bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

WHA Summit 1974

O památné Sérii století mezi výběrem zámořské NHL a hokejisty tehdejšího Sovětského svazu z roku 1972 se hovoří dodnes. O dva roky později podnikl podobné turné celek složený z hráčů tehdejší World Hockey Association. Konkurenční liga za sebou měla dvě sezony existence. Chtěla využít příležitosti. Plán vyvolal rozporuplné reakce už když šéf soutěže "Divoký" Bill Hunter oznamoval, že hokejisté WHA vyzvou v osmi zápasech Vladislava Treťjaka, Alexandra Jakuševa a Valerije Charlamova. Série nakonec byla o něco slabší napodobeninou historické série. Možná i proto, že v ní nenastoupily hvězdy NHL. Možná proto, že Kanada prostě nevyhrála.

Hull ustoupil Howeovi

„Problém spočíval v tom, že většina lidí si nemyslela, že Rusy porazíme. Ale pořád to od nás očekávali,„ vysvětloval obránce Jean-Claude Tremblay. Tým z roku 1972 byl oslavován jako nejlepší mužstvo, jaké se do té doby dalo dohromady. Málokdo by připustil, že WHA bude schopna něčeho podobného. Bobby Hull po svém sběhnutí ke konkurenci nakonec přišel pod tlakem hokejových mocipánů o místo ve hvězdném výběru. Stejně jako Tremblay a brankář Gerry Cheevers, kteří se dočkali právě až v roce 1974. Ale kdo další kromě nich ve WHA dva roky poté působil?

Do velkého hokeje se v ní po dvouleté přestávce vrátil Gordie Howe. V roce 1974 mu však bylo už šestačtyřicet. Legendu s devítkou na zádech, kterou přes sérií ochotně uvolnil sám Hull, doplnili synové Mark a Marty, i když se narodili v americkém Detroitu a nebyli tedy Kanaďané. Potom tu byli pamětníci slavné Série století, kteří mezitím také přešli do nové soutěže: Pat Stapleton, Frank Mahovlich nebo nesmrtelný Paul Henderson, střelec vítězné branky v osmém střetnutí, která celé klání rozhodla.

Spousta hráčů chápala sérii jako příležitost vstoupit do historie jako právě Henderson, který předtím jinak nepatřil v NHL k největším esům. Zámoří už sovětský hokej znalo z dva roky staré zkušenosti. Trenér výběru Bill Harris sám poznal mezinárodní hokej ještě jako obránce v dresu s javorovým listem. Na mistrovství světa v Praze 1972 pak vedl celek Švédska. Jako poradce si přizval zkušeného zadáka Larse-Erika Sjöberga, s nímž se dobře znal právě z doby, kdy koučoval celek Tre kronor. Přesto nikdo nedával týmu WHA tolik šancí, co dřív výběru NHL. Na skupinku přestárlých nebo tolik neopěvovaných hvězd se zdáli Rusové zkrátka příliš dobří. "Předem nás odepsali," vzpomínal pro časopis The Hockey News po třiceti letech obránce Al Hamilton.

Vítězové v obnošené výstroji

Team Canada ´74 vyhrál z osmi zápasů pouze druhý v pořadí, který se konal v Torontu. Harris po něm překvapivě nezachoval vítěznou sestavu. Dokonce nepostavil sehranou obrannou dvojici Rick Ley - Brad Selwood z týmu New England Whalers, mezi tyčemi dal přednost Donu McLeodovi před jinak vynikajícím Cheeversem. Výsledkem byla krutá porážka 5:8. Ve čtvrtém zápase zářil hrající asistent Hull. Vstřelil hattrick, jenže výběr WHA slibný náskok 5:2 nakonec ztratil a podruhé v sérii remizoval. Po čtyřech duelech bylo skóre 17:17, ale na body vedli Rusové.

