bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágrův kouč T-Rex: Trenérství jsem si prostě zamiloval

8. prosince 2016, 10:00

Michal Belšán

Jsou to necelé dva týdny, kdy Florida odvolala z funkce hlavního trenéra Gerarda Gallanta a na jeho místo nastoupil dosavadní generální manažer Tom Rowe, zvaný T-Rex. Tohle rozhodnutí mezi fanoušky Panthers vyvolalo velké nevole a šedesátiletý trenér si jejich přízeň nadále nezískal…

Po prohře na ledě Caroliny 2:3, kdy byl právě Gallant odvolán, hrála Florida pětkrát. A jen jednou dokázala zvítězit, v dalších třech případech získala sice alespoň bod, ale uspokojivá forma to stále není. Panthers jsou čtyři příčky pod těmi postupovými, v Atlantické divizi pak třetí od konce.

Rowea čeká ještě hodně těžká práce, stále však zbývá za sezony dost času na to, aby dal „T-Rex“ vše do kupy.

Proč T-Rex? Tuhle přezdívku dostal Tom Rowe v sezoně 2014/2015, když byl trenérem San Antoniu v AHL. Sám ale neví, proč ji má. „Nikdy jsem se po tom zvlášť nepídil, ani mě to moc nezajímalo. Hráče bavilo mi tak říkat,“ objasňuje. „Možná jsem vypadal jako T-Rex v době, kdy jsem se naštval při tréninku nebo po zápase,“ říká s úsměvem.

Šedesátiletý rodák z amerického Lynnu toho zažil hodně. Byl hráč, komentátor, skaut, trenér, manažer, asistent trenéra, ředitel hokejových operací… Vyzkoušel si takřka všechno. Kromě zámoří trénoval také v Rusku, od počátku sezony 2012/2013 až do září 2014 byl trenérem Lokomotivu Jaroslavl.

Když nahrazoval Gerarda Gallanta, oznámil svým svěřencům, že bude jiným trenérem, než tomu bylo v AHL. Chtěl jim projevit patřičný respekt, aby ho získal zpátky. „Kluci se zpočátku báli, že je bude trénovat T-Rex, ale on je rychle přesvědčil, že to bude jinak,“ říká asistent generálního manažera Eric Joyce.

Osobně si vytáhl například Vincenta Trochecka, kterého koučoval právě v San Antoniu. „Řekl jsem mu: ‚Už nebudu viset na tvých zádech jako v AHL. Posunul ses dál a víš, co se od tebe čeká. Běž prostě hrát!‘. A on mi na to řekl: ‚Jasně, chápu to,‘“ odtajnil příběh Tom Rowe.

Ačkoliv je mu 60 let, snaží se do hry Panthers zasadit moderní prvky hokeje. „Rád si vyslechnu nějaké nové nápady, protože se změn nebojím, naopak. Pokud za mnou hráč přijde, že chce zkusit tohle a tohle, a mně se to zdá jako dobrý nápad, tak fajn, zkusme to. Jsem tomu otevřený,“ hlásí kouč a manažer v jedné osobě.

Roweova trenérská kariéra začala v sezoně 2001/2002 v organizaci Caroliny Hurricanes. Tehdy působil jako generální manažer farmy v Lowellu a boss Hurikánů Jim Rutherford si ho vytáhl se slovy: „Hele, zkus si, jaký to je být trenérem. Pokud ti to nepůjde, můžeš pro nás klidně skautovat. Zkus to na rok.“

Tom Rowe to zkusil a nelitoval. „Zamiloval jsem si to,“ přiznává. „Hned po hráčské kariéře to je to nejlepší, co jsem zažil,“ má jasno T-Rex.

Jenže teď je třeba přestat se sladkými řečmi. Rowe se musí začít soustředit na práci v ambiciózním týmu, jehož oporami jsou mladíci Marchessault, Barkov, Trocheck a nestárnoucí Jágr. Florida navíc stále vyčkává na návrat dlouhodobě zraněného Huberdeaua.

Panteři to s bojem o play-off budou mít velice náročné. Ustojí T-Rex tlak veřejnosti a pozvedne 23 let starý tým do vyšších pater tabulky?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.