bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

2000-2001: Lemieux se vrací

Slavný Mario Lemieux, majitel Pittsburghu Penguins, se vrací na led! Tak tato naprosto nečekaná zpráva obletěla začátkem prosince roku 2000 doslova celou zeměkouli. Veleúspěšný comeback šestinásobného vítěze Art Ross Trophy zpět do kolotoče NHL se také stal zřejmě nejdůležitější událostí celé sezóny 2000-01. Zdaleka ne však jedinou, protože v ledním hokeji se toho za mořem během jediného roku stalo moc a moc.

 

National Hockey League především vykročila do nového ročníku již s rovnými třiceti týmy, po pěti v každé ze šesti divizí. Počet účastníků ligy zaokrouhlili na tuto kulatou sumu Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets. Oba nováčci zapadli do soutěže nad očekávání dobře, a i když nakonec skončili na třináctém a čtrnáctém místě Západní konference, šedesát osm bodů Minnesoty a sedmdesát jedna Columbusu se rozhodně příliš nečekalo.

 

Další novinkou byli v NHL dva první hlavní trenéři z Evropy. Tým Chicaga Blackhawks vedl Fin Alpo Suhonen, Pittsburgh Penguins koučoval Čech Ivan Hlinka. Prvně jmenovaný pro zdravotní problémy nakonec sezónu u Jestřábů nedokončil, nic to ale nemění na faktu, že v zámořském hokeji byla prolomena zase jedna bariéra.

 

Na klubové úrovni je třeba se zmínit o tom, že Phoenix Coyotes, Montreal Canadiens a Florida Panthers změnili majitele. Jedním z nových spoluvlastníků Kojotů se stal legendární Wayne Gretzky, neméně velkou pozornost ale na sebe přilákal i prodej Habs. Ti totiž poprvé v mnohaleté historii nepatří do rukou Kanaďanů, nýbrž podnikatele George Gilletta z ekonomicky silnějších Spojených států.

 

Nejenom týmy se ovšem v ročníku 2000-01 zapojily do hry škatulata hýbejte se. Tato sezóna se vyznačovala také slušným množstvím přestupů, ve kterých hrály hlavní roli hvězdy opravdu první velikosti. Klubovou příslušnost tak změnili takoví borci jako Keith Tkachuk, Rob Blake, Teemu Selänne, Bill Guerin nebo Nikolaj Chabibulin.

 

Ve středu pozornosti byli často i další prvotřídní hokejisté, tentokrát ale z poněkud jiných, a to smutnějších důvodů. Obránce Marty McSorley dostal za svůj faul na Donalda Brasheara z ročníku 1999-2000 trest zákazu činnosti na celkem jeden rok, což je nejdelší suspendace v dějinách ligy. NHL byla dále kvůli stávce opět na celý rok chudší o skvělé útočníky Erica Lindrose a Michaela Pecu, jiné tradiční opory svých mužstev zase vyřadily zdravotní problémy. Dlouhodobě zranění tak byli kupříkladu Paul Kariya, John LeClair, Petr Svoboda či Vladimír Malachov. Na konci února pak soutěž opustil Theoren Fleury, jenž dobrovolně nastoupil léčení ze závislosti na alkoholu.

 

V NHL se ale naštěstí hrál i hokej. V základní části bylo na programu rekordních 1230 utkání. Výsledkem tohoto dosud nevídaného maratónu byly nakonec, oproti předcházející sezóně, pouhé dvě změny mezi šestnáctkou postupujících do play off. Na Východě naprosto tragickou sezónu zažili Florida Panthers, které ve vyřazovacích bojích nahradili Carolina Hurricanes. Podobně jako Panteři znovu naprosto zklamali NY Rangers a Montreal. Na Západě se do play off po delší době probili ambiciózní Vancouver Canucks, naopak před jeho branami zůstali Phoenix Coyotes.

 

Absolutně nejúspěšnějším týmem základní části se v konečném účtování staly Laviny z Colorada, jejichž kapitán Joe Sakic do poslední chvíle útočil na prestižní Art Ross Trophy. Tu ovšem nakonec, bezesporu hodně zásluhou návratu Maria Lemieuxe (35+41) v pouhých čtyřiceti třech zápasech), opět získal Jaromír Jágr. Titul nejlepšího střelce zůstal taktéž se stejných rukou aneb Maurice Richard Trophy pro Pavla Bureho. Již zmiňovaný Sakic nicméně v individuálních cenách naprázdno rozhodně nevyšel, ukořistil totiž Hart Trophy, Lester B. Pearson Award a Lady Byng Trophy. Vezina Trophy pošesté v kariéře získal nestárnoucí Dominik Hašek, Calder Trophy si vybojoval gólman Jevgenij Nabokov a James Norris Trophy, jako první Evropan v historii, Nicklas Lidström.

 

Kromě Jágra a Haška byli v NHL pořádně vidět i další Češi. Úplnou senzaci způsobil brankář Roman Čechmánek a diváky ze sedadel nejednou zvedly útočné akce Patrika Eliáše, Martina Straky, Petra Sýkory, Roberta Langa nebo Milana Hejduka. Český hokej zkrátka a dobře zažil za mořem svou doposud nejlepší sezónu, vždyť hned tři naši borci skončili mezi šesti nejproduktivnějšími hráči ligy!

 

Ještě před tradičním rozdáváním trofejí NHL se však urputně bojovalo o cenu bezkonkurenčně nejcennější, Stanley Cup. A jako vždy nebyla nouze o překvapení. Ve Východní konferenci vyhořela v prvním kole Ottawa, Philadelphia a Washington, stejný osud pak na Západě potkal Detroit. Skvělý hokejový zážitek zkalily snad pouze dva až přespříliš tvrdé zákroky Scotta Stevense z New Jersey v sérii proti Carolině. Přes druhé kolo se poté mezi nejlepší čtyřku dostali New Jersey Devils, Pittsburgh Penguins, Colorado Avalanche a St. Louis Blues, přičemž samotné finále si zahráli dva zřejmě úplně největší favorité celé soutěže - Ďáblové, obhájci prvenství, a Laviny. Až po sedmizápasové bitvě z tohoto duelu vyšli vítězně Avs, pravidelný účastník finále Západní konference. V dresu Colorada se tak svého prvního Stanley Cupu konečně dočkal legendární obránce Raymond Bourque, jehož cesta za vysněným pohárem vzrušila milióny lidí a jehož následného ukončení kariéry jistě budou mnozí fanoušci ještě dlouho litovat.

 

Před letními hokejovými prázdninami se samozřejmě konal také vstupní draft, podle mnoha odborníků jeden z nejkvalitnějších za mnoho posledních let. Jedničkou se v něm stal ruský superstřelec Ilja Kovalčuk, dvojkou pak opěvovaný kanadský talent Jason Spezza. Z českých hráčů se v prvním kole dostalo na tři borce, nejvýše, jako celkově třináctý, byl vybrán Aleš Hemský. Dohromady bylo draftováno neskutečných třicet jedna Čechů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.