem (RFA) a přednostní právo na něj tudíž mají Oilers. Podle Nicholsonova vyjádření to nevypadá, že by s ním v klubu počítali, otázkou rovněž je přístup samotného hráče, kterého se novináři také na kontroverzní vyjádření CEO klubu zeptali. Nejprve odpověděl jeho agent.

„Jsem naprosto ohromený a zklamaný, že prezident klubu NHL dokáže učinit takovéto bezcitné a bezohledné prohlášení o nějakém hráči. Toto je neakceptovatelné,“ sdělil novináři TSN Ryanu Rishaugovi Riederův agent Darren Ferris.

Nicholson se Riederovi omluvil, Marku Spectorovi z kanadské televizní stanice Sportsnet pak později řekl, že to „zpackal“.

K věci se vyjádřil i trenér Oilers Ken Hitchcock, jenž měl pro svého svěřence jen pozitivní slova. „Pokud chcete hrát hokej správným způsobem, podívejte se na video, jak hraje. Jeho trénovat nemusím,“ prohlásil. „Z našeho pohledu chceme vidět hráče, jak dává góly a je úspěšný směrem dopředu, protože mu to dává dobrý pocit. Pokud se mu to ale nedaří, pomáhá nám v řadě jiných oblastí.“

A konečně zastihli kanadští pisálci i samotného Riedera. „Nemůžete tomu tak nějak uvěřit. Zklamalo mě to a dotklo se mě to. Jsem první člověk, který přizná, že neprožívám dobrou sezónu. Tohle ale zašlo trochu daleko a on to ví. Myslím si, že načasování bylo trochu zvláštní, pořád bojujeme o play off. Budu se snažit, jak nejlépe budu moci,“ řekl Rieder novinářům.

„Před zápasem jsme o tom mluvili v šatně a ani spoluhráči si nemyslí, že to bylo správné. Je dobré vědět, že stojí za mnou.“

Zda a jakou případně dohru bude celá situace mít, je ve hvězdách, k lepší náladě v trápícím se Edmontonu to ale rozhodně nepřispěje. Oilers ztrácí se 73 body v 74 utkáních na postupové pozice šest bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.