bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1993-1994: Konec půl století marnosti

¨Do soutěže, která tak čítala již dvacet šest kubů, přistoupily dva nové týmy: Anaheim Mighty Ducks a Florida Panthers. Finačními těžkostmi zmítaná Minnesota navíc opustila svoje dosavadní působiště a klub začal působit v texaském Dallasu pod názvem Dallas Stars. 

 

Samotná soutěž byla poznamenána především frontálním útokem New York Rangers na zisk Stanley Cupu. Rangers jej naposledy získali v roce 1940 a čtyřiapadesát let čekání na další triumf bylo důvodem posměšků všech soupeřů Rangers. Ti se v nově zformovaných divizích potýkali překvapivě nejvíce s týmem New Jersey Devils, který se po celkovém druhém místě ligové tabulky stal nečekaným favoritem play off. V jeho finále se však proti vítězi NHL New York Rangers postavil jeden z outsiderů, tým Vancouver Canucks, který do play off postoupil až jako patnáctý tým ligové tabulky. Ze souboje, který měl být jednoznačnou záležitostí Rangers, se stalo drama, které se rozhodovalo až v sedmém zápase, ale úspěšnější byli nakonec přece jen favorizovaní Rangers, kteří se tak po neuvěřitelných padesáti čtyřech letech dočkali teprve čtvrtého zisku Stanley Cupu své pohárové historie.

 

Na čelo Art Ross Trophy se po dvouleté pauze vrátil Wayne Gretzky a byl to už jeho desátý jubilejní triumf v ligové tabulce produktivity. Na opačném pólu zazářil skvělým výkony český gólman Dominik Hašek, který svými zákroky nejúspěšněji ze všech gólmanů NHL hatil střelecké pokusy soupeřů. Ten se navíc stal po dvaceti letech prvním gólmanem s brankovým průměrem na zápas pod 2,0. Za tyto výkony si po právu odnesl jak Vezina Trophy, tak i post v prvním All-Star týmu a dokonce nominaci na Hart Trophy. Stal se tak vůbec prvním českým hokejistou s individuální trofejí i nominací do týmu hvězd. Jaromír Jágr se stal pro změnu prvním českým hráčem v nejlepší desítce kanadského bodování. Jeho 99 bodů sice stačilo 'jen' na desátou příčku celkového ligového hodnocení, ale stačilo na první příčku v bilanci Pittsburghu Penguins, kde se při absenci Maria Lemieuxe stal Jágr hlavní postavou. Jeden z jeho spoluhráčů Bryan Trottier se však po této sezóně už definitivně rozhodl pro odchod z NHL.

 

Z přehršle překonaných rekordů, které přináší každá sezóna, zaujaly tentokrát dva zvláštní. Brankář Calgary Flames Jeff Reese v jediném střetnutí se San Jose Sharks asistoval při třech vstřelených brankách svého mužstva. Naopak útočník Pat Verbeek z Hartfordu měl jiný problém. Ve třetí třetině utkání s Montrealem signalizoval rozhodčí faul hostů. V ponechané výhodě Verbeek rozehrával zpoza branky Canadiens na spoluhráče Cravena. Ten však puk nezasáhl a protože brankář 'Velrybářů' Gosselin právě uvolnil své místo pro šestého hráče v poli, proskákal kotouč přes celé kluziště až do prázdné klece. Nešťastný Verbeek, kterému se totéž podařilo již před deseti lety v dresu New Jersey právě proti Hartfordu, ke svému rekordu smutně prohlásil: 'Tomu se lze jen zasmát!'.

 

Svou trochou do mlýna přispěli v této sezóně i rozhodčí. Po vzoru hráčů z roku 1992 se rozhodli i oni podpořit své mzdové požadavky vůči vedení NHL stávkou. Na přechodnou dobu se tak do arén NHL přestěhovali jejich kolegové z nižších soutěží, protože vedení NHL nemělo v úmyslu přerušit rozehranou soutěž. Problematickou situaci se posléze snažili korigovat i samotní hráči mírnějším chováním na ledě, takže po dobu 'výluky' nebyl nakonec chod soutěže vážněji narušen. Obě znesvářené strany našly po čase znovu společnou řeč.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.