bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hráči žalující NHL kvůli otřesům mozku to vzdali, liga jim zaplatí drobné

19. listopadu 2018, 16:23

Vojtěch Balon

Ligový komisař Gary Bettman (na snímku) může být spokojen. NHL a jejím právníkům se podařilo definitivně ukončit čtyři roky trvající soudní spor s 318 bývalými hráči, kteří ligu žalovali kvůli tomu, že jim zničila zdraví, aniž by je o tom předtím varovala.

Konkrétně jde o otřesy mozku a další zranění hlavy, která byla u mnoha bývalých hráčů NHL tak četná, že jim nakonec způsobila chronickou traumatickou encefalopatii (CTE). To ale není nic nového pod sluncem, vedení nejlepší hokejové soutěže světa tolerovalo agresivní a tvrdou hru od nepaměti, samotné CTE se léta přezdívá boxerská demence. Mezi její příznaky patří výpadky paměti, deprese, úzkosti, bolesti hlavy či zadrhávání se v řeči.

 „Není vědecky potvrzeno, že existuje spojitost mezi otřesy mozku a CTE,“ pravil už na jaře Bettmanův zástupce Bill Daly. Pravdou však je, že výzkumu v této oblasti přibývá, a tak chtěla NHL celý spor co nejrychleji ukončit. Gary Bettman může slavit, jeho právníci totiž dokázali přimět žalobce k tomu, aby přijali směšnou kompenzaci ve výši 22 tisíc dolarů a uhrazení lékařských výloh do výše 75 tisíc dolarů. NHL si navíc umyla ruce, Bettman a spol. nemusí přiznat vinu.

Celkem tak vedení soutěže zaplatí necelých 19 milionů dolarů, což jsou drobné oproti miliardě a půl, které svým bývalým hráčům po dobu dalších 65 let bude platit liga amerického fotbalu NFL.

Jak je možné, že NHL žalující hráče dokázala takto oškubat? „Je těžké něčeho dosáhnout, když proti vám stojí obžalovaný, který během čtyř let utratil miliony dolarů na přesvědčování soudů, že není nic špatného na tom, že si bývalí hráči nechali v NHL zničit mozek,“ přiznal advokát hráčů Stuart Davidson. „Kdyby celá věc došla až k soudu, museli bychom vynaložit další miliony za výzkum ještě předtím, než bychom se dočkali nějakého vyrovnání – pokud bychom tedy vůbec vyhráli,“ dodal smířeně.

Jinými slovy: drobné jsou lepší než nic. Žalujícím bývalým hráčům zřejmě postupně došlo, že Bettman boj jen tak nevzdá a udělá vše pro to, aby se vyhnul skandálu. Řeč je přeci o muži, který byl v rozmezí deseti let ochoten zrušit dvě sezóny, jen aby zahnal hráčskou asociaci do kouta a a vnutil jí svou kolektivní smlouvu.

Peníze vždy až na prvním místě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.