bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hurricanes smetli Islanders! Hlavní důvody jejich bleskurychlého postupu?

4. května 2019, 16:40

Jiří Sameš

Carolina Hurricanes se v noci na sobotu, 4. května, stali prvním konferenčním finalistou letošního play-off. K postupu přes New York Islanders jim přitom stačily pouze čtyři zápasy. Jaké jsou hlavní důvody jejich rychlého postupu?

Účast v letošním play-off si Hurricanes zajistili až v samotném závěru základní části. Konkrétně se jim tak podařilo 4. dubna, v předposledním zápase, kdy doma porazili New Jersey Devils 3:1.

Už pouze postup do vyřazovacích bojů byl v Raleighu považován za úspěch. Vždyť si tamní mužstvo naposledy zahrálo o pohár na jaře roku 2009.

Umístění na sedmém místě v tabulce Východní konference (tedy první divoká karta) znamenalo, že hokejisté Caroliny v prvním kole změří síly s obhájci Stanley Cupu, s Washingtonem Capitals. O postupujícím mezi experty a fanoušky před startem série nebylo žádných pochyb.

Jenže play-off napsalo jeden z několika překvapivých scénářů.

Bitva mezi Capitals a Hurricanes dospěla do rozhodujícího, sedmého duelu, oba týmy si totiž držely domácí neporazitelnost.

V sedmém zápase si dlouho vedl lépe favorit, avšak Canes zabrali a nakonec zvítězili 4:3 ve druhém prodloužení. Senzace byla na světě. Do další fáze bojů o Stanley Cup proklouzli všichni držitelé divoké karty.

Soupeřem Hurricanes ve druhém kole byli Islanders, kteří si na úvod bleskurychle smlsli na Pittsburghu Penguins. Očekával se těsný, vyrovnaný, defenzivní boj.

Předpoklady splnil hned úvodní zápas, který za stavu 0:0 muselo rozseknout prodloužení. V čase 64:04 za to vzal útočník Jordan Staal a vlastně tím nastartoval celé své mužstvo.

Carolina totiž ovládla těsně i druhé utkání a domů si odvážela slibný náskok. Ve své areně následně uhájila neporazitelnost v play-off, když dvakrát vyhrála 5:2, a zaznamenala tak rychlý postup do konferenčního finále.

Canes se mimochodem stali jedenáctým týmem v historii, který po úspěšné sedmizápasové bitvě v následné sérii smetl soupeře ve čtyřech duelech. 

Obrovský podíl na zatím úspěšném tažení Hurricanes mají bezpochyby hlavní trenér Rod Brind'Amour a kapitán, útočník Justin Williams. Oba veteráni jsou skvělými lídry jinak mladého celku.

Pojďme se však nyní podívat na další hlavní důvody bleskurychlého postupu Caroliny do konferenčního finále.

Brankářské duo McElhinney - Mrázek

Použít ve druhém kole oba gólmany rozhodně nebylo plánem Brind'Amoura. Bývalý skvělý hokejista ovšem neměl na výběr.

Český brankář Petr Mrázek zachytal výborně proti Capitals, stejně tak i v úvodním zápase proti Islanders, kdy zastavil všech 31 střeleckých pokusů soupeře a byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Obstojně si Mrázek vedl i ve druhém duelu, než si v průběhu 27. minuty přivodil zranění v dolní části těla. V tu chvíli muselo všem příznivcům Hurricanes určitě pěkně zatrnout.

Mezi tři tyče se tak postavil pětatřicetiletý brankář Curtis McElhinney. Zkušený Kanaďan ale přitom nenechal nikoho na pochybách, když ve zbytku série pochytal 71 z celkového počtu 75 střel Isles.

I Ostrované měli na postu kvalitu v podobě brankářů Thomase Greisse, Robina Lehnera a vyřazení rozhodně není jejich chybou. Carolina však v tomto ohledu byla prostě o něco lepší.

Canes nyní může pomoci fakt, že budou mít k dispozici několikadenní volno. Mrázkovo zranění je označeno statusem "ze dne na den".

Vymazali Barzala a Eberleho

Islanders byli v základní části nejlepším týmem, co se defenzivy týče. Nepočítáme-li samostatné nájezdy, inkasovali pouhých 191 branek.

V ofenzivě ovšem nezářili, když zvládli nastřílet pouze 223 branek (znovu, nepočítáme-li nájezdy). Z mužstev, která postoupila do play-off se jednalo o druhý nejhorší výsledek.

Útok Ostrovany potrápil také v sérii proti Hurricanes. Za čtyři zápasy dokázali vstřelit pouze pět gólů.

Trápil se i hvězdný útočník Jordan Eberle. Osmadvacetiletý Kanaďan byl tahounem Isles v prvním kole proti Penguins, kdy vstřelil čtyři góly a zapsal celkem šest kanadských bodů. Proti Carolině ale nebyl ani jednou mezi úspěšnými střelci, připsal si pouze tři asistence a 10 střel na bránu.

Zastavit se Canes podařilo rovněž útočníka Mathewa Barzala, jenž se zmohl jen na dva přesilovkové góly a 11 střel na bránu. Šestnáctý muž draftu 2015 byl v základní části s celkem 62 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem New Yorku.

Na největší ofenzivní zbraně Islanders Brind'Amour nasazoval při hře pět na pět nejvíce obránce Jaccoba Slavina a útočníka Teuva Teräväinena.

Bodovat dokázal téměř každý hokejista

V sérii proti Islanders zvládlo zaznamenat minimálně jeden kanadský bod hned 16 hokejistů Hurricanes. Devět z nich přitom vstřelilo minimálně jeden gól. Za čtyři zápasy moc pěkný příspěvek.

Vše střelecky v prvním zápase odstartoval, jak už bylo zmíněno výše, Staal. Ve druhém utkání se přidali útočníci Warren Foegele, Nino Niederreiter.

Třetí duel a dvě trefy Teräväinena, prosadili se i obránce Justin Faulk, Williams a útočník Sebastian Aho. Ve čtvrtém mači znovu skórovali Aho, Teräväinen a Williams, radovat se navíc mohli i útočníci Greg McKegg, Andrej Svečnikov.

Eso jménem Slavin

Nesmírně důležitým mužem na soupisce Hurricanes se ovšem zdá být Slavin, ačkoliv v sérii a v play-off neskóroval.

Pětadvacetiletý Američan za 11 zápasů má na svém kontě za 11 asistencí celkem 11 kanadských bodů a je nejproduktivnějším hráčem týmu. Spoluhráči těží z jeho velmi dobré práce na puku.

V tabulce pravdy u něj najdeme osm kladných bodů. Na ledě v průměru stráví 26 minut a 36 vteřin, hodně toho navíc odehraje proti nejlepším hokejistům soupeře.

Proti Islanders se Carolina zaměřila zejména na defenzivu, přičemž vpředu těžila téměř z každé šance z předbrankového prostoru. Své góly vstřelila především díky tvrdé práci před bránou soupeře.

Hurricanes se v konferenčním finále utkají s lepším z dvojce Boston Bruins - Columbus Blue Jackets. Uvedená série je momentálně nerozhodná, 2:2, a její pátý duel je na programu v noci na neděli, od 01:15 SEČ.

Jak daleko dotáhnou svěřenci Brind'Amoura své tažení? Jsou snad aktuálně hlavním favoritem na Stanley Cup? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.