bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hledání elitního centra pokračuje. Marc Bergevin zůstává trpělivý a třetí volbu měnit nehodlá

31. května 2018, 15:00

Marek Galata

Vzpamatovat se ze zpackané sezony – přesně tak zní aktuální úkol pro Montréal Canadiens. Tradiční kanadský klub v letošním ročníku zaostal za poslední příčkou, která zajišťuje postup do play-off, o propastných šestadvacet bodů a obsadil až třinácté místo ve Východní konferenci. Generální manažer „Habs“ Marc Bergevin však kritickou situaci ustál a s nadějí vyhlíží blížící se draft.

Na každoroční dražbě talentů bude Montréal vybírat velmi vysoko, draftová loterie mu totiž přisoudila celkově třetí volbu. V rámci první trojice budou Canadiens volit po šesti letech, naposledy vybírali taktéž ze třetího místa (Alex Galchenyuk) v červnu 2012. Bergevin se v rozhovoru pro portál nhl.com nechal slyšet, že letos tento krok zopakuje a vysokou volbu nevymění.

„Zaplatili jsme za tuto volbu vysokou cenu,“ poukazuje Bergevin na nevydařenou sezonu. „Naši fanoušci nezažívají zrovna radostné časy a já jim naprosto rozumím. Je pro ně těžké trpět tak jak tomu bylo letos.  Ale za toto soužení budeme odměněni vysokou volbou v draftu, která náš tým zlepší v dlouhodobém kontextu.“

Bergevin se tedy evidentně zaměřuje na omlazení kádru, což vyžaduje jistou dávku odhodlání – zvlášť v takové hokejové baště, jakou je Montréal. Nároční příznivci vyžadují úspěch, a to okamžitě. Avšak příliv nové mladé krve je nutný. Obrana „Habs“ povážlivě stárne a záložní tým Laval Rocket, který má být zásobárnou talentů pro první mužstvo, obsadil úplně poslední příčku v AHL.

Prioritou je elitní centr

Nejakutnější mezera v montréalském kádru však zeje na pozici prvního centra. Když se ale podíváte na nejlépe hodnocené mladíky, kteří se přihlásili do letošního draftu, mnoho hráčů pro tento post mezi nimi nenajdete. Bergevin ovšem nepropadá panice.

„Je třeba si uvědomit, že se jedná o mladé kluky,“ vysvětluje dvaapadesátiletý Kanaďan. „Když vybíráte, musíte odhadnout, jak dobrý ten hráč jednou může být. Neznamená, že když je někdo nejlepší právě teď, bude stále nejlepší třeba za pět let. To je ten důvod, proč některé týmy nevyberou hokejistu, kterého skauti hodnotí jako nejlepšího dostupného. Zprvu to vypadá jako překvapení, ale s odstupem času to může být opravdu dobrá volba.“

Marc Bergevin bude mít na zvolení toho pravého budoucího tahouna opravdu hodně pokusů. Na letošní draft se vyzbrojil rovnou deseti volbami, z nichž polovina přijde na řadu již v prvních dvou kolech. To je slušná šance na ulovení tolik kýženého přírůstku mezi stávající centry.

Drouin na svém postu zůstane

 Z důvodu jejich nedostatku totiž musel na tomto postu v uplynulé sezoně zaskakovat Jonathan Drouin. Mladý rychlík, který přišel před sezonou z Tampy, však na své nové pozici příliš nepřesvědčil. Jeho 46 bodů rozhodně není číslo, kvůli kterému ho Bergevin podepisoval na šest let se sazbou pěti a půl milionu dolarů ročně. Generální manažer však neztrácí trpělivost.

„Přiznávám, že Drouin to měl první půlku sezony opravdu těžké,“ vypráví Bergevin. „Není jednoduché se přizpůsobit nové pozici, i když na ní už chvíli hrál v juniorech. V průběhu ročníku bylo vidět, že sice není elitním centrem, ale hrát zde může. A to je pro nás vzhledem k nedostatku hráčů na tomto postu nejdůležitější. Takže jej z této pozice po jedné sezoně rozhodně neodepíšu a poskytnu mu další čas.“

Drouin v každém případě díky své rychlosti patří mezi hráče, na které chce Bergevin spoléhat i do budoucna. „Je evidentní, že dnešní hra je založena na rychlosti,“ říká generální manažer Canadiens. „Podívejte se na úspěšné týmy: rychlost je základem jejich projevu. Na druhou stranu si ale myslím, že od nich až tak vzdáleni nejsme. Někteří naši klíčoví hráči měli špatné sezony či vážná zranění, takže pokud znovu navážou na své výkony z minulosti, můžeme se vrátit zpátky do hry.“

Marc Bergevin je tedy plný optimismu. První šance na otočení Canadiens zpět k lepším zítřkům se mu naskytne již za necelý měsíc v Dallasu. Podaří se mu vysokou volbu proměnit v klíčovou posilu pro svůj tým? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.