bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hokejový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 78 let zemřela legenda Hawks, Stan Mikita

8. srpna 2018, 0:30

Jiří Sameš

V úterý, 7. srpna, zveřejnili Chicago Blackhawks na svých webových stránkách velmi smutnou zprávu. Ve věku 78 let totiž zemřel legendární Stan Mikita, který zasvětil Černým jestřábům celou svou hráčskou kariéru (1958-1980).

„S velikým zármutkem oznamujeme, že nás Stan v úterý, 7. srpna 2018, ve věku 78 let opustil,“ stojí na úvod rodinného prohlášení.

„Byl obklopen milující rodinou, kterou nadevše miloval. Podrobnosti o dalších záležitostech budou zveřejněny později. V tuto chvíli vás žádáme o soukromí.“

V klubových statistikách Blackhawks nalezneme Mikitu na prvním místě v počtu odehraných zápasů (1396), získaných asistencích (926), nasbíraných kanadských bodů (1467) či v tabulce pravdy (+329). Mezi střelci mu pak patří druhé místo (541 branek) za další legendou, Bobbym Hullem (604 branek).

Kanadský hokejista slovenského původu je čtyřnásobným vítězem Art Ross Trophy, tedy trofeje udělované pro vítěze kanadského bodování. Získal ji mimochodem za sezonu 1963/1964, 1964/1965, 1966/1967 a 1967/1968.

Z individuálních cen ovšem obdržel Mikita také Hart Memorial Trophy (1967 a 1968), Lady Byng Memorial Trophy (taktéž 1967 a 1968) či Lester Patrick Trophy (1976). Celkem devětkrát byl pak nominován na NHL All-Star Game.

Největšího úspěchu ale samozřejmě dosáhl na jaře roku 1961, kdy s Chicagem dokázal dojít až na samotný vrchol a vyhrát slavný Stanley Cup.

Mikity číslo 21 bylo klubem vyřazeno už 19. října roku 1980. O tři roky později byly jeho impozantní výkony oceněny uvedením do hokejové Síně slávy.

„Těžko hledám slova. Stan znamenal pro klub Chicago Blackhawks opravdu hodně. Zanechal po sobě stopu, která zůstane v srdcích fanoušků navždy. Z každého udělal lepšího člověka. Nikdy na něj nezapomeneme,“ uvedl ve svém prohlášení předseda Blackhawks, Rocky Wirtz.

Své prohlášení vydal také prezident a generální ředitel Hawks, John McDonough.

„Stan Mikita bude navždy pamatován jako šampión, inovátor a mistr hry. Jeho dokonalost dokládají klubové rekordy, které stále drží. Jeho vášeň pro hru zase dokazuje délka jeho kariéry. Vliv, který na klub měl, je prokázán skutečností, že fanoušci Blackhawks stále nosí dres s jeho číslem na zápasy do United Center. Jménem organizace Chicaga Blackhawks a našich fanoušků vyjadřujeme rodině Stana tu nejhlubší soustrast.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.