bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr po premiéře za Calgary: Necítil jsem se dobře, ale to jsem čekal

12. října 2017, 12:18

David Jahoda

Jaromír Jágr nějakou dobu svou premiéru v novém působišti odkládal. A věděl proč. Naskočit po šesti měsících do nejlepší hokejové ligy světa není jen tak. Slavná 68 ukázala ve svém debutu za Calgary svou sílu u mantinelů či rozvahu v rozehrávce, než se ale vše vytříbí do ideálu, bude to ještě chvíli trvat. „Upřímně říkám, že jsem se necítil dobře. Ale to jsem čekal. Ještě, že už je to za mnou,“ oddechl si Jágr. Každopádně šlo o premiéru vítěznou, Flames zdolali LA Kings 4:3 po prodloužení.

Chvíli poté, co poprvé přeskočil mantinel coby hráč Calgary Flames, trochu zaškobrtl a upadl. Ještě v témže střídání si ale Jágr dokázal vytvořit solidní příležitost, která s trochou štěstí mohla skončit brankou. Na startu třetí části se tlačil do šance i v přesilové hře, obránci Los Angeles mu ale branku gólmana Jonathana Quicka ohrozit nedovolili. Pobyl si i na trestné lavici, nepykal však za svůj faul, nýbrž za ten, který udělal brankář Mike Smith. 

Suma sumárum, česká hokejová legenda strávila na ledě během svého premiérového zápasu za Calgary dohromady 13 minut a 38 vteřin. Jágrovi nebyla započítána žádná střela na branku a v tabulce pravdy se mu objevil jeden záporný bod. Zkrátka nebylo to ještě ono. A neskrýval to ani sám Jágr.

„Necítil jsem se příliš dobře, to můžu upřímně říct. Ale čekal jsem to. Jsem rád, že už to mám za sebou. Snad se v příštích zápasech budu cítit lépe,“ začal Jágr s hodnocením svého debutu za kanadský tým.

Na předzápasovém tréninku bylo vidět, že hlavní trenér Flames Glen Gulutzan strávil několik minut povídáním právě s Jágrem. O čem hovořili? „Mluvili jsme o tom, kolik minut by měl na ledě strávit. Na základě toho, jak jej během těch dní, co ho tu máme, sleduji, jsem mu řekl: V mých očích se lepšíš den ode dne,“ prozradil o detailech společné konverzace ještě před utkáním lodivod Plamenů. 

Domluva byla, že Jágr odehraje něco mezi desíti až dvanácti minutami. „Nakonec to bylo trochu víc, ale můžeme na tom stavět. Jeho hra postupem času přijde. Neabsolvoval předsezónní kemp, takže tohle je další krok na jeho cestě zpět," doplnil Gulutzan na adresu 45leté legendy. Během zápasu bylo vidět, že svou nejnovější akvizici nechce hned pro začátek zbytečně ždímat. I když figuroval ve speciální jednotce pro přesilovku, trenér jej za každou cenu na led nedával. Když měl za sebou střídání, nechal ho odpočinout. 

Jágr po debutu mluvil v podobném duchu jako jeho kouč. „Nehrál jsem pět šest měsíců a je mi 45 let,“ konstatoval. „Mám úplně červený obličej,“ smál se po boku novinářů. „A kde na sobě chci vidět zlepšení? Všude, o tom není pochyb,“ uvedl. Spolupráci s parťáky ze třetí pětky Samem Bennettem a Krisem Versteegem si ale pochvaloval. V úvodních minutách třetí třetiny dokonce na několik vteřin Kings v jejich pásmu zmáčkli. 

„Nehrál jsem pět šest měsíců a je mi 45 let. Mám úplně červený obličej.“

„Bylo tam pár střídání, kdy jsme byli schopni hrát hluboko v soupeřově pásmu. Tohle je přesně ta cesta, jakou bychom měli hrát. Až se mi vrátí nohy, bude to snad ještě trochu o něčem jiném,“ podotkl. „Oba jsou velice dobří hráči a je jen na mě, jak rychle se zlepším a pomůžu jim,“ doplnil.

I když z osobního hlediska Jágr od sebe očekává daleko více, jeho debut za Flames měl vítěznou tečku. Calgary začalo víc než dobře, po první třetině se díky trefám Matthewa Tkachuka a Michaela Frolíka dostalo do dvoubrankového vedení. Jenže postupem času se začali domácí Kings osmělovat, což vyvrcholilo brankou Anžeho Kopitara, který pokořil jinak vynikajícího Smithe. Když pak dvakrát šikovně tečoval letící kotouč Dustin Brown, LA rázem vedlo. Druhou brankou v zápase na to ale reagoval Tkachuk a bod navíc zajistil Flames v prodloužení Monahan. 

„Vypracovali jsme si během první třetiny vedení, ale Los Angeles je velice dobrý tým, jejich hráči jsou hodně silní a velcí. Je těžké proti nim hrát, zejména v jejich domácí hale. Byla jen otázka času, kdy se vrátí do hry. Naštěstí jsme na to dokázali dobře odpovědět,“ řekl spokojeně Jágr, pro kterého je Calgary už devátým týmem v NHL.

Po úvodním zápase za Flames, mohl z role přímého účastníka ohodnotit i sílu svého nového týmu. „Očekávání hráčů v našem celku jsou hodně velká. A myslím, že by to tak mělo být. Máme tu několik skvělých ofenzivních hráčů, ale i obrana je fantastická, kluci dokáží s pukem výborně pracovat. A brankářský post? Sami víte, že ten je obsazený skvěle,“ nešetřil chválou Jágr své spoluhráče. „Je jen na nás, jak daleko dojdeme,“ dodal poté, co Flames zapsali třetí výhru v řadě.

Další krok k úplnému vyšponování svých výkonů může Jágr udělat už v noci z pátku na sobotu, kdy si v kanadském souboji proti Ottawě Senators odbude za Plameny svou domácí premiéru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.