bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ikona New Jersey se loučí, Patrik Eliáš ve 40 letech ukončil kariéru

31. března 2017, 15:18

Adam Bagar

V minulé sezoně sehrál pouhých šestnáct zápasů, v té letošní ani jeden. Další už však k porci 1240 utkání v NHL nepřidá. Útočník Patrik Eliáš se ve čtyřiceti letech rozhodl ukončit bohatou hráčskou kariéru, během níž ve slavné soutěži neoblékl jiný dres než ten z New Jersey Devils! "Musíte vědět, kdy nastal ten pravý čas jít a věnovat se něčemu jinému," hlásí Eliáš, který má ve sbírce tři bronzy z velkých akcí, dvou světových šampionátů a jedné olympiády.

Poslední utkání v NHL odehrál 9. dubna 2016, problémy s kolenem ho ale k dalším bojům ve slavné soutěži ne a ne pustit. Čtyřicetiletý hokejista se ale nevzdával, během letošního ročníku se připravoval individuálně v Prudential Center, kde denně bruslil, snažil se dostat zpátky do formy a pořád věřil, že by se ještě mohl do nejlepší ligy světa vrátit.

„Nikdy by mě nenapadlo obléknout jiný dres než New Jersey Devils. Ale těžko říct. Pokud se budu cítit natolik zdravý na to, abych mohl zase hrát a tým by pro mě třeba neměl místo, poté můžu začít uvažovat nad tím, že půjdu dál. Ale hlavně potřebuju vědět, že jsem už připravený a taky dost dobrý,“ prozradil v únorovém rozhovoru pro US Today.

Koleno ho však stále limitovalo a Patrik Eliáš oznámil konec bohaté hráčské kariéry, během níž slavil dvakrát zisk Stanley Cupu. Nejdřív v roce 2000, kdy válel s Petrem Sýkorou v lajně, a pak o tři roky později. V NHL sehrál 1240 zápasů, nasbíral v nich parádních 1025 bodů za 408 branek a 617 nahrávek, navíc nastřílel 113 přesilovkových gólů.

V tom všem Eliáš nemá v New Jersey konkurenci a patří k českým borcům, kteří by se mohli časem dostat do Síně slávy v kanadském Torontu. Z Čechů je na tom v historii NHL líp pouze Jaromír Jágr s nedostižitelnými 1910 body na kontě. Třebíčskému rodákovi tak patří skvělé druhé místo, třetí Milan Hejduk má o víc než 220 bodů méně než on.

Eliáš se rozhodl skončit krátce před dubnovými 41. narozeninami. „Už posledních pár měsíců jsem tohle rozhodnutí zvažoval jak z fyzické, tak i psychické stránky. Přišel jsem sem před 22 lety hrát hokej. Tedy dělat to, co miluju. Měl jsem tu čest nastupovat se skvělými spoluhráči, zažít týmový duch a přivést do města dvakrát Stanley Cup,“ vypráví.

Úspěchy sbíral nejen v NHL, ale rovněž na reprezentační scéně. Patrik Eliáš se představil na čtyřech světových šampionátech a stejném počtu turnajů pod pěti kruhy. Ve své sbírce má tři bronzové medaile, dvě z MS a jednu z olympiády. V nejvyšší domácí soutěži odehrál necelou stovku zápasů, když postupně hájil barvy Kladna, Pardubic a Znojma.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.