bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo si zaslouží Vezinu? Řeč čísel hovoří jasně, favorita nenašla v Tampě

21. dubna 2019, 12:30

Tomáš Zatloukal

Je téměř nevyhnutelné, že se za pár týdnů bude do objektivů z vegaského pódia usmívat s Vezinovou trofejí v ruce Andrej Vasilevskij. Ruský gólman, jemuž se základní část vskutku mimořádně povedla. Novináři napříč hokejovými periodiky v něm vidí jasného favorita, byť analytické údaje i další pokročilé statistiky vypráví jiný příběh.

Vasilevskij odchytal báječnou základní část. Právem nechybí v tříčlenné nominaci na Vezina Trophy.

Připsal si nejvíce výher v NHL, úspěšnost zákroků vyšrouboval vysoko (92,5 %). Za občas fatálně chybující obranou Tampy předvedl několik akrobatických kejklí, na které si budou fanoušci ještě dlouho pamatovat. Jenže ve srovnání se svými konkurenty Robinem Lehnerem a hlavně Benem Bishopem zaostává. 

Ve všem důležitém. Mnohdy velmi výrazně.

Pro srovnání tria kandidátů na trofej pro nejlepšího brankáře NHL, o jejímž vítězi rozhodují svými hlasy generální manažeři všech 31 klubů, použijme dva nejzásadnější analytické údaje a také dvě pokročilé statistiky.

1, dSV%

Pokud někdo se vší vážností a s touhou po co nejspravedlivějším výsledku srovnává jednotlivé maskované muže mezi sebou, rád si vyhledá právě tento údaj. Značí, jestli si gólman vede mezi třemi tyčemi lépe nebo hůře, než by si za jeho situace - stejného počtu obdobně kvalitních střel - vedl průměrný ligový brankář. Vypočítává se z očekávané a reálné úspěšnosti zákroků.

Z trojice Vasilevskij, Lehner, Bishop byl nejlepší čahoun v kleci Dallasu, který překonával očekávané výkony o 1,69 % (třetí místo v NHL mezi gólmany s alespoň tisícovkou odchytaných minut). Následuje švédský obr z Long Islandu (1,31 %). Zato Vasilevskij nechytal o mnoho lépe (0,07 %) než průměrný ligový brankář.

2, hdSV%

Úspěšnost zákroků proti vysoce nebezpečným střelám nabourává přesvědčení o tom, jak Vasilevskij neustále a neomylně hasí požáry za chybující defenzívou Tampy. Ano, opakovaně se blýskl neuvěřitelným zákrokem ze školy Dominika Haška, ale mnohokrát ho soupeři převezli. Vždyť v hdSV% je osmým nejhorším gólmanem v NHL (mezi těmi s alespoň tisícovkou odchytaných minut). Bishop je naopak čtvrtý, Lehner patří do lepšího průměru. Rozdíl mezi Bishopovou a Vasilevského úspěšností je propastný (85,45 % vs. 77,03 %).

3, GSAA

Je již léta neporušenou tradicí (až na rok 2016), že Vezinovu trofej dostává lídr NHL podle GSAA, případně druhý muž v pořadí. Jde o kumulativní statistiku, která z odchytaného času a úspěšnosti zákroků vypočítává, kolika trefám sledovaný gólman zabránil oproti průměrnému ligovému brankáři.

V celé lize jí kraloval Bishop a to o necelých šest neobrdžených gólů před Vasilevským. Opět jde o citelnou propast. Pro doplnění, Lehner, jehož dostal mezi naprostou elitu uznávaný guru Mitch Korn, je třetí, pouhých 16 desetin za Vasilevským.

Nutno podotknout, že do této statistiky zásadně promlouvá počet zápasů a tedy minut strávených mezi třemi tyčemi. Výsledky by hovořily ještě mnohem výrazněji pro Bishopa, kdyby odchytal o sedm utkání více, tedy stejně jako Vasilevskij. To samé platí pro Lehnera, i ten má za sebou v právě skončené základní části o sedm mačů méně než čerstvá posila sborné pro mistrovství světa.

 4, RBS

Na závěr už jen taková perlička, zajímavost. RBS jsou takzvané velmi špatné starty. Tedy počet zápasů, do nichž nastoupil gólman od začátku a poté neudržel úspěšnost zákroků nad 85 procenty. Bishop zažil takový večer jen jeden jediný, což je mezi brankáři s tisícovkou odchytaných minut zcela unikátní. Vasilevskij jich musel skousnout sedm, Lehner čtyři.

Jistě, jde jen o hru s čísly, nicméně Bishop z ní vychází jako jednoznačně nejlepší gólman této sezony. Vezinu by si zasloužil i za to, že prakticky sám dotáhl svůj tým do play off. Mančaft stál a padal na jeho výkonech. Byl tedy i nejužitečnějším brankářem.

A mimochodem, NHL vládl v úspěšnosti zákroků, byl druhý v průměru obdržených branek a třetí v počtu čistých kont. Udržel jich sedm, což za 46 zápasů je další mimořádný počin.

Dočká se "Big Ben" a bude to právě on, kdo se bude culit ve Vegas do objektivů? Přes vše vyřčené  s tím nepočítejte.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.