bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kaberle? Jeden z nejpřehlíženějších hokejistů všech dob, míní jeho bývalý parťák

21. května 2020, 10:15

Tomáš Zatloukal

Vyhrál Stanley Cup, je mistrem světa, v NHL odehrál téměř tisícovku zápasů. To je vizitka Tomáše Kaberleho. A teď si představte, že zazvoní u vašich dveří. Pokud žijete v Torontu, šanci máte. V roli kurýra pomáhá právě v ontarijské metropoli své paní s přečkáním těžkých časů pro její restauraci. Se zájemci se rád vyfotí, rozdává úsměvy. I tahle historka ukazuje lidskost a pokoru někdejšího českého hokejisty.

Vás odněkud znám, slýchává Kaberle.

V Torontu na něj zapomněl málokdo. Na časy, kdy dirigoval přesilové hry a sbíral spousty bodů. Na dobu, kdy se mu věštily Norrisovy trofeje. Moc dobře si na Kaberleho éru pamatuje i Bryan McCabe.

McCabe proslul díky brilantní střele z první, to jemu chystal Kaberle palebné pozice při početní výhodě. Odehráli spolu sedm sezon a stokilový pořízek na spolupráci s kladenským rodákem moc rád vzpomíná.

"Bez něj bych nikdy nebyl tak úspěšný," míní McCabe, který právě u Maple Leafs prožil svá nejlepší léta. Kaberleho v kratičkém rozhovoru pro Sportsnet.com oceňuje za jeho vynikající přihrávky a přehled o hře.

Vyzdvihuje také jeho techniku, bruslení a rozvahu. Přesně tak Kaberle hrával, nedělal zbrklá rozhodnutí a uměl narýsovat geniální pas klidně přes celé kluziště. Na hokej měl geny, i jeho táta František býval vynikajícím hokejistou.

Podle McCabea byl Kaberle neprávem podceňovaný a jeho umění zůstalo nedoceněno. "Podle mě je to jeden z nejpřehlíženějších hráčů, co kdy v NHL působili," tvrdí dnes čtyřiačtyřicetiletý Kanaďan.

Ofenzivnímu obránci unikaly prestižní ceny, třeba v hlasování o Norris Trophy nikdy neskončil lépe než jedenáctý. Projevilo se to i na platu, "Kabelkova" gáže se nikdy nepřehoupla výše než lehce přes čtyři miliony dolarů, to McCabe brával i sedm milionů. 

"Byl to přitom on, díky komu byla má práce tak snadná. Nemohl jsem si přát lepšího nahrávače a parťáka. Skvěle jsme se doplňovali, byli jsme tak trochu jako jing a jang," smeká McCabe před Kaberlem. Nebyl jediný, koho nápaditý bek zásoboval přihrávkami.

Památná byla třeba jeho souhra s Jaromírem Jágrem, rozuměl si i s mnohými dalšími. Zpětně se nyní dočkal uznání, kterého se mu mnohdy v zámoří nedostávalo. A to je jedině dobře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.