Před říjnovými odvetami v Moskvě se kanadský tým zastavil ve Finsku a Švédsku. Oba zápasy vyhrál, jen s Tre kronor měl trochu starosti, i když tamní hokej opět vykrvácel. Za oceán kromě Sjöberga zamířily dosavadní opory národního celku jako dvojčata Christer a Tommy Abrahamssonové, Ulf Nilsson, Anders Hedberg, Dan Labraaten. Na ruském ledě výběr WHA prohrál třikrát. Pouze v sedmém utkání dosáhl nerozhodného výsledku. Mohl však dopadnout lépe. Za stavu 4:4 vstřelil Bobby Hull pět sekund před koncem další gól. Ale hlavní rozhodčí Tom Brown ho neuznal, poněvadž nesvítilo červené světlo. "Brankový si nejspíš zlomil prst. Nerozsvítil ani půl hodiny po zápase. Ztratili jsme tím možnost vyrovnat sérii," vracel se Hamilton.

Nikdo během série nikomu nezlomil kotník jako Bobby Clarke v roce 1972 Valeriji Charlamovovi. Ale fenomenálního útočníka napadl v šestém utkání Ley. Jeho krvavý čin odsoudila a zároveň oslavovala kanadská média i parlament. Do šarvátek se zapojil i pacifista MacGregor. "Vladimir Vasiljev mi chtěl odrovnat koleno a vznikla z toho pěkná mela. Ano, strkal jsem se i já," usmíval se MacGregor, jenž během 800 utkání v NHL nasbíral 217 trestných minut a za dvě sezony ve WHA jich obdržel jen třiadvacet.

Tom Webster naskočil v pěti utkáních. Pozdější kouč Los Angeles Kings a New York Rangers byl unešen uměním i kondicí Charlamova, Alexandra Jakuševa, Alexandra Malceva. Byl překvapen i tím, jak obnošenou výstroj Rusové používali. "Vypadala dost použitě a dost páchla. Nastupovali na zápas a zasáhla nás vlna smradu. Bylo dost těžké si na něj zvyknout."

Kulturní šok a oči KGB

"Ve Finsku byli zejména mladí hráči tak vyjevení z toho, že hrají proti Howeům a Bobbymu Hullovi, že se nás málem ani nedotkli. Kouč na ně řval, aby napadali, ale neposlechli ho. Rusové si z nás na zadek nesedli. Občas to byl hodně tvrdý hokej. Když jeden z Rusů rozpáral Marka, uštědřil jsem mu pár ran. Ale oni zase nebyli tak sprostí. Spousta z nás šla do turnaje spíš už předem zaslepená nevšímavostí k jiným kulturám. Sověti rozhodně nebyli ztělesněním zla, jak jsme si mysleli. Prostě jen reprezentovali jinou zemi. Po zápase jsme si podali ruce," líčil Gordie Howe pro list USA Today. Následující sezona 1974-75 měla být podle dobového tisku jeho neodvolatelně poslední. Nakonec vydržel ještě šest let.

Před osmým zápasem už bylo rozhodnuto, a tak místo Vladislava Treťjaka nastoupil do branky náhradník Alexander Sidělnikov. Komunistická Moskva každopádně připravila Kanaďanům i jiný šok. "Lidé byli oblečeni jen do černé nebo šedé. Na všechno museli stát fronty. Pořád jste měli pocit, že vás někdo sleduje. Chlapíci, co si v hotelové recepci jakoby četli noviny a přitom pozorovali okolí. Jako ve filmu. Na letišti samí vojáci se samopaly," vyprávěl Hamilton. Frank Mahovlich, pozdější kanadský senátor, byl přesvědčen, že jeho pokoj je odposloucháván. "Řekl jsem mu, že jediná štěnice, jakou může najít, je ta, co vylézá z odpadu v koupelně," usmíval se Gordie Howe.

Mr. Hockey sám zažil dokonce s příslušníkem KGB úsměvnou příhodu. "Jeden z těch hochů nasazených na náš tým byl fascinován mojí ženou Colleen. Když jsme byli pryč, dával jí bonbóny a jednou mi v legraci povídá: Ty jdi domů, ona zůstane. Měl podobný smysl pro humor jako my, zdá se." Podle Howea výběru WHA v sérii moc nepřálo štěstí. Moskevské zápasy ovlivnili i rozhodčí. "Netvrdil bych, že nás zařízli, ale viděl jsem třeba jednoho, jak při odchodu z ledu líbá sovětské hráče. Tak mě to vytočilo, že jsem ho cestou zlehka píchnul hokejkou."

