bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Josh Harding bojuje s nepřízní osudu a klestí si cestu zpět do NHL

2. prosince 2014, 17:00

David Motloch

Ano, o zdravotních patáliích spojených s roztroušenou sklerózou Joshe Hardinga toho byla napsáno až příliš. Proto se budeme snažit této nemoci co nejvíce vyhýbat. Jenže právě vinou plnící se zdravotní karty přišel Harding o pozici v NHL a dvířka zpět se mu začínala nebezpečně rychle zavírat. Poslední událost, u které byl právě rodák z kanadské Reginy hlavní postavou, dává jasně najevo, že by se v případě Hardina mohl rýsovat velký brankářský comeback. A o co vlastně jde?

Josh Harding byl nucen pro letošní rok vyklidit v brankovišti pole, a tak se jej klub rozhodl umístit na farmu do Iowy. Po úspěšném přesunu přes waiver list se tak nakonec i úspěšně stalo. To se psal ještě minulý měsíc, tedy listopad. Od té doby ale do branky Iowy nenastoupil, vlastně si v letošní sezóně nepřipsal jediný start – až do nedělního večera. To Harding za záložní celek Minnesoty nastoupil vůbec poprvé.

Těžko někdo očekával od člověka, který letos ještě neodchytal regulérní zápas, zázraky. Jenže právě tohle slovo docela dost dobře líčí výkon, kterým se ve své letošní premiéře třicetiletý gólman předvedl. Iowa sice patří v AHL k nejhorším celkům, když si doposud připsala pouze pět vítězství, pustit na svého brankáře za zápas 54 střel je však příliš silné kafe. Harding však pochytal rovných 50 „kousků“, a i když to na vítězství týmu stejně nestačilo, na nový rekordu Iowy bylo zaděláno.

Celkem působivé na člověka, který kromě soupeřů na ledě musí bojovat i sám se sebou, že? Zase tak šokující výkon však Harding přeci jen nepodal. Už loni celému světu dokázal, že při sloužícím zdraví dokáže brankář s číslem 37 na zádech patřit mezi nejlepší gólmany NHL. Minulou sezónu měl Harding rozjetou tak dobře, že si směle mohl brousit zuby na Vezinovu trofej, pak jej ale byl klub nucen odsunout na druhou kolej.

 

A v podobné situaci je Josh i nyní. Přestože je tak momentálně „zdravý“ a jeho nedělní výkon v AHL potvrdil, jak velký potenciál v něm stále je, není jisté, že pro něj Minnesota najde v brankovišti místo. Brankářský tandem Bäckström – Kuemper je ve Wild pevně daný a nezdá se, že by se situace měla v následujících týdnech měnit. I kdyby tak Harding podobně hvězdné výkony předváděl v AHL pravidelně, není nikde napsáno, že jej klub povolá do áčka.

Kdo ale alespoň trochu sleduje minnesotskou Divočinu, tak ví, že zdravotní potíže brankářů, minimálně loňskou sezónu, byly alfou a omegou celého mužstva. Pokud tento scénář nastane i letos, podívá se Harding s velkou pravděpodobností do brankoviště Wild znovu. Jinak se však cesta 38. výběru draftu z roku 2002 zdá být přehrazena na farmě. V takovém případě by Hardinga vysvobodil pouze trejd.

A že by o tohoto brankáře v NHL zájem měl být! Harding už několikrát ukázal, že umí v týmu vykonávat brankářskou jedničku. O možném trejdu však zatím panují pouze spekulace a na případnou reálnější vizi tohoto plánu si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Jedno je však jisté. Josh Harding si začíná hlasitě říkat o návrat do NHL, kde svými výkony rozhodně patří. Jestli se tomu tak skutečně stane, to už záleží jak na rozhodnutí Minnesoty, tak především na zdraví samotného brankáře. Jak se tedy zdá, až čas ukáže.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.