bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hockey News: Rittich a Pastrňák mezi nejužitečnějšími hráči NHL po čtvrtině sezóny

22. listopadu 2018, 14:00

Jiří Lacina

Sezóna 2018-19 je přibližně ve své čtvrtině. Respektovaný magazín The Hockey News v té souvislosti přinesl před několika dny svojí jednatřicítku „MVP“, tedy nejužitečnějších hráčů jednotlivých týmů. Stojí za to si ji přiblížit, už proto, že v seznamu jsou dva Češi.

Anaheim Ducks – John Gibson

Aktuálně má na kontě jen sedm výher, v průměru obdržených branek (2,58) rovněž neexceluje, procento úspěšnosti zákroků (92,7) má ale v NHL sedmé nejlepší. Přitom čelí druhému nejvyššímu počtu střel v lize, vytěžovanější je v tomto směru jen Craig Anderson z Ottawy.

Arizona Coyotes – Michael Grabner

Antti Raanta byl skvělý, dokud se nezranil, Clayton Keller táhne ofenzivu, Oliver Ekman-Larsson obranu. Michaela Grabnera zvolili lidé z Hockey News především pro jeho obrovský přínos při hře v oslabení. Čtyři ze svých pěti branek dal Grabner právě v početní nevýhodě.

Boston Bruins – David Pastrňák

Na internetu nebyl problém ještě před jeho zraněním narazit na názory, podle nichž byl Patrice Bergeron jasným adeptem na MVP celé soutěže. S ohledem na tradičně vynikající práci dozadu a letos i vysokou produktivitu takové názory dávaly smysl. Odborníky z THN však víc uchvátil Pastrňákův gólový zápis. Držme palce, ať mu střelecký prach nezvlhne.

Buffalo Sabres – Jeff Skinner

Trefa do černého, v Buffalu se skvěle chytil. V tabulce nejlepších ligových střelců dýchá Pastrňákovi s třígólovým odstupem na záda.

Calgary Flames – David Rittich

Další česká radost. Flames mají ve svém středu několik ofenzivních hvězd – Johnny Gaudreau, Sean Monahan, stále lepší je Matthew Tkachuk. Podle THN je ovšem nejužitečnějším hráčem borec z Čech, který sezónu začínal jako brankářská dvojka. Jeho statistiky jsou však o tolik lepší než u Mikea Smithe (Rittich vyhrál osm zápasů z devíti, Smith pět ze třinácti), že si možná role brzo prohodí. Po sezóně končí oběma smlouva, Rittich bojuje o životní šanci.

Carolina Hurricanes – Sebastian Aho

Jednadvacetiletý centr odpálil tento ročník dvanáctizápasovou bodovou šňůrou a nic nenaznačuje, že by chtěl ve zbytku sezóny polevit. Hurikánům v něm roste nová ligová hvězda.

Chicago Blackhawks – Patrick Kane

Stálice. Jeden z mála, který si i v současném Chicagu udržuje vysoký herní standard. Spolu s Jonathanem Toewsem a Alexem DeBrincatem dalo tohle trio víc než polovinu gólu Hawks.

Colorada Avalanche – Mikko Rantanen

Loni kandidoval jeho parťák z útoku Nathan MacKinnon na Hart Trophy pro nejlepšího hráče základní části a do poslední chvíle útočil také na Art Ross Trophy. Letos vede ligovou produktivitu dvaadvacetiletý Fin. S Gabrielem Landeskogem tvoří možná nejlepší útok v lize.

Columbus Blue Jackets – Artěmij Panarin

Ne, tenhle Rus k sobě nutně nepotřebuje Patricka Kanea. Dokázal to loni a dokazuje to i letos.

Dallas Stars – Tyler Seguin

Stars jsou týmem „jednoho útoku“ a Seguin je centrem a základním kamenem této formace.

Detroit Red Wings – Dylan Larkin

Výborně se zhostil role nového lídra. V létě podepsal pětiletou smlouvu a v Detroitu zatím nemusí investovaných dolarů ani trochu litovat.

Edmonton Oilers – Connor McDavid

Co dodat? Jasná jednička Edmontonu bude velkým kandidátem i na MVP celé NHL. Spoluhráči by mu měli jen trochu víc pomoct. Někdy je na všechno až zoufale sám.

