bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jít, či nejít? To je, oč tu v případě Jonathana Quicka běží

16. srpna 2019, 10:00

Martin Schwarz

Nejlepší hokejovou ligu světa nikde jinde nechytal, Los Angeles se mu stalo domovem. Vloženou důvěru klubu oplatil, famózními výkony v letech 2012 a 2014 jej dotáhl ke dvěma Stanley Cupům. Jenže šance, že brankář Jonathan Quick zůstane u Kings až do konce kariéry, se v posledních měsících rapidně snížily. Kalifornský klub má u nohy přivázanou kouli v podobě několika nevýhodných smluv s vysokou gáží. Někdo musí z kola ven.

A rodák z amerického Milfordu patří, jakkoli si to fanoušci Králů neradi připouštějí, ke žhavým kandidátům na odchod. 

Los Angeles dospělo do bodu, kdy bude muset zahájit přestavbu kádru. Problém je, že k tomu potřebuje určitý prostor pod platovým stropem, kterého příliš nemá. I proto kolem organizace panoval při letních výměnách a podpisech volných hráčů nezvyklý klid.

Opomineme-li příchod kouče Todda McLellana, posílil tým pouze obránce z konkurenčního San Jose Joakim Ryan, a to ještě Kings museli ze smlouvy vyplatit zkušeného beka Diona Phaneufa, jenž se začal v poměru cena-výkon hrubě nevyplácet.

Kings, postrach NHL z minulých letech, už ani zdaleka nejsou tak nebezpeční a obávaní. Řada hvězd, jež berou miliony dolarů, hrála v uplynulém ročníku výrazně pod své možnosti. Los Angeles obsadilo předposlední příčku v rámci celé NHL (hůře dopadli jen Ottawa Senators) a pozitivní výhledy nemá ani pro sezonu 2019/2020. Jak z toho ven? Generálního manažera Roba Blakea čeká období plné těžké práce.

Hlavní stratég klubu ze Staples Center totiž při snaze vyměnit některou ze svých přeplacených ikon (mezi něž se řadí třeba Jeff Carter nebo Ilja Kovalčuk) pravděpodobně neuspěje. Například gáže dvou zmíněných útočníků ani zdaleka neodpovídá jejich výkonům, Carter a Kovalčuk naposledy dohromady posbírali 67 kanadských bodů, přičemž v součtu z platového stropu ukrajují přes 11 milionů dolarů. Prekérní situace.

A tak má Rob Blake prakticky dvě možnosti, jak si rozvázat ruce: buď poslat k vodě talentovaného střelce Tylera Toffoliho, nebo klubového hrdinu Jonathana Quicka. 

Podprůměrná sezona

V tuto chvíli dává o něco větší smysl druhá možnost. Oblíbenci losangeleského publika je už 33 let, dlouhodobý kontrakt mu přitom vyprší až v roce 2023, kdy bude na hranici sedmatřicátého roku života. Tedy ve věku, kdy většina gólmanů uvažuje o pověšení bruslí na hřebík. Platový strop zatěžuje částkou 5,8 milionů dolarů a po nedávných zkušenostech není vůbec jisté, jestli se jeho pokračování v Kalifornii může organizaci z dlouhodobého hlediska vyplatit. 

Posuďte sami: Jonathan Quick v ročníku 2018/2019 zaznamenal – samozřejmě i vlivem špatných výkonů spoluhráčů před sebou – nejhorší statistiky za dobu působení v NHL. Dostával 3.38 gólů na zápas a jeho úspěšnost zásahů se pohybovala pod 89 procenty. Na gólmana Quickových kvalit hodně podprůměrná čísla. Výrazně lépe si vedli Američanovi kolegové Jack Campbell a Cal Petersen, jež před sebou měli ten samý mančaft jako daleko zkušenější Quick.

Vzhledem k výše uvedeným faktům se již před únorovou uzávěrkou přestupů spekulovalo, že Quick fanouškům zamává šátečkem na rozloučenou a poděkuje za pěkná léta v klubu. Nestalo se. O to víc pravděpodobnější však je, že k odchodu brankáře draftovaného roku 2005 dojde během letošního podzimu či zimy. Kings by nejspíš měli solidní šanci hbitého maskovaného muže vyměnit, protože na trhu s brankáři teď není moc kde brát. 

„Pořád Jonathana vidím jako jednoho z nejlepších brankářů na světě,“ bránil svého spoluhráče obránce Derek Forbort. „Myslím, že jeho čísla hodně souvisejí se špatnou obranou hrou, kterou jsme v minulé sezoně předváděli. Teď přes léto se mnou v Los Angeles trénoval. Hodně na sobě makal, aby byl připravený na kemp.“

Pokud k odchodu Jonathana Quicka opravdu dojde, bezpochyby půjde o jedno z největších loučení ročníku. U Kings by tak postupně odstartovala nová éra.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.