bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jako politý živou vodou. Ryan v play off vykupuje své výkony ze základní části

15. května 2017, 19:00

David Jahoda

Útočníkovi Ottawy Bobbymu Ryanovi dlouho trvalo než se sžil se systémem trenéra Guye Bouchera. V základní části během 62 duelů zaznamenal jen 25 bodů, což jsou na hráče, který pobírá víc než sedm milionů ročně, dost bídná čísla. Na začátku play off ale Ryan vystoupil ze svého stínu ze základní části a patří mezi hlavní klíče úspěchů Senators, kteří touží podruhé v historii dojít do finále Stanley Cupu.

Ottawa Senators v Bobbyho Ryana věří. Jinak by s ním také v roce 2014 nepodepsali smlouvu na sedm let, která mu ročně zajišťuje 7,250 milionů dolarů. Po loňské velice obstojné základní části, v níž bývalý hráč Anaheimu zapsal 54 bodů v 81 zápasech, přišel letos útlum. I kvůli zlomenému prstu na ruce odehrál v základní části pouze 62 utkání, ovšem nemění to nic na tom, že 25 bodů (13+12) zdaleka nenaplňuje jeho potenciál. Hůře na tom byl jen ve své nováčkovské sezoně 2007/08 (23 duelů, 10 bodů).

Sám Ryan to přičítá mimo jiné také novému hernímu systému, který nastavil před touto sezonou příchozí kouč Guy Boucher. Vypadá to ale, že americký útočník pochopil vše v pravý čas. V play off zatím vypadá na ledě velmi dobře, to nejdůležitější však je, že se mu konečně daří pomáhat svému mužstvu důležitými góly a asistencemi. Po 13 zápasech má na svém kontě 11 bodů (5+6) a po kapitánovi Eriku Karlssonovi (13 bodů) je druhým nejlépe bodujícím hráčem Senators.

Naposledy se zaskvěl v prvním duelu finále Východní konference proti Pittsburghu. Nejprve bez mrknutí oka našel famózně další kometu letošního play off Jeana-Gabriela Pageaua, a když se Pens povedlo srovnat, vzal si v prodloužení puk na svou hůl a bekhendovou střelou zakončil svůj únik na brankáře Marca-Andrého Fleuryho.

„Sžít se s novým systémem mi trvalo trochu déle než ostatním. Byl to pro mě těžký rok, v němž jsem se musel dost učit,“ nechal se slyšet Bobby Ryan v rozhovoru pro NHL.com. „Byl jsem do toho hozen stejně jako ostatní, musel jsem se s tím vypořádat. A myslím, že jsem za to konečně odměněn. Řekl jsem už dříve, že bych vyměnil všechny moje body za to, abychom byli ve finále Východní konference. Jsem za to moc rád,“ uvedl. 

Trenér Ottawy Guy Boucher se snažil najít zlomový bod v Ryanových výkonech. „Myslím si, že mu hodně pomohla vstřelená branka v posledním utkání základní části proti NY Islanders,“ nechal se slyšet Boucher. Vězte, že tímto gólem Ryan zastavil dvanáctizápasový bodový půst a ještě o duel víc trvající čekání na gól. 

A najednou tu byl (staro)nový Bobby Ryan. V sérii proti Bostonu doslova zářil. Bodoval v pěti ze šesti zápasů, celkově se mu povedlo v prvním kole nastřádat sedm bodů za čtyři branky a tři nahrávky. V další sérii, ve které Senators nakonec přetlačili Rangers, zapsal dvě gólové nahrávky. První z nich, ve třetím duelu série, byla skvostná. Zpoza branky, bez dívání poslal puk přímo na hůl Pageaua. Stejný kousek pak, jak už bylo řečeno, předvedl v úvodním duelu finále konference proti Pens.

„Tohle je typ akce, který když nevyjde, tak si od trenérů něco vyslechnete,“ smál se Ryan. „V případě nahrávky proti Pittsburghu byl Bobby téměř na druhé straně branky. Byl jsem zvědavý, jestli to projde,“ zmínil se Pageau, kterému Ryan přihrávku adresoval.

Čtyřiadvacetiletý hráč, který se ve druhém utkání proti Rangers střelecky prosadil v celkem čtyřikrát, si myslí, že Ryan ve vyřazovací části jen těží ze své celosezonní práce. „Je to pro nás klíčový hráč. Zaměřuje se na všechny detaily. Zastavuje puky, dohrává souboje, je aktivní při vhazování a blokuje střely. To je přesně to, co od svého klíčového hráče v tomto období sezony potřebujete,“ pravil o Ryanovi útočník Sens, který se v Ottawě dokonce narodil.

Sečteno podtrženo, Bobby Ryan udělal za základní částí tlustou čáru a v play off píše úplně jiný příběh. „Je to pro mě příjemně osvěžení, úplný restart. Už v první sérii proti Bostonu se ke mně začaly odrážet puky, za kterými jsem se po celou dobu jen marně hnal,“ poznamenal Ryan. „Daří se mi vykoupit předchozí výkony. To je to, o co se momentálně snažím.“

Pokud bude Ryan ve svém počínání pokračovat, bude mít Ottawa o to větší šanci, zopakovat to, co se jí povedlo zatím jen v ročníku 2006/07, tedy zúčastnit se finále. A možná nezůstat jen u toho.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.