bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr o Ovečkinovi: Když zůstane zdravý a bude dál makat, může překonat Gretzkyho

24. listopadu 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Na oslavě 70. výročí omského Avangardu nemohl Jaromír Jágr chybět. Vždyť na Sibiři odehrál necelé čtyři sezony, tři roky nosil v ambiciózním klubu kapitánské céčko. Osmačtyřicetiletý veterán byl na tiskové konferenci v Moskvě, kde momentálně "Jestřábi" nalezli dočasné útočiště, pochopitelně středem pozornosti přítomných novinářů. Známý ruský žurnalista Roman Lysenkov se třetího nejlepšího kanonýra v dějinách NHL mimo jiné zeptal, zda má Alex Ovečkin na to, aby překonal Waynea Gretzkyho.

Jen Gretzky a Gordie Howe dali v zámořské lize více gólů.

Jaromír Jágr o střílení branek na nejvyšší úrovni, kde rozhoduje každý detail, jednoduše něco málo ví. Vždyť se trefil mezi mantinely kanadsko-americké soutěže 766krát! Mezi Evropany vládne, byť Ovečkin už není příliš daleko.

Zdá se, že je jen otázkou času, kdy se přes něj ruský expres přežene (poněkud jinak než před deseti lety ve Vancouveru). V tuto chvíli má washingtonský kapitán na kontě 706 tref a jedná o nové dlouhodobé smlouvě s Caps.

Byť dal najevo, že kariéru by rád ukončil v moskevském Dynamu, do Ruska se ani zdaleka ještě nechystá.

Zajímavější úvahou je ta, zda Ovečkin překoná i Gretzkyho. A právě na to se zeptal Lysenkov Jágra. "Dřív jsem si myslel, že Saša nemá šanci Gretzkyho 894 gólů pokořit. Ale to bylo před šesti lety, teď se na věc dívám jinak," začala česká legenda svou odpověď.

Jen pro kontext, v roce 2014 Ovečkin sice 51krát skóroval, ale jeho hra měla daleko ke komplexnosti. Tou dobou se už delší čas spekulovalo o tom, že jeho výkonnost začne brzy klesat a mnoho dalších padesátigólových sezon nepřidá.

Jenže Ovečkin poté nejen Jágra přesvědčil o opaku. "Alex se od té doby změnil, stal se lepším a efektivnějším hokejistou, než býval zamlada. Myslím si, že teď na sobě víc maká. Gretzkyho může překonat, když zůstane zdravý a bude dál dřít," míní kladenský patriot.

Ovečkinovi je pětatřicet a potřebuje v NHL zaznamenat ještě 188 tref. K dobru mu připočtěme, že stále patří mezi neprostou střeleckou špičku prestižní ligy a letos díky 48 zásahům podeváté vyhrál Maurice Richard Trophy. Podělil se o ni s Davidem Pastrňákem.

Ve Washingtonu bude nejspíše ještě několik sezon hvězdou číslo jedna. A dál mu bude nahrávat jeho švédský kumpán Nicklas Bäckström. Kvůli koronavirové pandemii nicméně přišel o nezanedbatelnou porci zápasů, do nichž by šel stále v top formě.

I to se promítne ve chvíli, kdy Ovečkin už bude Gretzkymu na dohled. Nedojdou mu těsně před finišem síly? Jágr věří, že pokud se Ovečkinovi vyhnou zranění a dál bude makat jako v posledních letech, má šanci cílovou pásku protnout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.