bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hokej ho nebavil, pomohla až zlomenina. Teď Atkinson jede na All-Star Game

5. ledna 2019, 13:10

Martin Schwarz

Nebylo to ono. Chyběla šťáva, chuť, odhodlání i produktivita. Útočník Columbusu Cam Atkinson před rokem procházel obdobím, kdy přemýšlel nad tím, co se děje s jeho kariérou. Z jindy nebezpečného hráče byl najednou průměrný hokejista, o kterého se tým nemohl v důležitých okamžicích opřít. Letos je všechno jinak. Rodák z Riverside má zpátky psychickou i herní pohodu a vládne střeleckým tabulkám Blue Jackets. I proto na konci ledna pojede do San Jose na Utkání hvězd.

Z nějakého neznámého důvodu jsem cítil, že už nemám hokej rád tak jako dřív,“ popisoval Cam Atkinson pro server nhl.com pocity, jež ho provázaly na přelomu let 2017 a 2018. „Bylo to zvláštní. Vůbec jsem nechtěl hrát, protože pro mě hokej přestal být zábavou. Jako kdybych byl pouze autopilot, který pracuje automaticky. Pobýval jsem sice na ledě, ale ve skutečnosti jsem tam vlastně nebyl. Šlo mi jen o to, abych odehrál zápas, odešel zpátky domů, a to bylo vše,“ dodal jedním dechem.

Není divu. Devětadvacetiletý útočník posbíral v prvních 32 utkáních loňské základní části jen 13 bodů za 6 gólů a 7 asistencí, což rozhodně neodpovídalo jeho potenciálu. Jako motivační prvek neposloužil ani podpis sedmiletého kontraktu za více než 41 milionů dolarů v listopadu 2017. Naopak, spíše ještě prohloubil Atkinsonovo trápení. Vysvobození přinesla až nepříjemná událost v podobě zlomeniny pravé nohy o měsíc později. Následná pauza talentovanému forvardovi dost možná pomohla k restartu kariéry.

Ještě v minulém ročníku se Cam Atkinson, hned po doléčení dlouhodobého zranění, vrátil zpátky do akce. Rázem z něj byl jeden z nejnebezpečnějších hokejistů v dresu Columbusu. Čísla mluví za vše: v posledních 33 duelech sezony 2017-18 nasázel 18 branek, díky čemuž dal zapomenout na trápení ze startu ročníku a zakončil dlouhodobou část se solidním ziskem 46 bodů (24+22). Ještě důležitější než statistický růst, pro něj byl návrat sebedůvěry. Jarní pohodu si totiž přenesl i do aktuálního období.

Měl čas přemýšlet

V dosavadních 39 střetnutích Američan stihl nasázet úctyhodných 24 branek a přidat k nim 18 nahrávek. Nikdo z Modrokabátníků neskóruje častěji, v celkovém počtu kanadských bodů si vede lépe pouze hvězdný Artěmij Panarin. Tudíž není úplným překvapením, že loni v tuto dobu průměrný hráč dostal o 12 měsíců později pozvánku na velkolepou akci jménem All-Star Game. Bezpochyby si ji zaslouží

Když jsem si tenkrát zlomil nohu, tak jsem zároveň zmáčkl restartovací tlačítko,“ připustil Cam Atkinson. „Mí spoluhráči zrovna absolvovali sérii venkovních zápasů, takže jsem měl dostatek času o všem přemýšlet. Později jsem chodil sám na led a střílel jen tak na branku, abych znovu našel lásku k hokeji. Myslím, že od té doby se mi povedlo zvedat a dostat zpátky do pohody,“ líčil.

Muž nosící na zádech číslo 13 celkově prochází od začátku kariéry v National Hockey League nelehkými situacemi. Columbus Blue Jackets jej roku 2008 draftovali až v 6. kole jako celkově 157. hráče, takže neměl předpoklady patřit mezi tahouny mančaftu. Však také do nejlepší ligy světa poprvé zasáhl až v sezoně 2011-12. Od té doby však kluziště slavné soutěže neopustil (pomineme-li krátký odskok do AHL v letech 2012-13).

Sám sobě teď lépe rozumí a myslím, že dobře chápe i svou hru,“ chválil svého svěřence trenér Columbusu John Tortorella. „Dříve po povedeném zápase netušil, že musí další den správně trénovat. Teď už dobře ví, jak postupovat,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.