bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ilja Kovalčuk se vrací na scénu. Podle ruských zdrojů obleče dres New York Rangers

11. dubna 2018, 15:45

Marek Galata

Chci vyhrát Stanley Cup! Tato slova pronesl před půldruhým měsícem Ilja Kovalčuk v rozhovoru pro ruský web Sport Express. Právě se stal novopečeným olympijským vítězem, takže při započtení jeho titulů mistra světa z let 2008 a 2009 mu ke vstupu do prestižního Triple Gold Clubu chybí jen ovládnout NHL. Podle zdrojů Igora Eronka, jednoho z redaktorů již zmíněných stránek, se o to pokusí s New York Rangers, kde je údajně jen krůček od podpisu smlouvy.

Když Kovalčuk v neděli po vypadnutí Petrohradu z play-off KHL potvrdil, že se vrací na zámořská kolbiště již od příští sezony, byla to jen předzvěst něčeho mnohem většího. Hned druhý den totiž Eronko vyvěsil na Twitter příspěvek o tom, že ruská superstar má nakročeno k newyorským Rangers, kde podepíše kontrakt na dva až tři roky.

Není náhodou, že vývoj událostí nabírá spád právě v těchto dnech. Již tuto neděli totiž Kovalčuk oslaví pětatřicáté narozeniny, což je okamžik, ve kterém se stává neomezeným volným hráčem. A právě toho chce ruský snajpr dosáhnout. Až do oné chvíle totiž práva na něj patří New Jersey Devils – mužstvu, se kterým se před pěti lety hořce rozešel.

Produktivní „důchodce“

Ilja Kovalčuk byl v létě 2013 teprve po třetím roce své mamutí patnáctileté smlouvy s Devils, když se rozhodl, že odejde zpět do své domoviny. Aby se mohl z kontraktu vyvázat, musel formálně odejít do důchodu, alespoň z pohledu NHL. 

Pravidla pro případný návrat byla tímto krokem jasně definována: hráč se může buď vrátit do týmu, ze kterého do důchodu odešel, nebo může podepsat v kterémkoliv klubu, pokud to posvětí generální manažeři všech ligových týmů, případně pokud dovrší pětatřicet let života.

Kovalčuk si s tím starosti nedělal, podepsal lukrativní čtyřletou smlouvu s Petrohradem a podmanil si KHL. Poté, co loni původní pakt o další rok prodloužil, sumář této epizody jeho kariéry čítá pět ročníků, dva ligové tituly a celkem 328 bodů v 331 odehraných utkáních.

O stále vysoké úrovni své hry pak jednička draftu 2001 přesvědčila širokou hokejovou veřejnost během letošní olympiády, kde byla vyhlášena za nejužitečnějšího hráče hokejového turnaje. O to více se při pohledu na něj zvyšuje tlak příznivcům Devils, kteří jej stále považují za zrádce. A co teprve, kdyby Kovalčuk opravdu podepsal u jejich divizního rivala?

Podpis, který by dával smysl

Na první pohled ta informace nezní moc logicky. Kovalčuk vyhlašuje, že chce zaútočit na Stanley Cup, který mu v jeho sbírce trofejí chybí. Proč by tedy měl mířit právě k Rangers, kteří před letošní uzávěrkou přestupů oficiálně zahájili přestavbu? Možná vidí něco, co ostatní nikoliv. 

Jezdci patří mezi nejpopulárnější a nejhodnotnější hokejové kluby na světě. Jsou uznávanou značkou, kterou její obchodní partneři ani fanoušci nechtějí vidět v pozici otloukánka. Generální manažer Rangers Jeff Gorton získal ke konci února spoustu draftových voleb, se kterými může před draftem obchodovat tak, aby přestavba zabrala co nejméně času. Ostřílený kanonýr, na kterém lze vystavět mužstvo, by se mu pak do jeho plánů na obrodu Rangers mimořádně hodil.

Naopak Kovalčuk si určitě vymíní velkou porci času na ledě a ústřední roli při přesilovkách. Je třeba pamatovat i na peněžní stránku věci. Ruský křídelník si v klidu může říct o přibližně šest milionů dolarů ročně. Právě tyto požadavky mu však řada největších favoritů na Stanley Cup nemůže zaručit.

Potvrdí se spekulace a podepíše Kovalčuk skutečně právě na Manhattanu? Oficiálně se to dozvíme již tuto neděli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.