Šíma proti Shmyrovi

Na závěr turné viděla zámořský výběr i pražská Sportovní hala. Podobně jako v roce 1972, kdy ovšem veličiny jako Gordie Howe nebo Bobby Hull chyběly. Byla to opět velká událost. Zápas si dokonce nechali ujít ani generální tajemník KSČ Gustáv Husák a předseda vlády Lubomír Štrougal. Asi nejpopulárnější člen kanadské výpravy Hull si však ještě po mnoha letech pamatoval nejvíc pražskou restauraci U Pinkasů.

Všechny tři branky vstřelil celek Československa quebeckému útoku ve složení Rejean Houle – Serge Bernier – Marc Tardif. Posledně jmenovaný zrovna přišel do Nordiques ze zaniklých Michigan Stags. Dvougólový náskok zajistili v úvodní části Jiří Bubla a Ivan Hlinka, jehož řada s Bohuslavem Ebermannem a Jiřím Holíkem zatápěla zámořským návštěvníkům nejvíc. Zdařilý debut prožíval mladý obránce Vladimír Kostka.

Nastoupil vedle zbožňovaného i zatracovaného sparťana Jaroslava Šímy, který v lize vynikal tvrdou hrou. Na opačné straně se v tomto směru nejvíc činil Paul Shmyr, který mimochodem nedávno zemřel. Jiří Holeček odstoupil v 15. minutě z branky, protože utrpěl tržnou ránu na hlavě. Vystřídal ho Jiří Crha, jemuž po Hullově přihrávce vstřelil ve 37. minutě Webster jediný gól výběru WHA. Július Haas dokázal rychle odpovědět. Pro Kanaďany ovšem skončil zápas až v samém závěru, kdy byl za šavlovačku vyloučen rtuťovitý Andre Lacroix.

VÝSLEDKY

Quebec, 17. září 1974


Kanada - SSSR 3:3 (1:0, 1:3, 1:0)

Branky: 12:30 McKenzie (Lacroix, Hull) 1:0, 32:07 Hull (G. Howe, Walton) 2:1, 54:18 Hull (Lacroix, McKenzie) 3:3 - 27:46 Lutčenko (Cygankov, Kapustin) 1:1, 34:04 Charlamov (Vasiljev) 2:2, 37:10 Petrov (Gusev, Charlamov) 2:3.
Rozhodčí: Kompalla (Německo) - Guščin (SSSR), Brown (Kanada). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváků: 11 500.

Kanada: Cheevers - Tremblay, Stapleton, Selwood, Ley, Smith, Shmyr - G. Howe, Backstrom, Mahovlich – McKenzie, Lacroix, Hull – Bernier, Houle, Tardif – MacGregor, Walton, Henderson.
SSSR: Treťjak - Vasiljev, Gusev, Ljapkin, Lutčenko, Cygankov, Kuzněcov - Michajlov, Petrov, Charlamov - Malcev, Šadrin, Jakušev – Bodunov, Anisin, Lebeděv - Kotov, Šalimov, Kapustin.

Toronto, 19. září 1974

Kanada - SSSR 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky: 4:31 Backstrom (M. Howe, G. Howe) 1:0, 10:49 Lacroix (Tremblay, McKenzie) 2:0, 22:50 Hull (Lacroix, McKenzie) 3:0, 57:03 Tremblay (Lacroix, Hull) 4:1 - 33:09 Jakušev (Lebeděv) 3:1.
Rozhodčí: Brown (Kanada). Vyloučení: 6:3, v čase 28:54 Kanada trestné střílení (neproměněno). Využití: 2:0. Diváků: 16 000.

Kanada: Cheevers - Tremblay, Stapleton, Selwood, Ley, Smith, Shmyr – Houle, Bernier, Mahovlich - G. Howe, Lacroix, Walton - Hull, Backstrom, Mark Howe - McKenzie, MacGregor, Henderson.
SSSR: Treťjak - Ljapkin, Lutčenko, Vasiljev, Gusev, Cygankov, Kuzněcov, Fjodorov - Michajlov, Petrov, Charlamov - Malcev, Šadrin, Jakušev – Bodunov, Anisin, Lebeděv – Kotov, Kapustin.

