bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak na trávu, když hrajete v NHL? Liga připravuje příručku pro užívání marihuany

23. července 2018, 11:00

Šimon Rogner

Už v říjnu začne v Kanadě oficiálně platit zákon legalizující užití marihuany pro rekreační účely, a zatímco vidina legální cesty, jak si pomocí konopí zpříjemnit život, přiláká jistě velké množství zájemců, liberalizace může pokročit také v NHL. Ta už je nyní v tomto ohledu nejtolerantnější severoamerickou soutěží a v kuloárech se začíná čím dál tím více mluvit o vzniku oficiálního ligového marihuanového návodu.

NFL, NBA ani MLB marihuaně příliš nefandí. Za její užívání hrozí hráčům v lepším případě pouze pokuta, v horším pak i stopka. To NHL – v mnoha ohledech oproti ostatním ligám zaostalejší (například popíraní souvislosti mezi otřesy mozku a trvalými následky) – se zde staví do role hlavní liberální síly.

Marihuana nepatří na seznam ligou zakázaných drog a podle drogové politiky kolektivní smlouvy se její přítomnost v testech na výkon zlepšující látky ani netestuje. Třetina těchto testů sice poté jde ještě na výzkumné testy na rekreační drogy, ale liga společně s hráčskou asociací zasáhnou až v případě, domnívají-li se, že hráč látku užívá nadměrně a s nebezpečím sobě sama.

„Naše politika vzhledem k marihuaně zůstává nezměněná i přes nedávné změny v zákoně. Jakákoli změna v této politice by vyžadovala diskuzi a dohodu mezi NHL a NHLPA,“ uvedl v prohlášení pro server The Athletic zástupce ligového komisaře Bill Daly.

Byl to však právě jeho kolega z hráčské asociace NHLPA Don Fehr, který minulý týden během golfového turnaje přiznal, že o tomto tématu se interně diskutovalo. Výkonný ředitel NHLPA novinářům řekl, že existuje možnost, že by se liga i asociace v budoucnu mohly dohodnout na neformálním postupu v otázce užívání konopí.

Překážkou číslo jedna bude samozřejmě už samotný fakt, že většina amerických států užívání marihuany pro rekreační účely netoleruje. Kanada se na podzim připojí k devíti americkým státům a federálnímu distriktu District of Columbia, které povolují rekreační i lékařské užívaní této látky. K současným sedmi týmům – Los Angeles, San Jose, Anaheimu, Vegas, Coloradu, Bostonu a Washingtonu – tak přibude stejný počet kanadských klubů.

V případě rekreačního využití by bylo zapotřebí změnit zákony jednotlivých amerických států, ovšem větší zájem přitahuje diskuze o použitelnosti lékařského využití pro hráče, které povoluje dalších 19 států Unie. A právě zde se rýsuje varianta vytvoření jednotného postupu pro týmové lékaře.

Již nyní je v Kanadě a desítce amerických států možné lékařské/terapeutické využití marihuany, ale z důvodu odlišnosti právních norem v jednotlivých státech a městech a častému cestování to hráči ani doktoři nemají jednoduché. Sjednocený postup by tak určitě pomohl.

Pomoc s úzkostí i spánkem

Důležitý bude i názor samotných hráčů. Jedním z největších propagátorů marihuany jako metody relaxace i pomoci od bolesti a úzkosti je bývalý útočník Philadelphie Riley Cote. Šestatřicetiletý Kanaďan, který oblékal dres Flyers v letech 2006 až 2010, platil za renomovaného bitkaře a přiznává, že po marihuaně sáhl, i když nebyla legální.

„V tajnosti jsem ji využíval jako spojence,“ prohlásil před lety pro kanadskou televizní stanici Sportsnet. A nyní pro The Athletic přidává: „Měl jsem v hokeji jinou roli než ostatní – pravidelně jsem se pral, a přestože jako sportovec se stresujete, tak pokud se pravidelně rvete se stejně těžkým klukem, opravdu vám to pomůže. Pomohlo mi to se spánkem, ale dokud jsem nezvládl svoji úzkost, tak jsem důležitosti spánku jako části zotavování nepřikládal váhu.“

„Protože pocházím ze sportovního prostředí, tak vidím, kolika věcem v zotavování konopí pomáhá – spánku, úzkosti, zánětům a bolesti. A marihuana – ať už je to konopí nebo lékařská marihuana – nabízí velkou příležitost pro hráče v oblasti uzdravování, odpočinku a relaxace, pomoci s úzkostí, spánkem a zlepšování ochrany proti zánětům,“ vysvětluje Cote.

Zda marihuana přímo pomáhá hráčům s bolestí, může dokázat až studie, ale už nyní existují podklady minimálně pro tvrzení, že marihuana zlepšuje ochranu proti traumatickým zraněním hlavy (odkaz zde), což je pro ligu paradoxně velmi ožehavé téma samo o sobě. NHL totiž momentálně čelí obviněním ze strany 150 bývalých hráčů, že je neupozornila na hrozbu dlouhodobých zraněních hlavy.

Ať už ale případná dohoda vznikne v jakékoli formě, klíčovou součástí by byla položka mluvící o vzdělávání. To se netýká jen samotných týmových doktorů, ale rovněž samotných hokejistů, kteří by měli vědět, jak často, jak moc a jaký typ marihuany mohou/by měli užívat.

Doba se posouvá kupředu a NHL může být v této oblasti jedním z průkopníků. Marihuana už nejenže není v ligových kuloárech tabu, ale je dost pravděpodobné, že jsme blízko tomu, aby vznikla příručka s radami na její využívání.

Tak možná že by po brku i ta situace v Ottawě nevypadala tak špatně…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.