bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr radí Ovečkinovi: Zůstaň a překonej Gretzkyho

11. října 2019, 16:20

Jakub Hromada

Ruský sniper vstoupil do své patnácté sezóny v NHL a rozhodně nechce na své nejsilnější zbrani nic měnit. Dál by se měl primárně starat o produkci gólů Washingtonu, a to nejen v této sezóně. Dá se očekávat, že bude postupovat výš a výš v žebříčku nejlepších střelců historie ligy. Podle Jaromíra Jágra může ohrozit i držitele rekordu, legendárního Waynea Gretzkyho.

Jestli bude dál sázet padesát branek na sezónu, bude mu na překonání Kanaďana stačit pět sezón. Kariéru by tedy mohl ukončit v 38 letech, což není nereálné. Ale. Stáří člověk nezastaví a nikdo nemůže čekat, že bude takto stabilní i v takových letech. Otázkou tedy zůstává, jak dlouho tohle tempo Ovečkinovi vydrží? Dvě, tři sezóny?

Jaromír Jágr ve 44 letech dokázal v dresu Floridy vstřelit 27 branek. A u českého útočníka zůstaňme. Když se v roce 2005 vracel do NHL po roční výluce, oslavil v sezóně 34. narozeniny. Přesně tolik je teď Ovečkinovi. V tomto ročníku Jágr překonal brankáře soupeřů 54krát. V dalších dvou sezónách ale následoval sešup na čísla 30 a 25, a posléze se hvězdný český útočník přesunul do ruského Omsku.

Do 34 let (včetně sezóny, kdy tyto narozeniny slavil), měl Jaromír Jágr střelecký průměr na jednu sezónu 43,2 branek. Ovečkin je na tom o něco lépe, ve svých prvních 14 ročnících průměrně dává gólů 50.

Historická tabulka střelců NHL

1. Wayne Gretzky 894 gólů
2. Gordie Howe 801
3. Jaromír Jágr 766
4. Brett Hull 741
5. Marcel Dionne 731
6. Phil Esposito 717
7. Mike Gartner 708
8. Mark Messier 694
9. Steve Yzerman 692
10. Mario Lemieux 690
11. Teemu Selänne 684
12. Luc Robitaille 668
13. Alexandr Ovečkin 661

Aktuálně Ovečkin na první místo ztrácí 233 gólů. Pokud by se mu podařilo v následujících třech sezónách vždy vstřelit 50 branek, zbývalo by mu jich na Gretzkyho 83. A pokud by vydržel v NHL do čtyřicítky, stačilo by mu poté střílet „jen“ 30 gólů. Nezní to nereálně a aktuálně třetí muž historických tabulek mu věří.

„Pokud zůstane v NHL, Gretzkyho překoná,“ prohlásil Jágr v rozhovoru s ruským novinářem Pavlem Lysenkovem. „Kdybych byl na jeho místě, zůstal bych. Ale je to těžké rozhodnutí.“

„Je to na něm. Buď zůstane a stane se nejlepším střelcem v historii, nebo se vrátí domů a bude si užívat rodinný život,“ pokračoval. „Má rodinu a pravděpodobně má i vlastní cíle v osobním životě.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.