bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jednoletá smlouva s Carolinou? Rád hraji pod tlakem, tvrdí Mrázek

6. července 2018, 18:30

Martin Schwarz

V Detroitu na něj postupně zanevřeli, u Flyers se ohřál jen pár měsíců. A tak Petr Mrázek zkusí štěstí o dům dál. Jenže pozor. Štace v Carolině může být pro českého brankáře poslední příležitostí setrvat na kluzištích nejlepší ligy světa. Pokud si neudělá dobré jméno ani jako Hurikán, dost možná z NHL nadobro zmizí. Nebo také ne. Vše ukáže až následující ročník.

Jedno je jisté už nyní. Ostravského rodáka čeká období plné dokazování. Dokazování sobě samému i novému zaměstnavateli (a vlastně všem lidem sledujícím zámořskou soutěž), že na hokej světové úrovně pořád má. Že nadprůměrné výkony staré jen pár let nebyly dílem náhody. „Dobře vím, že mě současná situace dostává pod tlak,“ prozradil Mrázek klubovému webu Caroliny chvíli poté, co s organizací podepsal jednoletý kontrakt. „Ale je to něco, co mám rád, vyhovuje mi hrát pod tlakem.“

Hurricanes angažováním odchovance Vítkovic prakticky nic neriskují. Utratí za něj pouze milion a půl dolarů, což je částka, která bůhvíjak neotřese zbývajícím prostorem pod platovým stropem. A pokud se neosvědčí, mohou Mrázkovi po konci ročníku zamávat a s díky jej poslat směr další stanice. „Cítíme, že v šestadvaceti letech má stále potenciál se zlepšovat,“ utrousil prezident a generální manažer týmu z Raleigh Don Waddell. „Věk hrál v jeho volbě velkou roli, je stále mladý a má co dokazovat, cítíme z Petra odhodlání růst.“

Posílení brankoviště o Mrázka mimo jiné doporučil klubový trenér brankářů Mike Bales. S Čechem už dříve strávil hodně času a hovořil o něm i s jinými kouči napříč ligou. Bales si nemyslí, že je potřeba, aby nová akvizice Canes měnila styl chytání, jen prý musí na technice trochu zapracovat a vyladit ji.

Kdo bude jednička?

„V posledních pár letech jsem svůj gólmanský styl trochu měnil,“ zamýšlel se český reprezentant. „Až moc jsem se v brance pohyboval, vyjížděl před brankoviště. Teď pracuji na větší trpělivosti, abych počkal na střelu soupeře a neusnadňoval mu pozici,“ vysvětloval.

Don Waddell sice tvrdí, že Petr Mrázek i druhý brankář Canes Scott Darling budou na startu sezony ve stejné výchozí pozici. Že oba musí o místo mezi třemi tyčemi zabojovat. Leč Američanovi běží čtyřletá smlouva, kterou dostal před rokem ve víře záchrany týmového brankoviště. Což se prozatím nepodařilo. Darling ovšem zůstává a vedení do něj nadále vkládá důvěru, ač mezi fanoušky sem tam zazní nespokojené hlasy. Chtě nechtě, bývalý brankář Chicaga s Evropanem svede bitvu o modrý půlkruh.

„Když jsem byl v Detroitu ve dvojici s Jimmym Howardem, vždycky jsme na sebe tlačili, a to po hokejové i lidské stránce, abychom se zdokonalovali všemi směry,“ vzpomínal Mrázek. „Scotta znám jen trošku, každopádně věřím, že budeme skvělí parťáci. Je to pro mě nová výzva, moc se těším na začátek sezony. Chci šanci chytit za pačesy a odchytat tolik zápasů, kolik jen bude možné,“ přál si.

A co víc, v kabině Hurricanes pravděpodobně narazí na krajánka Martina Nečase, jenž touží naplno prorazit do National Hockey League. „Pokud Martin bude potřebovat poradit, rád mu s čímkoliv pomohu. Mně tenkrát v Detroitu taky naši kluci pomohlo, například Jirka Hudler,“ uzavřel ročník narození 1992.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.