bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jeden lepší než druhý, vysekl Gretzky poklonu mladíkům

23. října 2016, 11:00

Martin Schwarz

Máme za sebou jen hrstku utkání z naditého programu základní části a NHL už nabídla momenty, na které se bude dlouho vzpomínat. Řadu z nich obstarali borci, jež teprve poznávají, jaké to je brázdit kluziště nejlepší ligy světa. Ať máme na mysli mladé autory hattricků Austona Matthewse a Patrika Laineho či nového kapitána Oilers Connora McDavida. Legendární Wayne Gretzky v rozhovoru pro sportsnet.ca pěl chválu na adresu talentů, hrajících převážně za kanadské organizace.

Lepší lákadlo pro nové potenciální fanoušky snad National Hockey League (konkrétně její hráči) ani uskutečnit nemohla. Hattricky dvou nejvýše draftovaných zelenáčů z letošního června, zápasy rivalů napříč celou soutěží, možná až nezvykle hodně branek, další milník Jaromíra Jágra. A mnohé jiné. Jak vidno, hokejem žije při začátku podzimu také Wayne Gretzky, sám dlouhá léta bavič diváků za velkou louží. „Sledovat začínající hvězdy je speciální a jedinečné,“ líčil redaktorům Sportsnet.

Koho jiného také poprosit o hodnocení současných nadějí než muže, který odkroutil v NHL nespočet střetnutí, nakupil spoustu rekordů a nesmazatelně se vepsal do historie hokeje jako takového. „Když kouknete do každého města, kde se hraje NHL, pokaždé najdete velmi šikovného mladíka. Pak vás samozřejmě musí napadnout myšlenka: „Proboha, vždyť je jeden lepší než druhý!“

„The Great One“ však nemluví pouze o gólech, nahrávkách a hvězdných momentech, jaké náctiletí svišti předvádějí. Za stěžejní považuje i jejich profesionální přístup k hokeji. „Je opravdu důležité, jak tihle hokejisté (zcela jistě mezi ně zahrnuje především trojici Laine – McDavid – Matthews) respektují hru. Kromě toho si musíme všímat, kterak jednají s lidmi kolem sebe, kolik potěšení přinášejí do klubu, či jaká je s nimi legrace,“ uvádí Gretzky výčet vlastností. Jako by jeho fantazie vykreslovala ideál zelenáče na startu kariéry.

Někdejší hvězda Edmonton Oilers či Los Angeles Kings nejprve věnovala pár slov současnému kapitánovi Olejářů, tedy Connoru McDavidovi. „Hraje hodně podobně jako Sidney Crosby. Tvrdě pracuje, to je důležité, podobně jako jeho nesobeckost. Navíc má oproti ostatním něco zvláštního,“ zamýšlel se a v jistých ohledech edmontonského snaživce přirovnával ke slavnému Bobbymu Orrovi.

Asi nepřekvapí, že vzduchem létala pozitivní slova i při debatě o nejsledovanějším talentu posledních dnů – Austonu Matthewsovi. „Když jsem koukal na jeho výkony, hned mě napadlo, že můj rekord padesáti gólů v devětatřiceti zápasech je ohrožen. A možná i dvaadevadesát branek během jedné sezóny může být překonáno, tyhle myšlenky jsem vážně měl,“ smál se populární útočník minulých let.

Do překonávání Gretzkyho rekordů má forvard Toronta pochopitelně daleko, přestože působení v barvách Maple Leafs načal navýsost skvěle. „Dnes je v NHL těžké skórovat, když jsou k dispozici tak výborný brankáři. Ale co Matthews na úvod ročníku předvedl, bylo pozoruhodné,“ doplnil čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu.

Pětapadesátiletá legenda brzy poznala, že letošní sezóna nebude patřit jen rodákovi z Arizony. O pozornost se záhy přihlásil finský snajpr Patrik Laine, považovaný – zcela právem – za největší Matthewsovu konkurenci v závodu o Calderovu trofej. Blonďatý rychlík symbolicky zářil právě při utkání s Maple Leafs. Do klece Javorových listů nasázel hattrick, k tomu zápas rozhodl. „Když vidíte tohoto mladého muže, jak se blíží s pukem brance, skoro to vypadá, že se před skórováním usmívá,“ popisoval Gretzky své dojmy z Fina.

„Do Winnipegu přinesl obrovské nadšení a energii. Jeho přítomnost je dobrou zprávou nejen pro Jets, ale pro celou NHL obecně,“ zakončil interview. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.