bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Irbe na plac. Neuvirthovo zranění navléklo lotyšskou legendu do výstroje!

19. listopadu 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

"Býval bych si rád zachytal, bavilo by mě to. To víte, jednou brankář, navždy brankář." Se širokým úsměvem komentoval kuriózní situaci, ke které došlo v zápase mezi Buffalem Sabres a San Jose Sharks, známý Lotyš Arturs Irbe. Jeden z nejvýraznějších gólmanů přelomu tisíciletí málem naskočil do svého prvního utkání v Národní hokejové lize od 4. dubna 2004, kdy se loučil s Carolinou Hurricanes. Nakonec se dostal alespoň na střídačku Šavlí, do výstroje musel po zranění Michala Neuvirtha. Hvězdný Čech odstoupil po první třetině kvůli nespecifikovaným potížím v dolní části těla.

Buffalský lodivod Ted Nolan vyřešil krizový moment následovně: mezi tři tyče si to mašíroval Neuvirthův švédský rival Jhonas Enroth, mezi náhradníky pak usedl Irbe, za běžných okolností gólmanský kouč Sabres. Oblékl dres s číslem 35, nasadil Enrothovy rezervní betony, po Ryanu Millerovi podědil obě rukavice, tedy lapačku s vyrážečkou, a na hlavu si narazil hráčskou helmu s košíkem. Ostatně právě na takovou byl populární "Archie" zvyklý po většinu své pestré kariéry, která ho zavedla dokonce až na Slovensko (krátce působil v Nitře). Bílá JOFA s mřížkou a ošuntělé betony KOHO platily za jeho poznávací značku.

S Irbem se jako s rezervním brankářem pochopitelně počítalo předem, sněhová bouře de facto vylučovala jakékoliv jiné varianty. Hned o první přestávce připojil svůj podpis pod profesionální zkušební kontrakt. Sám aktér popisuje běh událostí takto: "S Tedem jsme před utkáním probírali různé možnosti, které nám kvůli celodennímu sněžení zbyly. Navrhl mi, abych byl jako záskok připravený já. Odpověděl jsem mu, že jsem sedm let na sobě neměl výstroj. On se jen ušklíbl a řekl, že to nevadí, že dneska se do ní navleču." A tak se skutečně stalo, symbolicky v den oslav lotyšské nezávislosti.

K dokonalosti chyběl "Archiemu" už jen poslední krok, vystřídat "Buffalo Billa". Ne že by Enrothovi někdo přál od Žraloků pořádný příděl, nicméně nejedno fanouškovské srdce se sklony s nostalgií doufalo, že uvidí, kterak Irbe naskočí proti svému bývalému týmu. San Jose kdysi "kulturistu na bruslích" draftovalo a následně mu nabídlo post jedničky. Ve slunné Kalifornii si vybudoval pověst solidního gólmana s neuvěřitelnou výdrží, před 20 lety totiž zasáhl v jediné sezóně do 74 utkání a vytvořil nový rekord Národní hokejové ligy (dlouho nevydržel, v roce 1996 ho posunul na dosud platnou hranici 79 mačů legendární Kanaďan Grant Fuhr).

"Archieho" trošku mrzelo, že do hry nezasáhl. "Býval bych si rád zachytal, bavilo by mě to. To víte, jednou brankář, navždy brankář," hlásil pro klubový web Šavlí. Naposledy se objevil v profesionálním zápase v roce 2007, v kleci Nitry se rozloučil s aktivní kariérou šesti představeními. Od té doby se dvojnásobný světový šampión (ještě z časů Sborné) věnoval trenéřině, gólmany nejprve vedl v rodné Rize, posléze našel angažmá ve Washingtonu. U Capitals spolupracoval také s Neuvirthem. Nechybělo mnoho, aby právě díky ústeckému rodákovi, respektive jeho zranění, v 47 letech předvedl senzační comeback. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.