bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jaký osud stihne čepice, které po hattricku přistanou na ledě?

16. října 2016, 16:00

Martin Schwarz

Běžela druhá minuta prostřední části utkání mezi Ottawou a Torontem, když Auston Matthews poslal za gólmana Senators třetí kotouč a oslavil při velkolepém debutu hattrick. Jak je nejen v NHL zvykem, fanoušci parádní počin tří gólů hráče v jednom zápase (mladý dravec později přidal i čtvrtý zásah), slavili hodem pokrývek hlavy různých druhů mezi mantinely. Obyčej je to hezký, napadlo vás ale někdy, kde všechny ty čepice skončí?

Některé toho pamatují více než začínající hvězdička Maple Leafs Matthews, jiné vypadají, že je jejich majitelé zakoupili těsně před začátkem utkání v obchůdku se suvenýry. Když zavládne hattricková euforie, řada nadšenců neváhá ani vteřinu a pokrývky hlavy letí mezi hráče na ledovou plochu.

Často ještě dříve, než je vůbec jasné, zda ona dosažená třetí branka bude platit, což je, přiznejme si, na celé situaci velmi pobavující. Přitom většině z těchto diváků (pro účel článku jim říkejme třeba „vrhači kšiltovek“) musí být jasné, že se s odhozeným kusem oděvu nemusí již nikdy setkat. Což potvrdil mluvčí ottawského klub Brian Morris, který bez výhybek novinářům sdělil, že „svou čepici nedostane zpátky téměř nikdo, jen několik málo jedinců.“

Dva týdny na vyzvednutí

Úplně bez šancí ale ten, kdo se v rozpoložení plném emocí čepce zbavil a později v něm propukl stesk, není. Vrhači kšiltovek mají dva týdny na to, aby o navrácení suvenýru požádali. Na první pohled snadné, že? Pak ale doplňme podstatnou informaci – k žádosti musejí přidat i přesný popis předmětu. A to není pokaždé úplně snadný úkol, zejména v případě, že jste čepici vlastnili jen pár hodin (či dokonce minut).

Zbytek obsahu krabic, o který nikdo neprojeví výrazný zájem (takže vlastně většina), putuje nejdříve do čistírny. Tam jsou kšiltovky z hygienických důvodů zbaveny veškerých nečistot a postupně se chystají k další přepravě. Nejčastěji zamíří „čepicová zásilka“ na charitativní účely, každý z klubů NHL ale volí jinou darovací taktiku.

Hráči sběratelé

Kupříkladu Carolina Hurricanes v roce 2010 po hattricku Erica Staala řešili, co s pěti sty kusy nakupených - nejčastěji baseballových – pokrývek hlavy. Představitelé organizace z Raleighu tenkrát tuhle pořádnou várku rozdělili do tří místních nemocnic.

Nicméně ne všechny čepice míří do rukou nových majitelů, dárci - v tomto případě tedy kluby - pečlivě vybírají zcela logicky kousky, jež vypadají jako nové. Zbytek jednoduše vyřadí, jelikož by bylo minimálně neestetické dále přeposílat ošuntělé věci. Takže původní číslo se rázem o značný počet ztenčí.

Dobročinné účely nejsou jedinou cestou, jak hromadu čepců zužitkovat. Nejprve mají přednost výběrů hráči, přesněji rozumějme ti, kteří dosáhnou hattricku. Takový Alex Ovečkin patří mezi vášnivé sběratele kšiltovek vhozených na led. Po svém řeší příjemnou starost s přebývajícími suvenýry ve Philadelphii a Columbusu, tam si nejvábivější exponáty vystavují do vitrín a dávají je pozorovatelům na odiv.

Asi vám už vytanula na mysl otázka, kolik kusů čepic sesbírali pořadatelé z kluziště po třígólovém večeru Matthewse v Ottawě. „Nejsou spočítatelné,“ kroutil nevěřícně hlavou mluvčí Morris. Příznivci Toronta pochopitelně doufají, že během sezóny přijdou o co nejvíce pokrývek hlavy. Závěrečné stanovisko zní: když pošlete kšiltovku kvůli hattricku na led, hned po zápase raději pořiďte novou. Jeden nikdy neví, kolik jich bude potřeba.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.