bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kanaďan Nash řídí útočné výpady Jezdců

23. listopadu 2014, 16:15

Jan Prošek

Hokejista Rick Nash má mezi fanoušky pověst tvrdého hráče, který se nebojí střety rozdávat, ale také statečně přijímat. Dlouhých devět let strávil v Columbusu, kde se hodně trápil. Na jeho dobré výkony nikdo ze spoluhráčů nedokázal navázat, a tak byl jednookým králem mezi slepými. Vytrejdování do organizace Jezdců mu výrazně uvolnilo ruce.

Jeho styl hry zapadá do koncepce týmu New York Rangers. Letos se mu nebývale daří, díky tomu také vede kanadské bodování týmu. Nash vyspěl v kvalitního útočníka a lídra mužstva.

V letošní sezóně nevynechal ani jedno utkání svého týmu. Pochopitelně se na něho začal vytvářet mediální tlak, hokejová veřejnost i fanoušci od něj očekávali přísun gólů a asistencí. Nash je na podobnou roli zvyklý. „Naučil jsem se pracovat pod tlakem v roce 2010, kdy jsem reprezentoval Kanadu na olympijských hrách ve Vancouveru. Svému týmu jsem pomohl k prvnímu místu a zisku zlaté medaile. Jiné umístění by se bralo jako neúspěch,“ nechal se slyšet hráč, který v osmi letech odehrál jeden zápas s dvěma pravými bruslemi. Tu levou mu tehdy sebral omylem spoluhráč.

S tlakem se dokázal smířit, vybičoval ho k ještě lepším výkonům než v letech minulých. Na svém kontě má třináct branek a sedm asistencí. Během svého působení ve městě, kterému se přezdívá Big Apple (Velké jablko), se ani v jedné z předchozích sezón nedostal přes bod na zápas. Nash je také členem první přesilovkové formace, v početní výhodě se dokázal prosadit dvakrát.

Kanadské bodování je obvykle hodně zkreslené počtem odehraných zápasů. Jedna z nejlepších statistik, podle které lze určit skutečnou kvalitu útočníků, je úspěšnost střelby. Právě v tomto ohledu je zajímavé sledovat, jak se Nash vyvíjí. Při nejúspěšnější sezóně v Columbusu měl úspěšnost střelby 18,2 %. V aktuálně hraném ročníků se dostal na číslo o čtyři desetiny vyšší. Rodák z Ontaria prožívá střelecky úspěšnou sezónu. Chtělo by se až napsat, že zraje jako víno. Čím starší, tím lepší.

Další jeho hokejovou předností je velký přehled o hře a koordinované pohyby. „Jako kluk jsem hrál lakros, který mi, řekl bych, docela šel. Právě v tomto sportu jsem získal tu správnou koordinaci pohybů, což mi pomáhá v hokeji dodnes,“ poznamenal hráč, kterému se v dresu Blue Jackets povedla ojedinělá věc. V zápase proti Detroitu (7. března 2009) vstřelil hattrick, přičemž všechny branky zařídil on sám, nikdo neměl asistenci. Stal se prvním hráčem od roku 1948, kterému se podobný kousek povedl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.