bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hráči a vlastníci jednají o nové smlouvě. Nebudeme dál platit jejich dluhy, vzkazuje Kesler

27. června 2020, 7:00

Šimon Rogner

I když hlavním tématem bude v příštích týdnech především postupný návrat hokejistů NHL na ledová kluziště, za zavřenými dveřmi pokračují jednání o prodloužení kolektivní smlouvy mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací NHLPA. Řeší i platový strop.

A podle prozatím se rýsující dohody by jeho výše neměla v příštích sezonách stoupat. Tzn. že se nejspíše bude pohybovat kolem současných 81,5 miliónu dolarů. S informací přišel uznávaný novinář televizní stanice Sportsnet Elliotte Friedman, který dodal, že v ročníku 2022/23 by přece jenom mohlo dojít ke zvýšení o jeden milion.

Výše stropu je jedním z témat týkajících se prodloužení kolektivní smlouvy, anglicky Collective Bargaining Agreement (CBA), jež upravuje podmínky vztahů mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací. Současná dohoda byla schválena během výlukové sezony 2012/13 a platí do konce ročníku 2021/22.

Obě strany již nějakou dobu vyjednávají o nové smlouvě a nyní to vypadá, že na její budoucnosti může záviset i to, zda se v létě dohraje pandemií přerušený ročník. Nahrávají tomu totiž některá vyjádření hráčů, naposledy newyorského útočníka Artěmije Panarina, který na Twitteru prohlásil, že „hráči se nemohou dostavit na tréninkový kemp a začít znovu hrát, aniž by byla schválena dohoda“.

Ruský šutér ve svém příspěvku narážel na záložní fond, do kterého musí hráči odvádět část svého platu, tzv. escrow. Ten má sloužit k zajištění toho, že si liga i asociace spravedlivě rozdělí zisky. Pokud má například NHL finančně horší rok a hrozilo by, že majitelé nedosáhnou na svých 50 procent, dostanou jako „kompenzaci“ hráčské výplaty (či jejich část) uložené ve fondu. V opačném případě jdou peníze (či jejich část) zpět na účty hráčů.

Uložené zálohy mohou činit až kolem 15 procent výplat, což se mnohým hokejistům vůbec nelíbí. Mezi kritiky se nyní přidal také Panarin, jehož názor má i díky jeho stoupající hvězdě váhu.

Informace, s nimiž Friedman přišel, mluví v souvislosti s escrow o tom, že výše podílu platů, kterou by museli hráči odvádět do fondu, bude v příští sezoně činit 20 procent. To není nízká částka, na druhou stranu dříve padala čísla ještě vyšší – podle Friedmana i 28 či 35 %.

I tak se to řadě hráčů nezdá, kromě Panarina se ozval také útočník Anaheimu Ryan Kesler. „Už je na čase, aby vlastníci pochopili, že nebudeme dál platit jejich dluhy,“ napsal.

Friedman zmiňuje ještě další zajímavý bod jednání – hráči by si příští ročník mohli utáhnout opasky a nechat si snížit plat o 10 procent. O peníze by ale prý nepřišli, protože by je v budoucnu dostali zpět a odvedli by z nich menší příspěvek do záložních fondů.

S případnou dohodou by musely souhlasit obě strany, včetně většiny z více než 700 hokejistů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.