Winnipeg, 21. září 1974

Kanada - SSSR 5:8 (1:1, 1:3, 3:4)

Branky:
14:58 MacGregor (Henderson) 1:0, 32:40 Webster (Bernier, Tardif), 54:31 Henderson 3:7, 55:04 Henderson (Harrison, MacGregor) 4:7, 56:01 Bernier (Tardif, Stapleton) 5:7 - 17:25 Jakušev (Šadrin) 1:1, 21:23 Michajlov (Petrov) 1:2, 35:14 Vasiljev (Michajlov, Petrov) 2:3, 35:31 Malcev (Anisin) 2:4, 42:35 Jakušev (Šadrin) 2:5, 48:44 Bodunov 2:6, 51:27 Jakušev 2:7, 58:05 Lebeděv (Lutčenko).
Rozhodčí: Dombrovskij (SSSR) - Brown (Kanada), Kompalla (Německo). Vyloučení: 6:5, v čase 6:30 SSSR trestné střílení (neproměněno). Využití: 1:0. Diváků: 15 500.

Kanada:
McLeod (od 58:56 Gratton) - Tremblay, Stapleton, Smith, Shmyr, Marty Howe, Hamilton - McKenzie, Lacroix, Hull - Walton, Webster, Mark Howe - MacGregor, Backstrom, Henderson – Bernier, Harrison, Tardif.
SSSR: Treťjak - Vasiljev, Gusev, Ljapkin, Lutčenko, Cygankov, Kuzněcov, Filippov - Michajlov, Petrov, Charlamov - Malcev, Šadrin, Jakušev – Bodunov, Anisin, Lebeděv – Šalimov, Volčkov.

Vancouver, 23. září 1974

Kanada - SSSR 5:5 (5:2, 0:1, 0:2)

Branky: 4:20 G. Howe (Backstrom, Stapleton) 1:1, 12:45 Hull (Mahovlich) 2:2, 15:11 Hull (Stapleton) 3:2, 17:10 Mahovlich (Houle, Bernier) 4:2, 17:45 Hull (Lacroix) 5:2 - 3:24 Vasiljev (Charlamov) 0:1, 5:59 Michajlov (Petrov) 1:2, 31:04 Jakušev (Lebeděv) 5:3, 56:08 Malcev 5:4, 56:59 Gusev (Michajlov, Petrov) 5:5.
Rozhodčí: Kompalla (Německo) - Guščin (SSSR), Brown (Kanada). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváků: 15 722.

Kanada: Cheevers – Tremblay, Stapleton, Marty Howe, Ley, Smith, Shmyr - G. Howe, Backstrom, Mark Howe – Houle, Lacroix, Walton - MacGregor, Henderson, Hull – McKenzie, Bernier, Mahovlich.
SSSR: Treťjak – Vasiljev, Gusev, Ljapkin, Lutčenko, Kuzněcov, Cygankov, Sapelkin - Michajlov, Petrov, Charlamov - Malcev, Šadrin, Jakušev – Bodunov, Anisin, Lebeděv - Volčkov, Klimov.

Moskva, 1. října 1974

SSSR - Kanada 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)


Branky: 5:34 Malcev (Vikulov, Anisin) 1:0, 35:04 Malcev (Šadrin, Vikulov) 2:1, 51:48 Gusev 3:1 - 20:15 G. Howe (Backstrom, Mark Howe) 1:1, 58:10 Mark Howe (Shmyr) 3:2.
Rozhodčí: Szczepek (Polsko) - Guščin (SSSR), Leblanc. Vyloučení: 5:7, navíc Backstrom (Kanada) na 10 minut. Využití: 1:1. Diváků: 15 000.

