bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak si vedou čeští obránci v NHL? Vyniká nováček Rutta

29. listopadu 2017, 15:15

Pavel Golasowski

Od začátku sezóny nastoupila do hry nejlepší hokejové ligy šestice českých beků. Nejpříjemnějším překvapením jsou výkony sedmadvacetiletého Jana Rutty, který si dokázal vybudovat stálou pozici v Chicagu Blackhawks. A jak je na tom zbytek českého pelotonu?

Přesně před deseti lety nastoupilo v základní části NHL alespoň do jednoho soutěžního zápasu 21 obránců s českým pasem. Tehdejším statistikám vévodil Tomáš Kaberle a s 53 kanadskými body skončil na devátém místě bodování mezi obránci (co by za takový výkon dali leckteří útočníci). V současnosti je v zámoří všeho všudy 29 hráčů se startem v zápase, z toho šest obránců. Deset let zpět naprosto nepředstavitelné.

Jan Rutta

Nejvíce gólu (3), asistencí (12), bodů a také startů (24) má v letošní sezóně na starost „už“ sedmadvacetiletý novic Jan Rutta. Před sezónou byl o rodáka z Písku obrovský zájem. Nakonec se rozhodl pro tým ze státu Illinois a v Chicagu si musí mnout ruce.

Nakolik jsou s českým bekem v zámoří spokojení, nejlépe vypovídá čas strávený na ledě, který pravidelně překračuje dvacetiminutovou hranici. Ve všech ohledech zdárně sekunduje matadorům Keithovi a Seabrookovi. Rutta hraje skvěle a dere se mezi elitu defenzivních řad.

Radko Gudas

Aktuálně nehraje. Dostal deseti zápasový stop za zákrok na Mathieu Perraulta. Právě tvrdá hra, kterou se Gudas prezentuje, jej trochu brzdí. Poslední dvě sezóny pravidelně končil v pětici nejtrestanějších hráčů ligy a letošním tabulkám dokonce kraluje.

Gudasův prostor na ledě se pohybuje mezi patnácti až dvaceti minutami a ve statistkách +/- se drží v kladných hodnotách (2). Tvrdá hra je potřebná a v mnoha ohledech naprosto nezbytná, ale Gudasovi to někdy „ujede“ až příliš. Kdyby se dokázal vyvarovat zbytečných zkratů, byl by pro Letce přínosnějším hráčem.

Michal Kempný

Třetím nejvytíženějším českým obráncem je někdejší dlouholetý obránce brněnské Komety. Spolu s Ruttou nastupují v Chicagu Blackhawks. V aktuálním ročníku NHL stihl třináct utkání, za tři asistence si připsat tři body, a navíc se pyšní osmi plusovými body. Kempného průměrný čas na ledě je zhruba šestnáct minut.

Jeho pozice v týmu není tak pevná jako Jana Rutty a o své místo v sestavě musí tvrdě bojovat. Poslední zápas sledoval ze střídačky a před tím byl nemocný. Do hry naposledy nastoupil 13. listopadu.

Andrej Šustr

Minulou sezónu nastoupil do 80 zápasů a stihl vyprodukovat čtrnáct kanadských bodů. Letos je ale vše jinak. Dvoumetrový český obránce bojuje o pevné místo v sestavě a nic nemá jisté, ba naopak. Zatím se dostal do jedenácti her a nepřipsal si ani jediný bod. Jeho účast na ledě vykazuje negativní čísla (-4).

Před sezonou Šustr podepsal nový roční kontrakt za téměř dva miliony dolarů. Pokud bude chtít i nadále působit v týmu, který má ambice vyhrát Stanley Cup, bude muset zabrat.

Roman Polák

Poté, co si minulý rok ve druhém zápase play-off zranil nohu, skončil Roman Polák na operačním sále. Po různých peripetiích nakonec podepsal roční smlouvu v Torontu. V noci odehrál svůj teprve sedmý zápas sezóny proti Calgary Flames, kde nastoupil ve třetí obranné formaci vedle Andrease Borgmana, a dokonce se mu podařilo vsítit první letošní gól a současně první gól zápasu. Po deseti zápasech strávených v útrobách stadionu se Polák prezentoval v dobrém světle a snad se mu Mikea Babcocka podaří přesvědčit o svých kvalitách.

Jakub Jeřábek

Posledním obráncem na seznamu je zástupce Montrealu Canadiens Jakub Jeřábek. Do hry se dostal v posledních třech zápasech (debutoval 23. listopadu proti Nashvillu) a nevedl si špatně. Na svůj první bod v NHL stále čeká, ale stihl si připsat tři plusové body. Při zranění Shea Webera dostal Jeřábek svoji životní šanci ve třetí obranné dvojici a je jen na něm, jak s ní naloží. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.