bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jako bratři Sedinové? Synové slavného otce na začátku společné cesty

13. července 2019, 13:00

Jiří Sameš

Útočník Nolan Foote a jeho starší bratr, obránce Callan Foote, snili o možnosti být draftováni v prvním kole stejným týmem. Ačkoliv přitom pravděpodobnost byla téměř mizivá, sen se jim nakonec přece jen splnil.

Dva bratři draftováni v prvním kole stejným týmem? V historii National Hockey League se jedná o naprostou ojedinělost!

Abychom byli konkrétní, jde teprve o čtvrtý takový případ.

Výše uvedené totiž předtím "zvládli" pouze Dave a Mark Hunterovi (Montreal Canadiens - 1978, 1981), Duane a Brent Sutterovi (New York Islanders - 1979, 1980) a Daniel a Henrik Sedinovi (Vancouver Canucks - 1999).

Příběh bratří Footeů odstartoval Vstupním draftem NHL 2017. Zde byl totiž Tampa Bay Lightning vybrán z celkového čtrnáctého místa Callan Foote.

Když poté Lightning díky celkové sedmadvacáté volbě na Vstupním draftu NHL 2019 zvolili Nolana Footea, stalo se nevídané skutečností.

„Před dvěma lety jsem v Chicagu sledoval svého bratra Cala," řekl Nolan.

„Byl jsem na něj moc pyšný, že jej vybrali takhle vysoko a šel do Tampy. Sdílet s ním ten okamžik, jednalo se o jeden z vrcholů mého života," pokračoval.

„Je skoro až šokující, že o dva roky později projevila zájem o moje služby stejná organizace. Nestává se to tak příliš často. Pro nás ale skvělý okamžik, moc si toho vážíme," zmínil dále Nolan.

„S bratrem jsme si opravdu velice blízko, nyní je tedy naše pouto ještě větší," doplnil s úsměvem.

Callan a Nolan jsou synové bývalého úspěšného hokejisty NHL, obránce Adama Footea, jenž v nejlepší hokejové lize strávil devatenáct let a dvakrát vyhrál s Colorado Avalanche Stanley Cup.

„Neuvěřitelné. Skoro jako kdyby už něco dokázali," prohlásil Adam.

„Nejprve Cal, vybrán v prvním kole, výbornou organizací se znamenitým vlastníkem. Poté potká stejný osud Nolana... Měli jsme štěstí," dodal.

Adam svou profesionální kariéru ukončil po sezoně 2010-2011. Odehrál 1 154 zápasů, přičemž vstřelil 66 gólů a zapsal celkem 308 kanadských bodů.

Kromě Avalanche oblékl rovněž dres Québec Nordiques a Columbus Blue Jackets. 2. listopadu 2013 mu Avs mimochodem vyřadili číslo 52.

Po skvělé kariéře se Adam začal věnovat trénování. Čtyři roky působil u Colorada jako poradce pro mládež. Minulou sezonu byl hlavním trenérem Kelowna Rockets, hrajících Western Hockey League.

Právě zde měl pod sebou Nolana, jenž v 66 zápasech vstřelil 36 gólů a zapsal celkem 63 kanadských bodů. Po většinu sezony navíc hrál s poraněným zápěstím.

Callan za Kelownu nastupoval v letech 2015-2018, s bratrem si tady společně střihli dvě sezony.

Loňský ročník už strávil kompletně se Syracuse Crunch, farmou Lightning. Za 76 zápasů vsítil 10 gólů a zaznamenal celkem 31 kanadských bodů.

Draft a nováčkovský kemp minulostí. Co teď?

Kluby NHL začátkem července dávají svým mladým talentovaným hokejistům šanci ukázat, co v sobě mají. Každoročně pořádají nováčkovské kempy.

Jaké zážitky si z takového letošního kempu Tampy odnesl Nolan?

„Je tady horko. Naštěstí jsme ale veškerý čas trávili na ledě," pousmál se.

„Nohy jsou jinak bolavé. Hodně je cítím. Na druhou stranu, přesně o tomhle hokej je," poznamenal ještě.

Je téměř jisté, že si Nolan v nadcházející sezoně nejlepší hokejovou ligu nezahraje. Očekává se návrat zpět k juniorům, tedy do Kelowny, kde by měl ještě více zesílit.

„Novou sezonu zahájím pravděpodobně v Kelowně. Věřím ale, že následující rok se mi už podaří probojovat do týmu Tampy Bay," prohlásil Nolan.

„Alespoň je to tedy mým cílem. Pokud se tak nestane, budu o příležitost bojovat v Syracuse," doplnil.

Nesmíme opomenout, že Nolan podepsal s Lightning tříletou nováčkovskou smlouvu už 25. června. Ze všech mladíků na draftu 2019 byl prvním hokejistou, který uzavřel kontrakt s klubem NHL.

Zatímco Nolan poputuje do juniorské soutěže, Callan v září zabojuje o místo na soupisce Bolts.

„Doufám a zároveň věřím, že se teď Calovi podaří dostat k Lightning. Tvrdě na sobě pracuje," podotkl Nolan.

O kvalitách Callana hovoří výše uvedené statistiky z minulé sezony American Hockey League, v tabulce pravdy bychom u něj nalezli hned 16 kladných bodů. 31. prosince 2018 byl navíc vyhlášen hráčem týdne soutěže.

Jako bratři Sedinové?

V sezoně 2019-2020 ještě ne. Následující rok ale zřejmě uvidíme, jak Callan a Nolan Footeovi společně oblékají dres klubu NHL, Lightning.

„Jejich otec byl skvělým hokejistou. Oba jeho kluci jsou chytří a moc dobře vědí, jak hrát hokej," pronesl Al Murray, asistent generálního manažera Tampy a současně i její vedoucí skautingu.

„To je pro nás nejdůležitější. Chceme talentované hráče, kteří mají velmi dobrý smysl pro hokej. Callan i Nolan zmíněné splňují," dodal.

Aby se však jejich další sen skutečně naplnil, budou muset oba i nadále tvrdě pracovat. Potom klidně mohou být úspěšní tak, jako byli bratři Sedinové.

„S Calem jsme spolu hráli v juniorech. Nyní za sebou máme draft a je opravdu skoro až šílené, že jsme ve stejném klubu," řekl Nolan.

„Jsme nadšení a moc se těšíme na budoucnost. Před námi je ale spousta tvrdé práce. Všechno teprve začíná," uzavřel.

Na novou sezonu se bratři Footeovi připravují společně v Montrealu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.