SSSR: Treťjak - Lutčenko, Gusev, Cygankov, Vasiljev, Šatalov, Kuzněcov, Ťurin - Michajlov, Petrov, Charlamov – Bodunov, Šadrin, Lebeděv – Malcev, Anisin, Vikulov – Kotov, Šalimov.
Kanada: Cheevers - Tremblay, Stapleton, Smith, Shmyr, Ley, Selwood - G. Howe, Backstrom, Mark Howe McKenzie, Lacroix, Hull – Houle, Bernier, Mahovlich – Bernier, Webster Walton - Henderson.

Moskva, 3. října 1974

SSSR - Kanada 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Branky: 0:34 Michajlov (Charlamov) 1:0, 2:43 Vasiljev 2:0, 28:22 Anisin (Vikulov, Kapustin) 3:2, 33:57 Šatalov (Cygankov) 4:2, 53:00 Charlamov (Vikulov) 5:2 - 15:56 Houle (Shmyr) 2:1, 26:15 G. Howe (Mark Howe) 2:2.
Rozhodčí: Dombrovskij (SSSR) - Robb (Kanada), Mikulcov (SSSR). Vyloučení: 2:4, navíc Vasiljev (SSSR) a MacGregor (Kanada) na 5 minut, Tardif, Mark Howe (Kanada) na 10 minut, Ley (Kanada) do konce utkání. Využití: 2:0. Diváků: 15 000.

SSSR: Treťjak - Lutčenko, Gusev, Vasiljev, Šatalov, Kuzněcov, Cygankov, Ťurin - Malcev, Šadrin, Jakušev - Michajlov, Petrov, Charlamov - Vikulov, Anisin, Lebeděv - Bodunov, Kapustin.
Kanada: Cheevers - Tremblay, Ley, Stapleton, Marty Howe, Shmyr, Smith - G. Howe, Lacroix, Houle - Mark Howe, Backstrom, Hull - MacGregor, Henderson, Tardif - Mahovlich, McKenzie.

Moskva, 5. října 1974

SSSR - Kanada 4:4 (2:1, 2:2, 0:1)

Branky: 3:34 Anisin (Lutčenko) 1:0, 6:47 Ťurin (Lebeděv, Jakušev) 2:0, 27:20 Gusev (Petrov, Charlamov) 3:3, 27:59 Michajlov (Petrov, Charlamov) 4:3 - 17:42 Webster (Lacroix) 2:1, 22:55 Backstrom (G. Howe, Mark Howe) 2:2, 26:38 Mark Howe (Tremblay, Backstrom) 2:3, 46:38 Backstrom (Tremblay).
Rozhodčí: Brown (Kanada) - Leblanc (Kanada), Guščin (SSSR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváků: 15000.

SSSR: Treťjak - Lutčenko, Gusev, Cygankov, Vasiljev, Kuzněcov, Šatalov, Ťurin - Malcev, Šadrin, Lebeděv – Michajlov, Petrov, Jakušev - Vikulov, Anisin, Charlamov - Bodunov, Kotov, Kapustin.
Kanada: Cheevers - Tremblay, Ley, Stapleton, Smith, Shmyr, Hamilton - Houle, Lacroix, Webster - G. Howe, Backstrom, Mark Howe - Henderson, Harrison, Hull – McKenzie, Bernier, Tardif.

Moskva, 6. října 1974

SSSR - Kanada 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky: 26:27 Jakušev (Šadrin) 1:1, 40:53 Šalimov 2:1, 46:59 Šalimov (Jakušev) 3:1 - 13:47 Backstrom (Tremblay, Hull) 0:1, 52:2 Backstrom (G. Howe) 3:2.
Rozhodčí: Kompalla (Německo) - Robb (Kanada), Mikulcov (SSSR). Vyloučení: 5:9, navíc Stapleton (Kanada) na 10 minut. Využití: 2:2. Diváků: 15 000.

SSSR: Sidělnikov - Lutčenko, Gusev, Kuzněcov, Ljapkin, Šatalov, Ťurin - Vikulov, Malcev, Charlamov - Kapustin, Petrov, Jakušev - Šadrin, Anisin, Vikulov - Šalimov, Kotov, Kapustin.
Kanada: Cheevers - Tremblay, Ley, Marty Howe, Selwood, Hamilton, Stapleton - Houle, Lacroix, Walton - G. Howe, Backstrom, Mark Howe - Webster, Harrison, Hull - Mahovlich, Bernier, Tardif.

