bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kahun si s Kubalíkem nezahraje, Chicago jej vyměnilo do Pittsburghu

16. června 2019, 13:40

Matěj Hodoval

Velmi zajímavý přestup zahrnující dva mladé hráče upekli zástupci Chicaga a Pittsburghu. Blackhawks poslali k Tučňákům talentovaného Dominika Kahuna, německého útočníka s českými kořeny, a volbu v pátém kole letošního draftu. Opačným směrem putuje zadák Olli Määttä.

Chicago potřebuje vylepšit nepřesvědčivou obranu v čele se stárnoucími Keithem a Seabrookem. Jestřábi rozhodně nemohli být spokojeni s prací defenzívy v uplynulé sezoně, kdy se v základní stali druhým nejhorším týmem v průměru inkasovaných gólů na zápas (3,55). Zároveň byl v NHL jediný tým, na jehož branku letělo v průměru za utkání více puků (35,7). V obou statistikách byla horší jen Ottawa.

A tak se vedení Blackhawks rozhodlo obětovat talentovaného Dominika Kahuna. Německý útočník má za sebou svou nováčkovskou sezonu v National Hockey League. V té odehrál všech dvaaosmdesát duelů v základní části, vstřelil třináct gólů a na dalších čtyřiadvaceti se podílel nahrávkou. Ke zmíněným 37 kanadským bodů zapsal ještě deset kladných bodů v tabulce +/-, jen dva jeho spoluhráči na tom byli lépe.

Kahunovi zbývá poslední rok jeho nováčkovského kontraktu v hodnotě 925 tisíc dolarů.

Má za sebou dobrý první rok. Podepsali ho jako centra a nakonec se posunul na křídlo, což je něco, co jste mohli vidět u mnoha mých hráčů. On dokáže hrát všechny tři pozice v útoku, má šikovné ruce a je výjimečný bruslař. Takového hráče můžete posouvat v sestavě nahoru i dolů a dává nám to možnosti, které podle mě potřebujeme,“ vyjádřil se na adresu Kahuna generální manažer Pens Jim Rutherford.

Novým mužem v obraně Blackhawks je tedy čtyřiadvacetiletý Olli Määttä. Rodák z Jyväskylä má s nejlepší hokejovou ligou světa větší zkušenosti, než Kahun. Määttä byl draftován v prvním kole draftu 2012. Následně stihl odehrát již šest sezon, potýkal se však se zraněními a kompletních dvaaosmdesát klání tak odbruslil jen v ročníku 2017/2018.

V dosud poslední sezoně se v sestavě Penguins objevil v šedesáti zápasech základní části, během nichž nastřádal čtrnáct bodů (1+13). Finský bek rozhodně není mašina na sbírání bodů, jeho hlavní síla by měla být v defenzivní činnosti. Määttä měl na kontě pouze dvanáct trestných minut, což bylo vůbec nejméně ze všech hráčů Pittsburghu, kteří odehráli alespoň padesát utkání.

Jeden další start navíc přidal držitel bronzové medaile z olympijských her ve vyřazovací části. Více zápasů v dresu s Tučňákem na hrudi nepřidal, po jednom utkání ho totiž trenéři přesunuli na tribunu do role zdravého náhradníka.

Blackhawks získávají hokejistu, který ve svých čtyřiadvaceti letech už dvakrát zdvihl nad hlavu Stanleyův pohár a dvakrát se také stal mistrem juniorské Ontario Hockey League.

Na druhé straně Tučňáci si vyčistili místo pod platovým stropem. Määttä zabíral místo částkou lehce přes čtyři miliony dolarů. Jako bonus putuje k Pens ještě volba číslo 151 v letošním draftu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.