bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kde je hranice mezi obdivem a neúctou? Ho-Sang schytává kritiku za šestašedesátku

4. března 2017, 16:35

Martin Zíta

Pro někoho nepochopitelný rozruch kvůli ničemu, pro jiného neúcta vůči jednomu z nejlepších hráčů historie. Josh Ho-Sang si při uzávěrce přestupů vysloužil pozvánku do hlavního kádru newyorských Islanders a na dres si nechal našít číslo 66.

Nepsaných pravidel je NHL plná, ještě plnější je zřejmě hovorů o úctě k hokejové historii a dřívějším hokejovým hrdinům. Obzvlášť letos při stoletém výročí založení ligy padaly slova jako úcta časteji než jindy.

A právě urputilým zastáncům uctivých pořádků leží v žaludku Josh Ho-Sang, mladý útočník si totiž nechal na dres našít číslo 66. S tím se mezi mantinely neproháněl nikdo jiný než Mario Lemieux – Ho-Sangův oblíbený hráč.

„Maria Lemieuxe nesmírně obdivuji, číslo 66 nosím už od patnácti let. Byl to neskutečný hráč, techničtěji založený než Wayne Gretzky, přecházel přes obránce jakoby nic, vždy jsem byl přilepený u sestřihů,“ řekl ke své volbě Ho-Sang.

„Vím, že někteří lidé z toho nejsou úplně šťastní, ale vnímám to stejně, jako když v basketballu někdo nosí třiadvacítku nebo desítku ve fotbale. Vzdávám mu tím hold,“ přidal. 

Proti tomu není moc namítat, přesto se tací najdou. Patří mezi ně třeba i známý expert televizní stanice TSN Bob McKenzie, jenž má k celé situaci rozdvojený postoj. „Na jednu stranu si říkám, nechme toho kluka na pokoji. Chce mít číslo po svém oblíbeném hráči, proč ne. Hraje za jiný tým než Lemieux, neměli bychom si s tím dělat příliš těžkou hlavu. Je tady ale i druhá strana související s Joshem Ho-Sangem. Jeho pověst není nejlepší, dělá si všechno podle svého a už ve svém věku měl několik kontroverzí. Jsou lidé, kteří řeknou, že Ho-Sang je hráč, který bude křičet 'hej podívejte se na mě!', spíš než by přemýšlel, jak může pomoci týmu."

Kolik hráčů musí číslo nosit, aby neexistoval problém?

„Převládá ale první strana. Šanci v NHL si musel vybojovat tvrdou prací, jestli chce nosit šestašedesátku, zase tolik mě to trápit nebude," dodal McKenzie.

Greg Wyshynski z populárního blogu Puck Daddy se postavil do role tvrdého kritika zkostnatělých poměrů v NHL. „Tohle při rozhovoru, samostatném nájezd, oslavě gólu, čemkoliv jiném nemůžeš udělat! Hanba ti!" parodoval tábor odpůrců.

Druhým faktorem pro podobnou reakci je podle Wyshynskiho čistá zlost příznivců Pittsburghu Penguins a samotného Lemieuxe, že jeho číslo nebyl – na rozdíl od 99 Wayne Gretzkyho – vyřazeno napříč celou ligou.

Zkušenost s tím má i obránce TJ Brodie, kterému přidělili číslo 66 na jednom z nováčkovských kempů Calgary a v roce 2010 s ním musel i do zápasů. „Asi je všem jasné, že se z toho zrovna neradovali," řekl tehdy Brodie na adresu výše zmíněné skupiny. Vznikla dokonce facebooková skupina požadující po mladém zelenáči změnu čísla. 

Do další sezony šel Brodie s číslem sedm a jak poznamenává Wyshynski, neví se nic o tom, že by se rodina legendárního Howieho Morenze dožadovala něčeho podobného.

Výše zmíněné je častým argumentem. Proč by Ho-Sang nemohl nosit Lemieuxovo číslo, když kupříkladu Taylor Hall v Edmontonu nosil na počest Bobbyho Orra čtyřku a v New Jersey se prohání s devítkou, kterou nosil třeba Gordie Howe?

„Rozdíl je v tom, že devítku nosilo spoustu skvělých hráčů – Howe, Maurice Richard, Brett Hull. Stejně jako se s devatenáctkou proháněli Steve Yzerman nebo Joe Sakic. Je to vcelku běžné číslo. NHL se ale postupně dostala do fáze, kdy se z čísel stávala poznávací značka – Gretzky nosí 99 a Lemieux 66. Čísla se stala takřka synonymy pro zmíněné hráče," přiblížil svůj pohled McKenzie.

Ho-Sanga kritika nezastavila. V noci na sobotu s šestašedesátkou nastoupil v duelu Islanders s Chicagem, kde kupříkladu Patrick Kane hraje s číslem 88, které také proslavil někdo úplně jiný.

„Nesnažím se tím nic dokázat. Pokud by mě požádal, abych si vybral jiné číslo, udělal bych to. Zatím mi ale nevolal, takže nevidím důvod, proč bych měl něco měnit," zakončil Ho-Sang.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.