Florida Panthers – Mike Hoffman

Zajímavá volba. Na čele produktivity týmu, který je mnohaletým čekatelem na postup mezi elitu, stojí několik relativně vyrovnaných borců. Přednost dostal Hoffman, který přišel před sezónou z Ottawy.

Los Angeles Kings – Drew Doughty

Kanadské bodování Kings sice vede navrátilec Kovalčuk, asi ale ne o tolik, aby ho novináři z Hockey News označili za nejužitečnějšího. Má sice 12 minusových bodů, ovšem v této statistice zrovna neexceluje ani Doughty (-9). Tahounem týmu je podle THN přesto osmadvacetiletý obránce.

Minnesota Wild – Devan Dubnyk

Letošními výkony si říká o kandidaturu na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana.

Montreal Canadiens – Max Domi

Další podařená výměna. V Arizoně ho nechtěli, vypadal odepsaně. V Montrealu neuvěřitelně rozkvetl.

Nashville Predators – Filip Forsberg

Pekka Rinne skvěle chytá, Ryan Johansen a Kyle Turris sbírají asistence, obranné řady opět dominují, nicméně Filip Forsberg je ten, kdo posílá puky do sítě.

New Jersey Devils – Taylor Hall

Loňský vítěz Hart Trophy letos trochu nestíhá Kyleu Palmierimu, skvěle chytá také Keith Kinkaid, ale panem nepostradatelným je v New Jersey podle expertů stále Hall.

New York Islanders – Brock Nelson

Významná osobnost éry Isles po Johnu Tavaresovi. S devíti góly je nejlepším střelcem mužstva, všech 15 bodů si připsal při hře pět na pět, což znamená, že vůbec nepotřebuje dohánět body na přesilovce.

New York Rangers – Chris Kreider

Má našlápnuto na 40 gólovou sezónu, +7 bodů je nejlepší výsledek v týmu.

Ottawa Senators – Thomas Chabot

S 24 body (5+19) druhý nejproduktivnější obránce celé NHL, lepší je jen Morgan Rielly z Toronta (26). Že se Ottawa nekrčí v úplném podpalubí NHL, jak se předpokládalo, je také jeho zásluha.

Philadelphia Flyers – Claude Giroux

Pořád stejně dobrý.

Pittsburgh Penguins – Sidney Crosby

V Pittsburghu jsou hned dva produktivnější hráči (Malkin a Kessel), novináři ale mají pro Crosbyho slabost. Faktem je, že letos ho zdobí také vynikající +/- statistika, s +9 je spolu s Oleksiakem u Penguins nejlepší.

St. Louis Blues – Ryan O’Reilly

Nejlepší střelec (10), nejproduktivnější hráč (23), s průměrným časem na ledě 20:38 nejvytěžovanější útočník Blues.

San Jose Sharks – Brent Burns

Zatímco Erik Karlsson si na západní pobřeží stále zvyká, Burns je stálicí obrany Sharks.

Tampa Bay Lightning – Brayden Point

Ve středečním nočním zápase duo Kučerov – Stamkos zabralo, jinak ale dosud táhnul Blesky hlavně Point, jenž se 14 trefami zůstává s náskokem i nejlepším týmovým střelcem.

Toronto Maple Leafs – Morgan Rielly

Kdyby se nezranil, zřejmě bychom zde našli jméno Austona Matthewse. Také Rielly má zatím fantastickou sezónu, přepisuje rekordy a vede kanadské bodování obránců.

Vancouver Canucks – Elias Pettersson

Jediný nováček na tomto seznamu, i to o něčem vypovídá. Také další z řady důkazů, jak obrovsky nám Švédové a Finové ve výchově talentů utekli. Vynechal šest utkání a přesto je druhý v bodování Vancouveru a vede produktivitu nováčků celé ligy.

Vegas Golden Knights – Jonathan Marchessault

Celý tým zažívá mnohem náročnější start do sezóny než při loňské pohádce, Marchessault je ale tutovka. Opět velmi výrazný, s Williamem Karlssonem nejlepší útočník Rytířů.

Washington Capitals – John Carlson

Hraje 26 minut večer co večer, v bodování jen těsně zaostává za duem Ovečkin – Bäckström. Dokonale navázal na skvělé výkony z loňské sezóny.

Winnipeg Jets – Mark Scheifele

Hokejový všeuměl. Skóruje, boduje, brání. Obstará veškerou potřebnou práci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.