bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak moc se projeví Horvatova absence na výsledcích Vancouveru?

10. prosince 2017, 16:00

Martin Schwarz

Vancouver Canucks patří k pozitivním překvapením první poloviny základní části. Někteří jím prorokovali pozici na chvostu Pacifické divize, hokejisté z kanadského města ale zůstávají v kontaktu s příčkami, které zaručují postup do play-off. Teď nicméně vzdorují nepřízni osudu. V nedávném utkání proti Carolině se Kosatkám zranil klíčový centr Bo Horvat, chybět může až šest týdnů. Mladý forvard ze sestavy vypadl v nejméně vhodnou chvíli, poradí si mančaft i bez něj?

Po konci miunlé sezóny nebylo ve Vancouveru příliš důvodů k radosti. Organizace skončila na předposledním místě v rámci celé NHL, méně bodů nasbírali pouze utrápení Colorado Avalanche. A letní počínání u Canucks nenasvědčovalo, že by se od října něco mělo zlepšit. Jenže zlepšilo. Finalista Stanley Cupu z roku 2011 vybojoval už 32 bodů do tabulky Pacifické divize, zůstává dva body za třetími San Jose Sharks a čtvrtými Calgary Flames. Je ale klidně možné, že se Vancouverským začne čelo pořadníku rychle vzdalovat.

Bez Horvata málo gólů

Důvod zní jasně: Kosatky ve středečním klání proti Carolina Hurricanes (3:0) přišli o prvního centra Bo Horvata, ten 11 minut před koncem zápasu utrpěl zranění kotníku a podle dosavadních informací může na střídačce chybět až šest týdnů. To na jednu stranu není zase tak dlouhá doba, avšak z pohledu Canucks se klidně může jednat o jeden z klíčových momentů ročníku. Dvaadvacetiletý forvard góly a nahrávkami přispívá pravidelně, i v duelu s Hurricanes stihl zapsat asistenci. Horvatův výběr bude kanadské body dvaadvacetiletého forvarda postrádat, což ukázaly již první dvě střetnutí, která svěřenci kouče Green odehráli bez něj.

Proti Philadelphii (1:4) Canucks skórovali jednou, před fanoušky Calgary Flames (2:4) dvakrát, ani jednou Vancouver nedosáhl na body. Po tak krátkém čase samozřejmě těžko vyvozovat větší závěry, leč minimálně malou nápovědu nám tyhle dvě partie dávají.  Bo Horvat do odchodu na marodku trávil ze všech útočníků nejvíce času ve hře (průměrně 13 minut a 58 vteřin na utkání), stejně tak dostával, společně s bratry Sedinovými, výsostný prostor na přesilovkách. Mimo jiné mu s bilancí 10 gólů a 10 nahrávek patří druhé místo týmové produktivity. To je nyní pryč, trenéři musí za ontarijského rodáka dočasně najít náhradu.

Boeser válí, ale kdo dál?

„Týmy se běžně musí vypořádat se zraněními hráčů, tenhle úkol leží i před námi,“ komentoval nelehkou situaci hlavní kouč Canucks Travis Green. „Je to pro nás výzva, ale zároveň příležitost pro další hráče.“ Ti zatím nejsou moc vidět. Pozitivní naladění vancouverských fanoušků drží především dvacetiletý zelenáč Brock Boeser (15 + 12), jenž táhne statistiky Kosatek, vždyť také dával jednu ze dvou branek v Calgary. Avšak kdo zacelí díru po Horvatovi na cetru? Mohl by Brandon Sutter, jenže americký útočník řeší zranění v horní polovině těla a minimálně ve Winnipegu ještě nenastoupí.

Záchranou by se mohli stát i Sam Ganer, Markus Granlund nebo Daniel a Henrik Sedinové. Právě na švédská dvojčata trenéři při improvizaci se sestavou vsadili a posunuli je do první útočné formace, společně s jejich parťákem z pravého křídla Loui Erikssonem. V reakci na Horvatovu absenci Vancouver dokonce vyměňoval, z Los Angeles získal za Jordana Subbana Nica Dowda. Bývalý hokejista Kings ovšem těžko v těžkých chvílích vytrhne trn z paty, poslouží spíše jako vhodné doplnění soupisky.

Canucks musejí doufat v co nejdřívější návrat Suttera, ale i v pokračující formu Boesera se Svenem Bärtschim. Pokud nejen tihle dva, nýbrž také další statisticky přibrzdí, čekají kanadskou organizaci po dobu léčení Bo Horvata pořádně perné zápasy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.