bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kapitán Wheeler jde příkladem a Winnipeg atakuje špičku Západní konference

21. listopadu 2017, 13:45

Martin Schwarz

Až do úterního utkání na ledě Nashvillu vyhráli Winnipeg Jets čtyřikrát po sobě, třikrát z toho v základní hrací době. I proto jim aktuálně patří krásná druhá příčka nejen Centrální divize, ale dokonce celé Západní konference. Více bodů posbírali už jen St. Louis Blues. Velkou zásluhu na úspěších Tryskáčů má jejich kapitán Blake Wheeler, týmu pomáhá zejména přesnými nahrávkami, které ostatní proměňují v góly.

Kapitán má jít příkladem, to je jasná věc. Útočník Blake Wheeler i letos dokazuje, že organizace neudělala chybu, když mu na dres přišila pověstné céčko. Jednatřicetiletý forvard nejen stmeluje kolektiv výběru, ale sám se aktivně podílí na produktivitě. Po dvaceti odehraných zápasech sezóny 2017-18 vede společně s kolegou Markem Scheifelem kanadské bodování kanadského klubu. K 5 gólům přidal 20 asistencí, čímž se řadí mezi TOP čtyřku nahrávačů celé ligy.

Z předešlých devíti utkání nebodoval jen třikrát. Nejraději přitom vzpomíná na klání proti Dallasu (6. listopadu), kdy stihl čtyři asistence. Stejný počin zvládl i na konci října s Pittsburghem.

 „V kabině máme i jiné lídry, ale Blake Wheeler je někým, kdo plní svou roli výborně mezi mantinely i mimo ně,“ chválí spoluhráče na webu nhl.com dánský šikula Nikolaj Ehlers. „A takhle to není výjimečně, nýbrž úplně každý den. Když potom přijdou do NHL mladí kluci jako já, přesně k takovým hokejistům vzhlížejí a berou si z nich příklad.“ Minulou základní část Američan zakončil se 74 body na kontě (dosáhl na 26 branek a 48 nahrávek). Pakliže vydrží konzistentní, může překonat osobní maximum z ročníku 2015-16, které je o čtyři body vyšší. A ještě jedna zajímavost: Wheeler dal v posledních třech sezónách vždy přesně 26 branek. I v tomto ohledu má šanci na zlepšení.

„Myslím, že čím déle jste v NHL kapitánem, tím více se učíte,“ říká k parťákovi z první útočné formace již zmíněný Mark Scheifele. „Blake každý duel zjišťuje věci nejen sám o sobě, ale i o tom, co jeho tým potřebuje.“ Vzápětí dodává, že klíčové tváři Winnipegu nechybí sebedůvěra. Ať už je mančaft pod výsledkovou dekou, nebo na vlně jako právě nyní (nepočítáme-li porážku v Nashvillu, která rozhodně nemusí znamenat propad formy Stíhaček).

Není to jen o mně

Podobně to vidí dvaadvacetiletý obránce Josh Morissey. „Pokaždé na sobě maximálně maká, snaží se co nejvíce vylepšit svou hru,“ líčí Kanaďan. „Každý kapitán má své způsoby chování a přístupu ke spoluhráčům. Mně se ten Blakeův moc líbí. Bere na sebe více zodpovědnosti než kdokoli jiný.“ Výkonům odpovídá i čas strávený na ledě. Hokejista draftovaný Arizonou (tehdy ještě Phoenixem) roku 2004 pobývá ve hře často i přes dvacet minut na zápas, jeho letošním maximem je 24 minut a 40 sekund, a to proti obhájci pittsburskému obhájci Stanley Cupu.

„Nemyslím, že bych se na pozici kapitána nějak změnil,“ odmítá Wheeler. „Máme super partu, není vše o jedinci. Vzít slovo si v šatně umí i další kluci. Když vyhráváme a panuje dobrá nálada, člověk se každý den za ostatními hodně těší.“ Bezpochyby mu pomáhá, že má ke klubu určitý vztah, jelikož trikot Jets obléká od návratu organizace do Winnipegu (2011-12), dokonce předtím stihl třiadvacet střetnutí za tehdejší Atlanta Trashers.

Zatím to vypadá, že by se Winnipeg Jets mohli stát pozitivním překvapením právě probíhající sezóny. Pravda, tabulka Západní konference je našlapaná a kromě prvních St. Louis Blues nikdo nedisponuje klidným náskokem. Svěřenci trenéra Paula Mauriceho ovšem ukazují konzistenci, na niž jsme u Tryskáčů většinou nebývali zvyklí. Může pro ně být ročníku 2017-18 průlomový? Mančaftu fungují přesilovky (6. nejlepší v NHL), střílí hodně branek (66) a spolehnout se může na brankáře Connora Hellebuycka (s 11 výhrami je 4. nejlepší ze všech).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.