bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hrál za drobné, hrál skvěle. Nechtěný špunt Marchessault je teď boháč

4. ledna 2018, 14:00

David Jahoda

Ne, že by snad byl doteď na mizině, ale až mu od příští sezony začne přicházet víc než šestinásobně větší suma, bude s nadsázkou řečeno rád, když to jeho bankovní účet ustojí. Útočník Jonathan Marchessault u nováčka z Las Vegas ukazuje, že rozhodne není žádná rychlokvaška a jeho výkony z minulé sezony v dresu Floridy nebyly náhodou. Zatímco fanoušci Panthers mají stále hlavu v dlaních, maličký šikula se dočkal zasloužené odměny. Vysloužil si prodloužení smlouvy na šest let v hodnotě 30 milionů dolarů.

Pohádka v pohádce. I tak by se možná dal charakterizovat kariérní vývoj Jonathana Marchessaulta za předešlé necelé dva roky. V minulé sezoně byl jedním z mála pozitivních bodů hry Floridy Panthers, během 75 utkání zaznamenal 51 bodů, z toho hned 30 jich bylo za góly. To všechno za 750 tisíc ročně, které Marchessault týmu ze slunného města Sunrise strhával z platového stropu. Zkrátka asi něco takového, jako když si necháte jednou týdně od někoho vyluxovat dům, zahradu a auto a on si za to řekne jen balíček žvýkaček.

Marchessault měl navíc na Floridě smlouvu ještě na jeden rok. Jenže Panthers touto lacinou službou z nějakého důvodu pohrdli a během rozšiřovacího draftu rodáka z Québecu nechránili. A Vegas? To udalo logický tah – neváhalo a levnou produktivní sílu si k sobě stáhli. Řadě lidí stále vrtá hlavou, proč tak tehdy Panthers učinili. Možná nevěřili, že by Marchessault mohl podobné výkony zopakovat, nebo prostě jen představoval ztělesnění „starého režimu“ Toma Rowea, bývalého generálního manažera a také trenéra, který si liboval v rozšířených statistikách. A i na jejich základě tehdy Marchessaulta do týmu přivedl.

Ať to bylo, jak chtělo, Marchessault nad tím už jen s radostí může mávnout rukou. V celku nováčka soutěže patří mezi lídry a očekávání, která před ním v letošním ročníku byla, potvrzuje. Na svém kontě má 37 bodů za 15 branek a 22 asistencí a táhne produktivitu Golden Knights. Co se týká gólových přihrávek, dokázal už nyní překonat své osobní maximum z minulé sezony, kdy jich zaznamenal 21. 

A týmové hledisko? Tady stačí jen letmý pohled na tabulku. „Zelenáči“ z Las Vegas si z toho, že jde o teprve první ročník v historii klubu, nedělají absolutně nic, a vedou Západní konferenci. Zatímco Florida se krčí na spodních patrech Východní konference. Proto ten začátek „pohádka v pohádce“. 

A mimochodem... v rozšířených statistikách si Marchessault počíná také skvěle. Správci sociálních sítí Vegas Golden Knights jej s radostí začali přezdívat jako „Corsi God“. Statistika Corsi bere v potaz nejen střely na branku, ale také ty, které se mezi tři tyče nevešly nebo je někdo stihl zblokovat. S těmito čísly se pak pracuje s ohledem na hráčův pobyt na ledě. Podrobnější vysvětlování by asi bylo na další článek, každopádně vězte, že Marchessault patří mezi ty nejlepší (nejen) v týmu Golden Knights.

Sečteno, podtrženo. Vedení Vegas v čele s generálním manažerem Georgem McPheem moc dobře ví, že by se v létě o Marchessaulta strhl na poli jménem trh s volnými hráči velký boj, proto nečekalo a se šikovným křídlem se krátce po Novém roku dohodlo na prodloužení smlouvy. Marchessault dostal kontrakt, o kterém doteď jen snil. Místo (na poměry v NHL) nicotných 750 tisíc dolarů, jež ještě v aktuálním ročníku pobírá, mu bude v následujících šesti letech průměrně přilétat pět milionů dolarů! 

„Jsem moc šťastný, že tu budu moci zůstat tak dlouhou dobu. Tenhle klub pro nás dělá skvělé věci. Od počátku se tu všichni cítíme jako součást velké rodiny, zamilovali jsme si i město. Jsem si jistý, že každý z kabiny tu bude chtít zůstat co nejdéle,“ nechal se pro klubovou televizi Golden Knights slyšet Marchessault krátce po podpisu smlouvy.

Malí, ale šikovní. I takoví v NHL mají místo

Tím, jak se mu i v aktuálním ročníku daří, a jakou smlouvu podepsal, poslal jasný vzkaz všem hokejistům, kteří nenarostli zrovna do hokejových rozměrů. Historie NHL pamatuje sice malé, ale hokejovým umem velké hokejisty. Jen namátkou Theo Fleury, Brian Gionta nebo Martin St. Louis. Marchessault navíc hraje v době, kdy tělesné proporce nehrají až tak zásadní roli. Přesto se na tyto „špunty“ stále, minimálně na startu kariéry, nahlíží skrz prsty. 

Sám Marchessault měří jen 173 centimetrů, na draftu o něj nikdy nikdo ani nezavadil. „Nikdy to nebylo jednoduché, naopak bych řekl, že jsem to měl vždycky těžké. Roky jsem hrál jen v AHL, což bylo psychicky složité. Jsem nesmírně rád za to, co se mi povedlo,“ prozradil.

V NHL sice debutoval v dresu Columbusu už v sezoně 2012/13, až do ročníku 2015/16, kdy si za Tampu Bay odkroutil 45 utkání, šlo ale vždy jen o epizodní záležitosti. Pevné místo v NHL si nadobro vybojoval až v minulém ročníku. A zatímco nyní na něj kvůli jeho velmi nízkému platu nebyl vytvářen prakticky žádný tlak, od příští sezony to bude jiné. S tím ale Marchessault počítá. A věří si. „Nikdy nejsem spokojený s tím, co se mi podařilo. Pokaždé se sám sobě chci vyrovnat a dál se zlepšovat,“ řekl jasně 27letý hokejista.

Pokud Marchessault dostojí svých slov, jednou se na něj může vzpomínat. Podobně jako na jiné malé hokejové „velikány“.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.