bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jednička pro World Cup? Rozhodne se na ledě, ví Mrázek. Ladí novou smlouvu

27. června 2016, 12:50

Václav Jáchim

Poprvé v kariéře se probil do elitní desítky Zlaté hokejky, poprvé dorazil na vyhlášení Grandhotelu Pupp. "Jsem rád, je to pocta," hlásí Petr Mrázek. V Karlových Varech se objevil bez přítelkyně Sáry, která tou dobou hrála na bechvolejbalovém turnaji v Chorvatsku. "Původně jsem měl jet také, ale časově mi to nevycházelo," usměje se gólman Detroitu. Skončil čtvrtý, těsně pod stupni vítězů. Ovšem večer si užil náramně.

Z deseti nejlepších hráčů letošního ročníku ankety se vedle Mrázka zúčastnili pouze Jaromír Jágr a Jan Kovář. Trochu málo na to, že jde o prestižní trofej, která se poprvé vyhlašovala už v roce 1969. "Podle mě hraje roli to, že Zlatá hokejka je v půlce léta. Všichni trénují, jsou dovolené. Kluci jako Tomáš Hertl léčí zranění. Nevím, jestli se někdy stalo, že všech deset nominovaných dorazilo," přemítá.

První sezona NHL, v níž jsem chytal víc než 50 utkání. Jsem spokojený

Mrázek má za sebou povedený rok a pomalu už vyhlíží další. Světový pohár, na který byl nominován, však zatím v hlavě nemá. "Je to pořád ještě za dlouho. Každopádně půjde o výjimečný turnaj, na který se všichni těšíme," hlásí. V kádru české reprezentace jsou rovněž Ondřej Pavelec a Michal Neuvirth. Mrázek netuší, kdo z nich bude brankářskou jedničkou. "Ne, vůbec. O Světovém poháru jsem s trenéry nic neřešil. Myslím, že tohle se rozhodne až na ledě - podle toho, jak kdo bude chytat. Ale super je už jenom to, že mohu na turnaji být. Sejdou se nejlepší hráči na světě, první zápas s Kanadou a druhý s Amerikou... Pro každého z nás velký zážitek. A čest."

Blížící se World Cup prý neovlivní jeho letní program. "My letos skončili brzy, sezona byla posunuta o dva týdny. Nemyslím, si, že něco budu měnit. Připravuju se pořád stejně. Možná mi dorazí trenér gólmanů na pár týdnů v srpnu, abych byl maximálně nachystaný." Uplynulé období může považovat za povedené, ačkoli chyběl větší úspěch ve vyřazovacích bojích. "Sezona se odvíjí na dvě části - základní část a pak play off. Myslím, že jsem mohl být spokojený s první fází. Udělali jsme postup do Stanley Cupu, což je základ. Ale v play off už nějakých pár let končíme v prvním kole. To se musí napravit." A osobní dojmy? "Vždycky to může být lepší. Byla to však moje první celá sezona v NHL, kdy jsem chytal víc než 50 zápasů. S tím jsem spokojený."

Smlouva s Detroitem se rýsuje. Bude na dva nebo na čtyři roky?

Podobně to vidí i bossové Red Wings, nedávno totiž od generálního manažera Kena Hollanda zazněl vzkaz, že v příštím ročníku bude Mrázek pro Detroit gólman číslo jedna. "Jsem rád, že to Kenny takhle řekl. Ale sezona je dlouhá a nikdy nevíte, co se stane. Když budu potvrzovat výkony, místo si udržím. Pokud ne, budu prostě muset makat, abych se na pozici jedničky zase vrátil," reaguje s nadhledem. Nejlepší gólman mistrovství světa dvacetiletých 2012 aktuálně jedná s klubem o nové smlouvě, vypadá to, že se ladí poslední detaily. Brzy by mohlo být jasno.

"V pátek mi volal můj agent Robert Spálenka, před draftem měli schůzku s vedením Detroitu. S vedením klubu jsem mluvil před vyhlášením Zlaté hokejky. Už se něco rýsuje." povídá. Okolnosti mu výrazně nahrávají. "Zmizel problém s kontraktem Pavla Dacjuka, ten Detroit vyřešil. Teďka je otázka, jak to bude s Jimmym Howardem - jestli ho vykoupí ze smlouvy, nebo zda spolu dál v týmu zůstaneme," zmiňuje amerického gólmana, dosud Mrázkova největšího rivala. Jakou má Petr představu o délce smlouvy? "Uvidíme, jestli to v mém případě bude dvouletý nebo čtyřletý kontrakt," krčí rameny.

Chtěl bych mít vedle sebe někoho, s kým bychom se lépe doplňovali

Kdyby Howard odešel ke konkurenci, Mrázkovi by to rozhodně nevadilo. "Není to moje rozhodování. Detroit se ho snaží dát jinam, ale v dnešní době se promítá platový strop, na trhu je hodně gólmanů. Musíme počkat, jak se všechno vyvine. Samozřejmě bych byl rád, kdybych měl vedle sebe někoho, s kým si třeba rozumím víc. Abychom se lépe doplňovali," připomene. Tyhle věci ale neovlivní, především tedy trénuje a chystá síly směrem k soutěžnímu období.

Když má volno, odpočívá, v těchto dnech také sleduje fotbalové mistrovství Evropy. "V pátek jsem si psal s Petrem Čechem, mrzí ho, že to měli ve svých rukách, ale nedopadlo to. Škoda i pro mě, chtěl jsem se jet podívat na osmifinále." Češi už šampionát opustili, nicméně Mrázek se dívá na fotbal dál. "Sednu k televizi a koukám se. Fandím dobrému fotbalu. Daleko asi půjde Francie, já bych ale přál úspěch asi Belgičanům. Mám rád Chelsea, mám rád Hazarda," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.