bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jepičí život českých dresů. Reprezentace změní trikoty pro Světový pohár

4. března 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

Také se vám zrovna nezamlouvaly čerstvě přestavené "uniformy", v nichž měli naši hokejisté nastoupit na blížícím se Světovém poháru. Inu, nezoufejte, Adidas se bude muset vrátit zpátky do designerského studia a předělat původní návrh červené i bílé varianty. Proč? Obě verze totiž odporují platným zákonům České republiky, poněvadž na jejich hrudi je použit na místo tradičního velkého jen malý státní znak.

Proti tomuto kroku se bouřila především moravská porce hokejové veřejnosti, které se pranic nelíbilo, že by Jakub Voráček a spol. nosili na prsou symbol, který v obecném povědomí zastupuje pouze Čechy (byť jde o nepatrný historický nonsens, poněvadž s dvouocasým lvem přišel ve 13. století Přemysl Otakar II. coby markrabě moravský). Nyní se nejen Morava dočká vytoužené změny a malý státní znak z trikotů pro Světový pohár zmizí.

Brojili proti němu i "milci starých pořádků", kteří v paměti nosí naganský triumf a následný zlatý hattrick. S oběma vzpomínkami jsou nerozlučně spojeny dresy s velkým státním znakem, tedy se dvěma dvouocasými lvy a dvěma orlicemi (jednou v poli zlatém, druhou v poli šachovnicovém). To, že původní design porušoval české zákony vzbudilo jisté pozdvižení, dokonce se mluví o ostudě. Otázkou ovšem zůstává čí? Hokejového svazu? Ten odmítá, že by znal podobu "uniforem" před středečním oficiálním odhalením.

Dá se tomu věřit, poněvadž "první ochutnávka" vzhledu dresů, se kterou přispěchal Adidas před dvěma týdny byla, co se týče odhadnutí, zda na hrudi bude malý či velký státní znak, zavádějící. Německý oděvní gigant si tak zle naběhl, a pokud se někde mají chytat za hlavu, tak právě v jeho kancelářích. Bude zajímavé sledovat další vývoj kolem českého trikotu, poněvadž bychom se případně mohli dočkat i určitých úprav celého návrhu, který si nezískal mnoho popularity. Zejména bílá varianta fanoušky dráždí nesmyslným "francouzským" motivem kolem krku.

A ani červená verze není dokonalá, na různých diskuzních platformách se dá snadno vyčíst, že Češi odmítají nejednolitost dresu: vícebarevné rukavy i ramena. "Je jako ušitý ze zbytků," zní jedna, poměrně často se opakující výtka směrem k trikotu. Na závěr jen drobná vysvětlivka: pokud si vybavíte "uniformy" fotbalové reprezentace, možná vás napadne, že jsou také protizákonné. Zmýlená neplatí, na nich totiž není použitý malý státní znak, nýbrž oficiální logo našeho národního mužstva v kopané.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.