Kanada

16 Bobby Hull Winnipeg Jets LK 8 7 2 9 0
14 Ralph Backstrom Chicago Cougars C 8 4 4 8 10
9 Gordie Howe Houston Aeros PK 7 3 4 7 2
7 Andre Lacroix San Diego Mariners C 8 1 6 7 6
11 Mark Howe Houston Aeros LK 7 2 3 5 4
3 J.C. Tremblay Quebec Nordiques O 8 1 4 5 2
23 John McKenzie Vancouver Blazers PK 7 1 3 4 12
19 Paul Henderson Toronto Toros LK 7 2 1 3 0
8 Tom Webster New England Whalers PK 4 2 1 3 6
21 Serge Bernier Quebec Nordiques PK 8 1 2 3 4
5 Rejean Houle Quebec Nordiques PK 7 1 1 2 2
27 Frank Mahovlich Toronto Toros LK 6 1 1 2 6
20 Bruce MacGregor Edmonton Oilers C 5 1 1 2 5
12 Pat Stapleton Chicago Cougars O 8 0 2 2 12
18 Paul Shmyr Cleveland Crusaders O 7 0 2 2 4
15 Jim Harrison Cleveland Crusaders C 3 0 2 2 0
2 Rick Ley New England Whalers O 7 0 1 1 14
4 Mike Walton Minnesota F. Saints C 6 0 1 1 2
22 Marc Tardif Michigan Stags LK 5 0 1 1 10
10 Marty Howe Houston Aeros O 4 0 1 1 10
24 Al Hamilton Edmonton Oilers O 3 0 1 1 4
17 Rick Smith Minnesota F. Saints O 7 0 0 0 14
6 Brad Selwood New England Whalers O 4 0 0 0 2
26 Pat Price Vancouver Blazers O - - - - -
31 Dennis Sobchuk Phoenix Roadrunners C - - - - -
25 Barry Long Edmonton Oilers O - - - - -
29 Gavin Kirk Toronto Toros C - - - - -
28 Wayne Dillon Toronto Toros C - - - - -
32 Ron Chipperfield Vancouver Blazers C - - - - -

Brankáři

30 Gerry Cheevers Cleveland Crusaders 7 1 3 3 24 3.43
1 Don McLeod Vancouver Blazers 1 0 0 1 8 8.28
33 Gilles Gratton Toronto Toros 1 0 0 0 0 0.00

Kouč: Bill Harris
Asistenti: Bobby Hull, Pat Stapleton



SSSR

15 Alexander Jakušev      Spartak Moskva           LK    7  6 2 8   2
17 Valerij Charlamov CSKA Moskva LK 8 2 6 8 4
16 Vladimir Petrov CSKA Moskva C 7 1 6 7 4
13 Boris Michajlov CSKA Moskva PK 7 4 2 6 0
19 Vladimir Šadrin Spartak Moskva C 8 0 5 5 11
10 Alexander Malcev Dynamo Moskva PK 8 4 0 4 4
2 Alexander Gusev CSKA Moskva O 8 3 1 4 4
6 Valerij Vasiljev Dynamo Moskva O 8 3 1 4 7
22 Vjačeslav Anisin Křídla sovětů C 8 2 2 4 0
11 Jurij Lebeděv Křídla sovětů LK 8 1 3 4 6
18 Vladimir Vikulov CSKA Moskva PK 4 0 4 4 0
3 Vladimir Lutčenko CSKA Moskva O 8 1 2 3 4
31 Viktor Šalimov Spartak Moskva PK 4 2 0 2 0
7 Gennadij Cygankov CSKA Moskva O 6 0 2 2 2
24 Alexander Bodunov Křídla sovětů PK 7 1 0 1 4
32 Jurij Ťurin Křídla sovětů O 4 1 0 1 4
4 Jurij Šatalov Křídla sovětů O 3 1 0 1 0
8 Sergej Kapustin CSKA Moskva PK 5 0 1 1 6
12 Viktor Kuzněcov Křídla sovětů O 8 0 0 0 4
29 Sergej Kotov Křídla sovětů PK 5 0 0 0 0
5 Jurij Ljapkin Voskresensk O 5 0 0 0 2
9 Alexander Volčkov CSKA Moskva C 2 0 0 0 0
4 Jurij Fjodorov Torpedo Gorkij O 1 0 0 0 0
26 Alexander Filippov Dynamo Moskva O 1 0 0 0 0
30 Konstantin Klimov Křídla sovětů LK 1 0 0 0 0
14 Vladimir Popov CSKA Moskva PK 1 0 0 0 2
27 Alexander Sapelkin SKA Leningrad O 1 0 0 0 0
28 Sergej Gluchov Křídla sovětů O - - - - -
34 Alexander Golikov Voskresensk PK - - - - -
33 Sergej Korotkov Spartak Moskva O - - - - -
23 Vladimir Repněv Křídla sovětů LK - - - - -
36 Alexander Kulikov Torpedo Gorkij O - - - - -


