bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak se Uwe Krupp stal jedním z nejvýznamnějších hráčů v historii Penguins

28. června 2020, 10:00

Radek Černý

Po přečtení titulku si možná nejeden hokejový fanoušek poklepe na čelo s tím, že se autor musel dočista zbláznit. Stačí letmý pohled do statistik a je jasné, že německý čahoun nikdy ikonický dres s tučňákem neoblékl. I přesto se nesmazatelně zapsal do historie klubu z města oceli. Proč je tomu tak, bude vysvětleno níže.

Uwe Krupp vstřelil v NHL celkem 75 gólů – 69 v základní části a šest přidal ve vyřazovacích bojích. Zřejmě nejslavnější je jeho gól ze třetího prodloužení finále playoff v roce 1996, kterým rozhodl o zisku Stanleyova poháru pro svůj tým Colorado Avalanche.

Ale přesto se “Uwe Krupp Day” (česky Den Uweho Kruppa) neslaví 10. června v Coloradu, nýbrž poslední březnový den ve více než 2 000 km vzdáleném Pittsburghu.

Tento den roku 1990 hráli Tučňáci poslední zápas základní části se Šavlemi z Buffala. K postupu do playoff jim stačilo jediné – neprohrát.

Předchozí sezónu postoupili poprvé od draftu Maria Lemieuxe do playoff a nevedli si vůbec zle. V prvním kole vyřadili hladce ve čtyřech zápasech Rangers a až v dalším kole nestačili na Letce z Philadelphie.

Sezóna 1989-90 byla o něco slabší, k čemuž napomohla i dlouhodobá absence největší hvězdy týmu. Mario Lemieux odehrál pouze 59 zápasů, během kterých ale vstřelil 45 gólů a zaznamenal těžko uvěřitelných 123 bodů. Do posledního zápasu základní části se vrátil po více než měsíční absenci.

Zápas skončil po základní hrací době remízou 2:2. Navrátilec Lemieux měl prsty v obou gólech svého týmu. Následovalo pětiminutové prodloužení. (Na vysvětlenou je třeba dodat, že podle tehdejších pravidel se zápas za nerozhodného stavu prodlužoval o pět minut. Pokud některý z týmů vstřelil gól, získal dva body a protivník žádný. Pokud nepadl žádný gól, platila remíza a oba týmy si odnesly po jednom bodu.)

V první minutě prodloužení napřáhl od modré mladý německý bek Sabres a tvrdou střelou překonal Barrassa v brance Penguins. Tento gól poslal do playoff newyorské Islanders a Tučňáky na dovolenou. Ale nejen na dovolenou. Blížil se totiž draft a ne ledajaký. Výběr nováčků v roce 1990 je zpětně hodnocen jako jeden z nejkvalitnějších draftů v celé historii. Devět hráčů vybraných v prvním kole (v té době působilo v soutěži 21 týmů, tudíž v každém kole bylo vybráno 21 hráčů) odehrálo v lize více než 1 000 zápasů.

Organizace Penguins tedy na jednu stranu smutnila, že se jí nepodařilo proklouznout podruhé za sebou do vyřazovacích bojů, na druhé straně bylo jasné, že v nadcházejícím draftu bude volit jako pátá v pořadí. A výběr byl opravdu kvalitní.

Podle centrálního skautingu byl nejlépe hodnoceným prospektem urostlý centr Mike Ricci. (tehdejší hodnocení nezahrnovalo hráče z Evropy. Nedvěd byl výjimkou, neboť po emigraci odehrál sezónu ve Western Hockey League za Seattle Thunderbirds). Přeskočit ho mohla trojice Owen Nolan, Keith Primeau a Petr Nedvěd, což se nakonec i stalo. První Quebec zvolil Nolana, druhý Vancouver vsadil na Nedvěda, třetí Detroit sáhl po Primeauovi a jako čtvrtá volila Philadelphia. Jeden z jejich skautů Inge Hammarström se vedení týmu snažil přesvědčit, aby vzali Jágra, ale nakonec byl přehlasován a Letci ukázali na Ricciho. Pátí volili Tučňáci a jejich volba byla jasná. Do Pittsburghu putoval Kladeňák Jaromír Jágr.

Tento krok se řadí spolu s draftem 1984, kdy byl vybrán Mario Lemieux, dále legendární výměnou Francise, Samuelssona a Jeninngse a příchodem dua Crosby-Malkin k nejvýznamnějším milníkům historie Penguins.

Fanoušci Pittsburghu navzdory dlouhé době stále vzkazují: "Díky, Uwe".

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.