bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hrát vedle Crosbyho? Měl jsem ohromnou kliku, ví Simon. Teď chce dobýt Kanadu

2. listopadu 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Švéda Jacoba Markströma ulovili za 36 milionů dolarů. Zadák Chris Tanev vyšel na půlku. V Calgary se zkrátka razantních investic nebáli a za velké peníze přivedli parádní posily. Minulý týden pak Flames podepsali také Dominika Simona, český útočník ovšem vyšel vyloženě lacino - spokojil se s ligovým minimem 700 000 dolarů. Co si od nové štace slibuje?

V NHL dosud poznal jediný klub.

Ten z Pittsburghu. Slavnou adresu, kde kdysi válel Jaromír Jágr, koučoval Ivan Hlinka i řádila parta krajanů pod přezdívkou "Mafie".

Simon odehrál za Penguins pět sezon, ve 173 zápasech stihl 64 bodů. Dočkal se úžasné pocty. Vždyť jedním z vlastníků Tučňáků je Mario Lemieux. Na ledě se pak sešel se Sidneym Crosbym.

Na křídle jeho formace toho odbruslil docela dost. Těžko byste našli jiného Čecha, snad kromě Petra Sýkory, co po boku kanadského génia nastupoval tak často.

Ostatně Simon, rodák z Prahy a odchovanec Sparty, si toho považuje. "Měl jsem ohromnou kliku, že jsem se Sidneym mohl hrát," pověděl pro Calgary Sun.

"Sidney je úžasný hokejista a já si myslím, že jsem od něj něco málo okoukal. Učil jsem se od něho už tím, jak jsem ho sledoval ze střídačky. Společná střídání mi pak dala ještě víc," zmínil šestadvacetiletý forvard.

U Plamenů si nejspíš bude muset zvyknout na méně nadané spoluhráče. Už jen podle platu se dá tušit, že se se Simonem do prvních dvou formací nepočítá.

Jeho výchozí pozice je jiná - muž na hraně sestavy, levný pěšák. Simon nicméně věří, že ukázaná platí. Je přesvědčený, že přes dobré výkony vede cesta do vytěžovanějších lajn.

Nemýlí se. Pro Calgary je totiž také univerzálním vojákem.

Flames se zamlouvá nejedna z jeho hokejových dovedností.Vybrali si ho kvůli svižnému bruslení, bojovnosti, kreativitě i všestrannosti.

Sezony u Penguins nepochybně ukázaly, že Simon obstojně zvládá odehrát spoustu minut v první brázdě, stejně jako úlohu dělníka v čtvrté řadě.

Góly Dominika Simona v sezoně 2019/2020:

"Rád jsem na puku a vytvářím šance pro ostatní, případně zakončuji sám. Snažím se hrát velmi zodpovědně směrem dozadu," popsal se nevysoký borec, jemuž se loni povedlo zaujmout národ na světovém šampionátu.

Na MS se blýskl tuctem bodů, lepší byli v české kabině jen Jakub Voráček a Michael Frolík.

Co předvede u Plamenů?

Klidně může Pittsburghu ukázat, že GM Jim Rutherford udělal chybu, když mu nepředložil kvalifikační nabídku. Úplně stejně je možné, že pohoří. A více času prosedí na lavičce/na tribuně, než odehraje.

Záležet bude na něm i okolnostech. Důležitý je dobrý start, první dojem jednoduše uděláte jen jednou. Simon je výtečně naladěný. Váží si nové šance.

"Jsem naprosto nadšený, že jdu do Calgary. A mám dobrý pocit z toho, že vím, že dovedu sbírat body," prohodil. V minulém ročníku dal sedm gólů a přidal 15 asistencí. A věří si, že může být i líp.

Těší se do Kanady, pro kterou měl vždycky slabost. Co na tom, že podepsal za ligové minimum. Když překročí stín Crosbyho křídla a ukáže, že sám o sobě umí zatápět obranám soupeřů, bude pro Flames trhákem.

A kdyby ne? V Calgary litovat vynaložených peněz nebudou. Obzvlášť pokud Simon bude aspoň dobře bránit a zkvalitní čtvrtou formaci. Za 700 000 dolarů rozhodně stojí za to pracovitého útočníka vyzkoušet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.