Brankáři


20 Vladislav Treťjak CSKA Moskva 7 3 3 1 25 3.57
1 Alexander Sidělnikov Křídla sovětů 1 1 0 0 2 2.00
35 Vladimir Polupanov Dynamo Moskva - - - - - -

Trenér: Boris Kulagin
Asistenti: Konstantin Loktěv, Vladimir Jurzinov


DALŠÍ ZÁPASY

Helsinky, 27. září 1974

Finsko - Kanada 3:8 (0:3, 1:1, 2:4)

Branky: 36:17 Oksanen (Marjamäki) 1:3, 40:58 Ahokainen 2:4, 44:06 S. Lindström 3:4 - 0:47 Backstrom (G. Howe, Mark Howe) 0:1, 6:47 G. Howe (Backstrom, Mark Howe) 0:2, 11:25 Lacroix (Hull) 0:3, 38:24 Lacroix (Hull) 1:4, 48:06 Houle (Marty Howe) 3:5, 52:04 Mahovlich (Ley) 3:6, 54:37 Webster (Mark Howe) 3:7, 59:47 Mahovlich 3:8. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:1. Diváků: 7000.
Brankáři: Valtonen - Gratton (31. McLeod).


Göteborg, 29. září 1974

Švédsko - Kanada 3:4 (0:3, 1:0, 2:1)

Branky: 24:46 B. Johansson (K.J. Sundqvist, Brasar) 1:3, 54:02 T. Lundström (W. Lindström, Bond), 2:3, 55:26 Ahlberg (T. Lundström) 3:3 - 1:57 Hull (Lacroix, McKenzie) 0:1, 11:20 Walton (Mahovlich, Houle) 0:2, 18:30 G. Howe (Mark Howe, Hull) 0:3, 57:14 Mahovlich (Houle, Stapleton). Střely: 33:32. Rozhodčí: Brown - Leblanc, Robb (Kanada). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváků: 12 273.
Brankáři: Holmqvist - Cheevers (31. McLeod).

Praha, 8. října 1974

ČSSR - Kanada 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky: 4:07 Bubla (Hlinka) 1:0, 9:55 Hlinka (Ebermann) 2:0, 43:16 Haas (Novák) 3:1 - 36:40 Webster (Hull) 2:1.
Rozhodčí: Baťa (ČSSR) - Leblanc, Robb (Kanada). Vyloučení: 4:4. Diváků: 14 000.

ČSSR: Holeček (15. Crha) – Bubla, Horešovský, Kostka, Šíma, Machač, Dvořák – Ebermann, Hlinka, Jiří Holík – Martinec, Kochta, B. Šťastný – E. Novák, Nový, Augusta – Haas.
Kanada: McLeod (36. Gratton) – Tremblay, Ley, Hamilton, Shmyr, Price, Stapleton – G. Howe, Backstrom, Mark Howe – Lacroix, Webster, Hull – McKenzie, Tardif, Henderson – Houle, Bernier, F. Mahovlich.

 Připravil: Pavel Bárta

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.