bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jestli překonám Gretzkyho, hned ukončím kariéru, žertuje Ovečkin

10. prosince 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Byť v září oslavil už čtyřiatřicetiny, dál střílí jeden gól za druhým a drží se mezi nejlepšími kanonýry v NHL. Alex Ovečkin je zkrátka fenomén. Po nedávném hattricku proti Detroitu a trefě do sítě Columbusu se washingtonský kapitán opět přiblížil rekordu Waynea Gretzkyho.

216, přesně tolik tref Ovečkina dělí od jednoho z nejprestižnějších rekordů NHL.

Kdo ví, zda je dokáže nasázet. Sám „Ovie“ si věří, před sezonou se osminásobný vítěz Richardovy trofeje nechal slyšet, že za pět, šest let Gretzkyho výkon trumfne.

A teď v dobrém rozmaru prozradil svůj plán pro případ, že jako první hokejista v dějinách skutečně dá v NHL 895. branku. „Pokud se mi to povede, tak mě na ledě nejspíše už neuvidíte. Ukončím kariéru, hned, nazdar,“ žertoval v rozhovoru pro ESPN a rozesmál se.

Své pevné místo v historii zámořské ligy má už nyní. A nejen kvůli tomu, že je s 679 přesnými zásahy nejlepším kanonýrem mezi aktivními borci a dvanáctým celkově.

Vyhrál Stanley Cup, třikrát se radoval z Hart Memorial Trophy pro ligového MVP, jednou ovládl i tabulku produktivity. Vyniká nevídanou kombinací hokejového umu a síly. Soupeřovu obranu umí překonat ladnou kličkou, stejně tak ale klidně protivníka „pověsí“ na mantinel ostrým hitem.

Zpět ale ke gólům.

Na jaře, pokud mu vydrží současné tempo, patrně překoná podeváté magickou metu 50 branek za sezonu. To se dosud povedlo jen Gretzkymu a Mikeu Bossymu.

Nezadržitelně se blíží sedmistovce, tu může v NHL pokořit jako teprve osmý střelec. V kariéře dosud střílí branky výtečným tempem 0,61 za zápas. Aby dohnal Gretzkyho, potřeboval by ho udržet dalších 347 mačů.

Těžko říct, zda tak dlouho v NHL zůstane. Nechce se stát vlastní parodií či karikaturou, také přemýšlí nad tím, kolik toho ještě snese jeho tělo. Zdraví a rodina jsou mu přednější před nějakým číslem v hokejové kronice.

Byť to není číslo ledajaké a Ovečkina pochopitelně zajímá a láká. Jak moc je tato motivace silná, ukáže až čas. Už v tuto chvíli je nicméně jasné, že populární útočník si uvědomuje vlastní limity a bere Gretzkyho rekord s nadhledem.

Ví, že pokus o předstižení slavné „99“ vyžaduje šichtu, s níž by měl co dělat i Hérakles. Dává najevo, že pro klid duše tenhle úspěch nepotřebuje. Dlouho se hnal za něčím jiným – prstenem pro šampiona NHL. A ten už má.

Jeden z nejcennějších rekordů Gretzkyho by byl už jen onou pomyslnou třešničkou na dortu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.