bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kanada senzaci nepřipustila, v prvním finále srazila Evropany

28. září 2016, 6:46

Jan Šimek

Světový pohár finišuje a domácí Kanada si to v prvním finále rozdala s podceňovaným výběrem Evropy. Oba týmy se střetly už ve skupině, kdy nabušený kanadský celek přehrál Evropany v poměru 4:1. Finálovou sérii hranou na dva vítězné zápasy lépe odstartovala znovu Kanada, která díky dvoubrankovému náskoku z první třetiny zvítězila 3:1. Evropské mužstvo favorita potrápilo, na výhru to ale nestačilo.

Evropský celek, který je složen z hráčů osmi národností, začal bez respektu. Hned na úvod se do první slibné příležitosti probila slovinská hvězda Kopitar, bekhendem ale nedokázal procpat puk do kanadské branky. Evropané vytěžili alespoň přesilovku, jenže tu nevyužili a naopak vzápětí sami inkasovali.

Krátce po návratu Marchanda z trestné lavice totiž Kanaďané podnikli rychlý brejk. Crosby vysunul do přečíslení Bergerona s Marchandem. Prvně jmenovaný krásně předložil puk Marchandovi, jenž pověsil puk pod horní tyčku. Javorové listy úvodní gól nabudil a vzápětí přidaly další zásah.

Slovenský obr v dresu evropského výběru Chára přišel ve středním pásmu o kotouč, který mu vypíchl Getzlaf. Okamžitě se vydal dopředu, naznačil střelu, ale pak přihrál volnému Stamkosovi a ten v čase 13:20 pohodlně skóroval do poloprázdné klece – 2:0.

Druhá dvacetiminutovka ale patřila Evropanům. Kanadský celek vypadl z rytmu. Nedařilo se mu kombinovat, odešel bruslařsky a evropský tým vycítil šanci. První náznaky příležitostí ještě zlikvidoval pozorný gólman Price. Pak ale Kopitar ustál souboj u mantinelu, přiťukl kotouč Seidenbergovi, jehož ránu vyrazil Price jen k Tatarovi, který zblízka doklepl puk do sítě a snížil na rozdíl jediné branky.

Kanada byla jako opařená, v závěru druhé části si nicméně po nešťastném vyhození Ehrhoffa zahrála vůbec první přesilovku v utkání. Paradoxně v ní ale málem inkasovala. V oslabení se totiž do samostatného úniku dostal slovenský zadák Sekera, jenž ujížděl sám na Price. Vsadil na kličku do bekhendu, kanadský brankář jej však vychytal.

Ve třetí části se začalo opatrně, ale v 50. minutě opět prokázal svou genialitu hvězdný Crosby. Ten se chytře uvolnil za brankou, perfektní přihrávkou našel v mezikruží číhajícího Bergerona, který střelou bez přípravy propálil Haláka a uklidnil Kanadu. Ta získala zpátky dvoubrankový náskok a závěr utkání si pohlídala.

Evropský celek byl sice víc na puku. Už v čase 57:04 stáhl trenér Ralph Krueger ze hry slovenského gólmana Haláka, ani v power play však Evropané nedokázali snížit. Naopak Perry trefil ze středního pásma tyčku opuštěné evropské klece. Na kanadské výhře v poměru 3:1 to ale nezměnilo nic. Druhé finále je na programu v noci ze čtvrtku na pátek a kanadští borci si v něm mohou zajistit celkový triumf.

KANADA – TÝM EVROPY 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Marchand (Bergeron, Crosby), 14. Stamkos (Getzlaf), 50. Bergeron (Crosby, Marchand) – 27. Tatar (Seidenberg, Kopitar).
Rozhodčí: McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot.
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku: 38:33.
Diváci: 18 377.
Hráno: 25. září v hale Air Canada Center v Torontu.
Kanada: Price – Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo – Bergeron, Crosby, Marchand – Stamkos, Getzlaf, Tavares – Perry, Toews, Couture – Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.
Tým Evropy: Halák – Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff – Hossa, Kopitar, Tatar – Zuccarello, Nielsen, Boedker – Hansen, Bellemare, Vanek – Niederreiter, Draisaitl, Rieder. Trenér: Ralph Krueger.

Program finálové série Světového poháru 2016:

Pátek 30. září:
02:00 2. finále Tým Evropy – Kanada

Neděle 2. října:
01:00 případné 3. finále Kanada – Tým Evropy

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.