bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak vyřešit edmontonskou krizi? MacTavish chce sehnat elitního centra

24. listopadu 2014, 15:00

Tomáš Zatloukal

Edmonton nadále strádá, k lepším výkonům Olejářům nepomohlo ani letní vyztužení obranného valu, ani přeobsazení brankoviště. Ačkoliv se svěřenci Dallase Eakinse občas nadechnou k vítězné šňůře (na konci října vyhráli pětkrát za sebou), v jejich resumé převažují kruté série bolestivých porážek. Momentálně padli již šestkrát v řadě, a tak není divu, že se mluví o bouři v Albertě. GM Craig MacTavish prý chystá razantní změny, rád by vylepšil ofenzivní vozbu Oilers.

Koho si vyhlédl a koho hodlá obětovat?  Odpověď na první otázku vám nenabídneme konkrétní, MacTavish si vymezil svůj terč poměrně široce, poohlíží se po elitním centrovi. Tedy po někom, kdo by v první brázdě Olejářů nahradil Ryana Nugenta-Hopkinse a odsunul Leona Draisaitla hlouběji v hierarchii útočných formací. Ani jeden z talentovaných mladíků se totiž nezdá být zcela připraven na svou současnou úlohu, a jak známo, kvalita ve středu útoku je naprosto stěžejní pro týmový úspěch.

Přesvědčují nás o tom poslední vítězové Stanley Cupu. Los Angeles letos vyhrálo pohár s následujícím kvartetem centrů: Anže Kopitar, Jeff Carter, Jaret Stoll, Mike Richards. Loni Chicago slavilo díky čtveřici Jonathan Toews, Michal Handzuš, David Bolland a Marcus Kruger. V roce 2011 se Boston opíral o Davida Krejčího, Patrice Bergerona, Chrise Kellyho a Gregoryho Campbella. Srovnejme s uvedenými jmény edmontonskou ofenzivní páteř: Hopkins, Draisaitl, Mark Arcobello, Boyd Gordon.

Ano, komparace jednoho z nejslabších celků NHL s naprostou elitou kanadskoamerické soutěže,  je možná zbytečná nadsázka, nicméně výrazný kontrakt jasně ukazuje, že MacTavish neuvažuje vůbec špatně, když hodlá získat elitního centra. Úkol to ovšem nebude vůbec jednoduchý, protože se pochopitelně jedná o žádané zboží a nikdo se takového hokejisty nevzdá za nízkou protihodnotu (naposledy to předvedli Vancouver Canucks v roce 2012, když pustili Codyho Hodgsona).

Nabízí se úvaha, koho bude muset GM Oilers obětovat, aby do Alberty přivedl kýženou posilu. Sám prý obtelefonovává své kolegy s tím, že jim nabízí Davida Perrona. Jako důvody, proč se obětním beránkem má stát právě Perron, uvádí NBC Sports následující teze: produktivita 26letého křídelníka oproti minulé sezóně zásadně klesla, nespokojený forvard navíc ostře kritizoval edmontonskou situaci. "Všichni pořád mluví o tom, že se zlepšujeme, ale to není pravda. Je to pořád stejná bída."

 

Jenže dá se za Perrona sehnat kvalitní centr? Internetoví diskutéři našli dva kandidáty, u kterých by se s přivřenýma očima dalo uvažovat o možném obchodu: montrealského Davida Desharnaise a torontského Tylera Bozaka. MacTavish, který proslul agresivním manažerským stylem, by se možná měl zamyslet nad tím, zda by nebylo lepší vzdát se lepší protihodnoty. V tu chvíli by se mu otevřely další možnosti a při troše štěstí by mohl získat středního útočníka, kolem něhož by postavil celý tým.

Aby se o tom dalo uvažovat, musel by poslechnout rady milionů fanoušků, včetně Jana Kabíčka z jednoho známého českého diskuzního fóra. "Už roky tady píšeme, že by Olejáři měli vyměnit některého z mlaďochů." Na mysli pochopitelně má Hopkinse, Jordana Eberleho nebo Naila Jakupova. Především v případě posledně jmenovaného by výměna měla smysl jak pro Edmonton, tak pro samotného hokejistu. Nadějný Rus totiž hraje zastrčený ve třetí lajně, což rozhodně neodpovídá jeho kvalitám.

Nechme se překvapit, co nakonec MacTavish vymyslí. Idea zkvalitnit střed útoku je perfektní, nedá se proti ní protestovat. Přejde však z praxe do teorie?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.